Kesihatan

Cegah Penyakit Jantung dengan Latihan Ringkas Ini

, Jakarta - Apa yang dapat anda lakukan untuk mencegah atau membalikkan penyakit jantung? Sekiranya anda bertanya kepada doktor atau pakar, mereka tidak akan jemu dan bosan untuk mengesyorkan diet yang sihat dengan senaman yang kerap. Pada dasarnya, ini adalah kaedah terbaik dan faedahnya bukan hanya mencegah penyakit jantung, tetapi juga dapat mencegah beberapa faktor risiko.

Persatuan Jantung Amerika menasihatkan orang dewasa untuk bersenam sekurang-kurangnya 150 setiap minggu dan mengelakkan duduk terlalu lama. Apa-apa jenis senaman yang anda gemari atau lakukan secara teratur adalah kaedah terbaik untuk mencegah penyakit jantung.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Jenis Senaman yang Baik untuk Jantung

Pelbagai jenis latihan diperlukan untuk memberikan kecergasan yang lengkap. Latihan aerobik dan daya tahan adalah latihan terpenting untuk kesihatan jantung.

Jenis senaman berikut bermanfaat untuk kesihatan jantung, iaitu:

  • Sukan Senamrobik

Latihan ini berguna untuk meningkatkan peredaran darah yang mengakibatkan penurunan tekanan darah dan degupan jantung. Di samping itu, senamrobik meningkatkan kecergasan keseluruhan dan membantu alat pacu jantung yang baik. Ia juga mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dan membantu mengawal glukosa darah.

Sebaik-baiknya, latihan ini dilakukan 30 minit sehari, sekurang-kurangnya lima hari seminggu. Contoh senaman aerobik ialah berjalan pantas, berlari, berenang, berbasikal, bermain tenis, dan melompat.

  • Sukan Rintangan (Kekuatan)

Latihan ketahanan mempunyai kesan yang lebih khusus pada komposisi badan. Bagi anda yang mempunyai banyak lemak badan, ini dapat membantu mengurangkan lemak dan membuat jisim otot lebih ramping. Latihan ini dilakukan sekurang-kurangnya dua hari berturut-turut setiap minggu. Sukan yang boleh dilakukan termasuk mengangkat berat, tolakan , dan setinggan .

Baca juga: Makanan Kaya Serat Kuat Mencegah Penyakit Jantung Koronari

  • Regangan, Kelenturan dan Keseimbangan

Latihan fleksibiliti, seperti peregangan, tidak secara langsung menyumbang kepada kesihatan jantung. Latihan ini memberi manfaat kepada kesihatan muskuloskeletal, membolehkan anda kekal fleksibel dan bebas dari sakit sendi, kekejangan, dan masalah otot lain. Fleksibiliti adalah bahagian penting untuk mengekalkan senaman aerobik dan daya tahan. Latihan ini boleh dilakukan setiap hari sebelum dan selepas sukan lain.

Kesan Kekurangan Latihan Terhadap Kesihatan Jantung

Anda perlu tahu bahawa masalah kesihatan jantung dikaitkan dengan kurang bersenam. Penyakit jantung juga tidak boleh dipandang ringan kerana boleh mengancam nyawa.

Gaya hidup yang tidak aktif secara fizikal adalah salah satu daripada lima faktor risiko penyakit jantung. Faktor risiko lain yang bermain termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, merokok, dan kegemukan. Orang yang mempunyai tahap kecergasan fizikal yang rendah juga mengalami kadar kejadian kardiovaskular yang lebih tinggi, seperti serangan jantung dan kematian.

Ketidakaktifan juga mempengaruhi faktor risiko lain untuk penyakit jantung. Sebagai contoh, orang yang tidak aktif mempunyai risiko 35 peratus lebih tinggi terkena tekanan darah tinggi daripada orang yang aktif secara fizikal dan bersenam secara teratur.

Baca juga: Tabiat Merokok Boleh Merosakkan Kesihatan Jantung

Jadi, bersenam secara teratur selama 30 minit sehari selama lima hari seminggu akan meningkatkan kesihatan jantung dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Lakukan sebarang aktiviti fizikal yang menggerakkan badan anda dan membakar kalori. Ini termasuk berjalan kaki, berjoging, berenang, berbasikal dan banyak lagi.

Tanya doktor melalui aplikasi sama ada anda harus mengehadkan intensiti latihan atau tidak. Lebih baik memulakan dengan sukan yang lebih mudah dan meningkat menjadi sukan yang lebih mencabar.

Rujukan:
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. 3 Jenis Latihan yang Meningkatkan Kesihatan Jantung
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Latihan Berbalik atau Mencegah Penyakit Jantung?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Anda Boleh Berolahraga untuk Membantu Mencegah Penyakit Jantung
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cadangan Persatuan Jantung Amerika untuk Aktiviti Fizikal pada Orang Dewasa dan Kanak-kanak