Kesihatan

Mitos atau Fakta, Chayote Dapat Mengatasi Gout

, Jakarta - Chayote adalah sayur yang disarankan untuk dimakan bagi penderita gout. Ini kerana kandungannya berguna untuk merawat gout. 200 gram chayote menyediakan 14 peratus daripada keperluan serat harian.

Kandungannya adalah vitamin C, asam folat dan vitamin K, vitamin B6, mangan, zink, kalium dan magnesium. Di samping itu, terdapat kalori rendah, lemak, natrium, dan karbohidrat. Selain Vitamin C, chayote juga mengandungi antioksidan lain, seperti quercetin dan myricetin yang dapat melindungi sel tubuh dari kesan berbahaya akibat radikal bebas. Baca lebih lanjut di bawah!

Kelebihan Chayote

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Yayasan Sekolah Perubatan Davao, dinyatakan bahawa pengambilan chayote dapat membantu mengurangkan kadar asam urat. Ekstrak chayote yang diberikan kepada arnab dengan kadar asid urik yang tinggi dapat mengurangkan kadar asid urik badan hingga 25 persen.

Gout adalah sejenis artritis, biasanya disebabkan oleh penumpukan asid urik dalam darah. Ketika kadar asid urik meningkat, ia dapat memicu pembentukan kristal asid urik yang kemudian menetap di sendi dan menyebabkan kerengsaan, keradangan, dan pembengkakan. Ini dikenali sebagai serangan gout yang boleh sangat menyakitkan.

Baca juga: Asid Urik pada Usia Muda, Apa yang Menyebabkannya?

Terdapat beberapa sebab mengapa darah mengandungi kadar asid urik yang tinggi. Ini mungkin disebabkan oleh kemampuan ginjal yang berkurang untuk membersihkan asid urik, kelebihan purin, atau gabungan keduanya.

Mengambil ubat tertentu adalah cara mengatasi gout. Di samping itu, corak penggunaan makanan juga dapat memainkan peranan penting. Mengikuti diet yang disyorkan dapat membantu menstabilkan kadar asid urik dalam darah yang dapat mengurangkan risiko serangan gout.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai menangani gout, anda boleh bertanya melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Cegah Kambuh Gout

Obesiti boleh mencetuskan peningkatan kadar asid urik dalam darah. Ketahanan insulin biasanya dilihat pada mereka yang gemuk dan mungkin terlibat dalam perkembangan gout.

Ketahanan insulin terbukti dapat mengurangkan jumlah asid urik yang dibersihkan dalam air kencing. Keadaan ini juga dikenali sebagai "metabolic syndrome". Sindrom ini adalah sekumpulan gejala yang merangkumi ketahanan insulin, bersama dengan kegemukan perut, tekanan darah tinggi, dan lemak darah yang tidak normal (lipid).

Penurunan berat badan terbukti dapat meningkatkan daya tahan insulin sehingga menurunkan kadar asid urik dalam darah. Walau bagaimanapun, penting untuk mengelakkan diet yang terhad seperti diet rendah karbohidrat dan protein tinggi.

Baca juga: Minuman Tinggi Gula Boleh Menyebabkan Gout

Ini kerana ini dapat meningkatkan penggunaan purin, yang merupakan sebatian yang terurai menjadi asid urik. Selain itu, penurunan berat badan yang cepat melalui diet yang ketat dapat menyebabkan kerosakan tisu yang juga dapat mengakibatkan peningkatan kadar asam urat.

Makanan seimbang yang sihat dapat membantu mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat. Ia juga dapat memberikan tenaga dan nutrien yang mencukupi untuk kesihatan yang optimum dan mengurangkan risiko serangan gout.

Pengambilan vitamin C yang tinggi (500 miligram atau lebih) dapat membantu mengurangkan kadar asid urik dalam darah. Ceri sangat bermanfaat untuk dimasukkan dalam makanan, kerana ceri juga terbukti dapat menurunkan kadar asam urat dalam darah.

Menjaga pengambilan bahagian daging terkawal juga sangat penting agar tidak terdapat lonjakan asid urik. Produk tenusu rendah lemak (seperti susu skim, yogurt rendah lemak, dan keju rendah lemak) dapat membantu mencegah kadar asid urik yang tinggi dalam darah.

Makanan ini merupakan sumber protein yang baik dan juga rendah purin, menjadikannya makanan tambahan yang berguna jika anda berusaha mengurangkan pengambilan daging.

Rujukan:
Penyiar Berita. Diakses pada tahun 2020. Labu Siam, sayur-sayuran sihat selamat untuk gout.
Pesakit.Info. Diakses pada tahun 2020. Lembaran diet gout.