Kesihatan

2 Manfaat Imunisasi Difteria Tetanus untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Difteria dan tetanus adalah dua penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kematian. Itulah sebabnya ibu bapa tidak boleh berhenti memberi imunisasi difteria dan tetanus (DT) kepada anak-anak mereka. Ketahui faedah imunisasi difteria dan tetanus untuk kanak-kanak di bawah.

Imunisasi adalah kaedah terbaik untuk melindungi anak anda daripada beberapa jangkitan yang sangat serius. Di Indonesia sendiri, melalui Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 42 tahun 2013 dan No. 12 tahun 2017 mengenai Pelaksanaan Imunisasi, pemerintah telah menetapkan sekurang-kurangnya lima jenis imunisasi yang mesti diberikan kepada anak-anak. Salah satunya ialah imunisasi difteria dan tetanus (DT).

Berikut adalah faedah imunisasi DT untuk kanak-kanak:

1. Melindungi Kanak-kanak dari Difteria

Difteria adalah penyakit serius pada hidung, tekak dan kulit. Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria boleh menyebabkan anak mengalami sakit tekak, demam dan menggigil. Sekiranya terlambat atau tidak dirawat dengan segera, difteria boleh menyebabkan komplikasi seperti masalah pernafasan, kegagalan jantung, dan kerosakan saraf. Difteria paling kerap disebarkan melalui percikan air liur di udara apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin.

Kini, dengan memberi imunisasi DT, ibu dapat memberikan perlindungan yang sempurna untuk anak-anak terhadap risiko penularan difteria. Sekiranya ibu memberikan imunisasi DT seperti yang disarankan, vaksin dapat melindungi bayi dari difteria melebihi 95 peratus.

Baca juga: Kesan Difteria dengan Pemeriksaan Ini

2. Melindungi Kanak-kanak dari Tetanus

Tetanus atau lockjaw adalah penyakit serius yang boleh terjadi apabila najis yang mengandungi kuman tetanus memasuki badan melalui luka di kulit. Kuman tetanus dapat dijumpai di mana-mana, seperti di tanah, debu, dan kotoran ternakan. Jangkitan bakteria ini boleh menyebabkan kekejangan pada otot-otot di leher, lengan, kaki, dan perut, serta kejang yang cukup parah sehingga patah tulang.

Dengan memberi imunisasi DT, ibu dapat mencegah anak mereka dari ancaman tetanus yang berbahaya. Imunisasi juga menjadikan penyakit ini lebih ringan apabila dijangkiti difteria dan tetanus.

Baca juga: Anak-anak yang Terpengaruh dengan Tetanus, Tahu Pengendalian Pertama

Jadual Imunisasi Difteria Tetanus untuk Kanak-kanak

Imunisasi difteria dan tetanus biasanya digabungkan dengan vaksin untuk mencegah pertusis. Imunisasi DPT (difteria, pertusis dan tetanus) boleh diberikan kepada kanak-kanak lima kali, bermula dari usia 2 bulan hingga 6 tahun. 3 imunisasi pertama diberikan pada usia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Imunisasi ke-4 diberikan pada usia 18 bulan, dan yang terakhir pada usia 5 tahun. Selepas itu, Penguat Tdap (imunisasi semula tetanus, difteria, dan pertusis) juga perlu dilakukan setiap 10 tahun.

Komplikasi Imunisasi DT Yang Boleh Dialami oleh Kanak-kanak

Terdapat beberapa komplikasi yang mungkin dialami oleh anak-anak setelah imunisasi, seperti demam, keletihan, kehilangan selera makan, bengkak, dan kemerahan di tempat suntikan. Seorang kanak-kanak juga boleh mengalami komplikasi teruk, seperti sawan, demam tinggi, atau tangisan yang tidak terkawal setelah mendapat imunisasi. Namun, perkara itu jarang berlaku.

Menjaga Kanak-kanak Selepas Imunisasi

Anak kecil anda mungkin demam, sakit, dan bengkak dan kemerahan di tempat suntikan. Untuk kesakitan dan demam, berbincanglah dengan doktor anda mengenai rawatan yang sesuai. Doktor anda mungkin dapat memberi anda dos acetaminophen atau ibuprofen yang sesuai. Menggunakan kompres hangat di tempat suntikan juga dapat membantu mengurangkan kesakitan.

Baca juga: Vaksin Menyebabkan Bayi Autistik, Adakah Anda Yakin? Ini adalah faedah dan kesan sampingan

Itulah faedah memberi imunisasi difteria dan tetanus untuk kanak-kanak. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai imunisasi DT, tanyakan kepada pakar secara langsung melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk mengemukakan soalan mengenai kesihatan bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Ontario Diakses pada tahun 2020. Imunisasi: Vaksin Tetanus dan Difteria (Td).
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh pada tahun 2020. Vaksinasi batuk kering difteria, tetanus, dan rejan: Apa yang Semua Orang Perlu Tahu.