Kesihatan

Tabu diet untuk orang yang mengalami kekurangan buah pinggang

, Jakarta - Ginjal adalah organ yang berfungsi menyaring darah, membuang sisa melalui air kencing, menghasilkan hormon, menyeimbangkan mineral, dan menjaga keseimbangan cairan. Apabila ginjal rosak dan tidak berfungsi secara optimum, cecair dan sisa cenderung terkumpul di dalam darah. Salah satu cara untuk meningkatkan fungsi ginjal dan mencegah kerosakan selanjutnya adalah mematuhi larangan diet tertentu.

Baca juga: 5 Tanda-Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

Sekatan diet bergantung pada tahap penyakit buah pinggang. Ini bermaksud bahawa orang dengan penyakit ginjal pada peringkat awal mempunyai batasan diet yang berbeza daripada orang yang mempunyai penyakit ginjal tahap akhir. Tetapi secara amnya, sekatan diet berikut harus dipatuhi oleh orang yang mengalami kegagalan buah pinggang:

  1. Minuman Berkarbonat

Minuman berkarbonat cenderung tinggi kalori, gula, dan aditif yang mengandungi fosforus. Bahan ini ditambahkan untuk meningkatkan rasa, memanjangkan jangka hayat, dan mencegah perubahan warna. Sekiranya terus diminum, zat-zat yang terdapat dalam minuman berkarbonat akan diserap oleh badan dan membebankan buah pinggang.

  1. Alpukat

Alpukat mengandungi lemak, serat dan antioksidan yang menyihatkan jantung. Walaupun begitu, orang yang mengalami kekurangan buah pinggang perlu mengelakkan alpukat kerana mengandungi banyak kalium. Kerana apabila fungsinya terganggu, ginjal tidak dapat membuang lebihan kalium di dalam badan. Keadaan ini menyebabkan jumlah kalium meningkat dan berkumpul, berpotensi memperlambat degupan jantung dan menyebabkan kematian.

  1. Makanan dalam tin

Makanan dalam tin (seperti sup, sayur-sayuran, dan kacang) banyak dibeli kerana ia berpatutan dan mudah dimakan. Walau bagaimanapun, makanan ini cenderung tinggi natrium sehingga tidak digalakkan untuk orang yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Sebilangan besar Penggunaan Minuman Manis Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

  1. Roti Seluruh

Bagi orang yang sihat, roti gandum biasanya lebih disarankan daripada roti tepung biasa. Roti gandum dianggap lebih berkhasiat kerana kandungan seratnya lebih tinggi. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mengalami kekurangan buah pinggang, roti putih lebih digalakkan daripada roti gandum. Sebabnya adalah kerana roti gandum mengandungi banyak fosforus dan kalium yang dapat membebani fungsi buah pinggang.

  1. Nasi merah

Beras perang mengandungi lebih banyak kalium dan fosforus daripada beras putih. Pesakit mungkin dapat memasukkan beras perang dalam diet buah pinggang, tetapi hanya jika bahagiannya dikawal dan seimbang dengan makanan lain untuk mengelakkan pengambilan kalium dan fosforus yang berlebihan setiap hari.

  1. Susu

Susu banyak dimakan untuk mengekalkan tulang dan otot yang sihat. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami kekurangan buah pinggang tidak digalakkan minum terlalu banyak susu kerana kandungan fosforus dan kalium agak tinggi. Alternatif susu yang boleh dimakan oleh orang yang mengalami kekurangan buah pinggang adalah susu beras dan susu badam yang kaya dengan kalium tetapi rendah fosforus.

Baca juga: Tanpa Dialisis, Bolehkah Kegagalan Ginjal Kronik Diobati?

  1. Daging yang diproses

Daging yang diproses adalah daging yang telah diasinkan, dikeringkan, dan diawetkan dalam bentuk kalengan. Contoh daging yang diproses adalah daging asap, pepperoni, daging lembu, dan sosej. Daging yang diproses biasanya mengandungi banyak garam, jadi harus dielakkan oleh orang yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Itulah tujuh makanan yang perlu dielakkan oleh orang yang mengalami kekurangan buah pinggang. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penyakit buah pinggang, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh berbincang dengan doktor melalui ciri Hubungi Doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!