Kesihatan

Bimbang dengan Batu Hempedu? Pastikan anda lulus 5 ujian ini

, Jakarta - Pundi hempedu adalah organ kecil di bawah hati di perut kanan atas. Inilah kantung yang menyimpan hempedu, yang merupakan cairan hijau-kuning yang membantu pencernaan. Sebilangan besar batu empedu terbentuk apabila terdapat terlalu banyak kolesterol dalam hempedu. Menurut Harvard Health Publications, 80 peratus batu empedu terbuat dari kolesterol, sementara 20 persen batu empedu lainnya terbuat dari garam, kalsium, dan bilirubin.

Terlalu Banyak Kolesterol di Bile

Terlalu banyak kolesterol dalam hempedu boleh menyebabkan batu kolesterol kuning. Batu-batu keras ini dapat berkembang jika hati menghasilkan lebih banyak kolesterol daripada hempedu yang dapat larut.

Baca juga: Kolesterol boleh menjadi penyebab batu empedu

Terlalu Banyak Bilirubin di Bile

Bilirubin adalah bahan kimia yang dihasilkan ketika hati merosakkan sel darah merah lama. Beberapa keadaan, seperti kerosakan hati dan gangguan darah tertentu menyebabkan hati menghasilkan lebih banyak bilirubin daripada yang sepatutnya. Batu empedu pigmen terbentuk apabila pundi hempedu tidak dapat memecah bilirubin yang berlebihan. Batu-batu keras ini sering berwarna coklat gelap atau hitam.

Hempedu pekat kerana pundi hempedu penuh

Pundi hempedu perlu mengosongkan hempedu agar sihat dan berfungsi dengan baik. Sekiranya gagal mengosongkan isi hempedu, maka hempedu menjadi terlalu pekat yang menyebabkan batu terbentuk.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Penyakit Batu Hempedu

Jenis Ujian untuk Pemeriksaan Batu Hempedu

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal yang merangkumi pemeriksaan mata dan kulit untuk perubahan warna. Warna kekuningan mungkin menjadi tanda penyakit kuning kerana terlalu banyak bilirubin di dalam badan.

Pemeriksaan mungkin melibatkan penggunaan ujian diagnostik yang membantu doktor melihat di dalam badan. Ujian ini merangkumi:

1. Ultrasound

Ultrasound menghasilkan gambaran keseluruhan perut. Ini adalah kaedah pengimejan pilihan untuk mengesahkan bahawa seseorang mempunyai penyakit batu empedu. Ia juga dapat menunjukkan keabnormalan yang berkaitan dengan kolesistitis akut.

2. Imbasan CT perut

Ujian pencitraan ini mengambil gambar kawasan hati dan perut.

3. Imbasan Radionuklida Pundi Hempedu

Imbasan penting ini mengambil masa sekitar satu jam untuk diselesaikan. Pakar menyuntikkan bahan radioaktif ke dalam vena. Bahan mengalir melalui darah ke hati dan pundi hempedu. Imbasan ini dapat menunjukkan bukti yang menunjukkan jangkitan atau penyumbatan saluran empedu dari batu.

Baca juga: 8 Orang yang Berisiko Terhadap Batu Hempedu

4. Ujian Darah

Ini dilakukan untuk mengukur jumlah bilirubin dalam darah. Ujian juga membantu menentukan seberapa baik hati berfungsi.

5. Cholangiopancreatografi Retrograde Endoskopi (ERCP)

ERCP adalah prosedur yang menggunakan kamera dan sinar-X untuk melihat masalah pada saluran empedu dan pankreas. Ini membantu doktor mencari batu empedu yang tersekat di saluran empedu.

Rawatan Batu Hempedu

Rawatan untuk batu empedu bergantung kepada keparahannya. Terdapat kemungkinan pembedahan atau ketika kemungkinan komplikasi semasa pembedahan tinggi, tiub saliran akan dimasukkan ke dalam pundi hempedu melalui kulit. Pembedahan dapat ditunda sehingga risikonya dikurangkan dengan merawat keadaan perubatan lain.

Sekiranya anda mempunyai batu empedu dan tidak bergejala, anda boleh membuat perubahan gaya hidup tertentu, iaitu:

  1. Mengekalkan berat badan yang sihat.

  2. Elakkan penurunan berat badan yang cepat.

  3. Makan makanan anti-radang.

  4. Lakukan senaman secara berkala.

  5. Ambil makanan tambahan yang diluluskan oleh doktor anda.

Beberapa makanan tambahan yang boleh anda ambil termasuk vitamin C, zat besi, dan lesitin. Satu tinjauan mendapati bahawa vitamin C dan lesitin dapat menurunkan risiko batu empedu. Bercakap dengan doktor anda mengenai dos suplemen ini yang betul.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai batu empedu dan rawatan yang disyorkan secara perubatan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .