Kesihatan

Tidak Mudah Lelah, Ini 14 Gejala Anemia Kekurangan Besi

Jakarta - Hingga kini, anemia masih menjadi masalah serius bagi kesihatan global. Menurut data WHO, sekurang-kurangnya 2.3 bilion orang harus hidup dengan keadaan ini. Malangnya, masih banyak orang yang memandang rendah anemia. Dalam kes ini, jika tidak dicegah sedini mungkin, ia akan mengurangkan daya tahan tubuh dan mengganggu aktiviti harian.

Selain anemia, terdapat juga sejenis anemia kekurangan zat besi yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Masalah kesihatan ini adalah sejenis anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi, yang mengakibatkan penurunan jumlah sel darah merah yang sihat.

Baca juga: Orang yang berpotensi terjejas oleh Anemia kekurangan zat besi dan folat

Zat besi sendiri diperlukan untuk menghasilkan komponen sel darah merah, yang disebut hemoglobin. Jika badan mengalami anemia kekurangan zat besi, sel darah merah juga akan mengalami kekurangan bekalan hemoglobin. Sebenarnya, hemoglobin ini berfungsi mengangkut oksigen dalam sel darah merah untuk diedarkan ke seluruh tisu badan.

Lalu, apakah gejala yang dialami seseorang ketika dia mengalami anemia kekurangan zat besi?

Tidak Mudah Lelah

Dalam kebanyakan kes, anemia jenis ini paling kerap dialami oleh kanak-kanak dan wanita. Bagaimana dengan simptomnya? Malangnya, gejala awal anemia kekurangan zat besi kadang-kadang tidak dapat dikesan kerana sangat ringan. Gejala hanya akan dapat dilihat ketika kadar zat besi dalam darah menurun, kerana anemia semakin teruk. Jadi, inilah simptomnya:

 1. Pucat

 2. Pening atau pening

 3. Selera makan berkurang, terutamanya pada kanak-kanak dan bayi

 4. Bengkak lidah atau sakit

 5. Sakit dada, sesak nafas, dan degupan jantung yang cepat

 6. Kesemutan di kaki

 7. Luka terbuka di sudut mulut

 8. Rambut mudah putus atau gugur

 9. anggota badan yang bergerak tidak terkawal ketika berbaring atau tidur sindrom kaki gelisah )

 10. Kaki dan tangan terasa sejuk

 11. Rasa makanan pelik

 12. Kuku mudah pecah

 13. Kesukaran menelan (disfagia)

 14. Telinga berdering.

Baca juga: Wanita paling mudah dijangkiti Anemia Kekurangan Zat Besi

Tonton Sebabnya

Anemia jenis ini boleh berlaku apabila badan kehilangan banyak sel darah dan zat besi tanpa diganti. Lalu, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi?

1. Badan Tidak Boleh Menyerap Zat Besi

Tubuh yang tidak dapat menyerap zat besi boleh mencetuskan anemia jenis ini. Sebenarnya, ketika seseorang makan makanan yang kaya dengan zat besi, ada kemungkinan tubuh tidak dapat menyerapnya.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh pengambilan ubat untuk mengurangkan asid perut yang mempengaruhi zat besi badan. Selain itu, pembedahan membuang sebahagian usus juga dapat mengurangkan kemampuan tubuh menyerap zat besi dan nutrien lain.

2. Kekurangan Darah

Apabila badan kekurangan darah, seseorang akan kehilangan sedikit zat besi. Nah, apabila tubuh tidak dapat menyediakan zat besi yang cukup untuk membuat sel darah baru, anemia dapat bertambah buruk.

Selain itu, haid yang panjang dan berat juga boleh menyebabkan anemia jenis ini. Sebabnya jelas, kerana kekurangan zat besi kerana kehilangan darah semasa haid. Selain itu, kekurangan darah yang teruk akibat kecederaan atau pembedahan juga dapat mencetuskannya.

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Anemia Kekurangan Zat Besi dan Folat

3. Kurang Pengambilan Makanan Yang Mengandungi Zat Besi

Seperti namanya, anemia kekurangan zat besi juga dapat disebabkan oleh kurangnya penggunaan makanan yang mengandung zat besi. Penghidapnya benar-benar dapat memilih makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging merah. Selain daging merah, sayur-sayuran berdaun hijau, dan kacang juga mengandung banyak zat besi.

Sebaiknya makan makanan di atas bersama dengan minuman atau buah yang kaya dengan vitamin C. Contohnya, jus oren atau buah-buahan lain yang kaya dengan vitamin C. Sebabnya ialah vitamin C dapat membantu tubuh menyerap zat besi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!