Kesihatan

Apakah perbezaan antara Karsinoma Sel Basal dan Karsinoma Sel Squamous?

Jakarta - Berjemur di bawah sinar matahari mempunyai banyak manfaat kesihatan. Namun, jika anda ingin berjemur, anda harus memperhatikan masa dan jangka masa yang baik untuk mendapatkan faedah cahaya matahari. Jangan biarkan anda mendapat masa yang salah dan mengalami masalah kesihatan kulit, salah satunya adalah barah kulit.

Baca juga: Kenali tahi lalat yang menandakan Kanser Kulit

Kanser kulit adalah salah satu jenis barah yang menyerang tisu kulit. Terdapat beberapa tanda yang merupakan gejala awal perkembangan sel barah pada kulit, seperti penampilan tompok dan tahi lalat dengan ukuran dan bentuk yang tidak normal.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Karsinoma

Kanser kulit mempunyai 3 jenis, iaitu karsinoma sel basal, karsinoma sel skuamosa, dan barah kulit melanoma. Umumnya, jenis barah kulit yang paling biasa adalah karsinoma, karsinoma sel basal dan karsinoma sel skuamosa. Walaupun jarang berlaku, barah kulit melanoma lebih berbahaya daripada kedua-dua jenis barah kulit karsinoma.

Baca juga: Pendedahan Matahari yang kerap menyebabkan karsinoma sel skuamosa?

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini Kanser kulit karsinoma adalah barah kulit bukan melanoma. Karsinoma adalah sejenis barah kulit yang menyerang tisu epitelium, iaitu tisu di bawah kulit. Kanser kulit karsinoma mempunyai dua jenis kanser kulit. Apa perbezaannya?

  • Karsinoma Sel Basal

Secara amnya, penampilan karsinoma sel basal dicirikan oleh beberapa tanda yang cukup tipikal, iaitu penampilan benjolan yang terdedah kepada pendarahan dan semakin besar dari hari ke hari. Benjolan ini, yang umumnya tidak menyakitkan, akan muncul di beberapa bahagian badan yang sering terkena sinar matahari, seperti wajah, leher, dan tangan.

Benjolan yang muncul umumnya berbeza bagi setiap orang. Namun, anda harus berhati-hati jika ruam rata yang bersisik dan berwarna kemerahan muncul di beberapa bahagian badan yang sering terkena cahaya matahari. Kemunculan lesi yang berwarna putih dan tanpa tepi yang jelas perlu diperhatikan sebagai tanda barah kulit karsinoma sel basal.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala ini, anda harus segera berjumpa dengan hospital terdekat. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi , supaya pemeriksaan kesihatan menjadi lebih mudah dan cepat.

  • Karsinoma Sel Squamous

Karsinoma sel skuamosa dicirikan oleh kemunculan tompok kemerahan pada kulit disertai dengan bahagian bersisik. Secara amnya, tanda-tanda akan muncul di beberapa bahagian badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Walau bagaimanapun, karsinoma sel skuamosa dapat muncul di bahagian lain badan yang tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung, seperti mulut, alat kelamin, dan dubur. Kadang-kadang orang dengan karsinoma sel skuamosa juga mengalami penampilan ketulan yang terasa keras dan padat.

Baca juga: Ini Menyebabkan Karsinoma Sel Squamous

Lalu, apakah perbezaan antara kedua-dua jenis barah kulit ini? Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , barah kulit Karsinoma sel basal berkembang di bahagian sel basal yang merupakan sel kulit bulat yang terletak di kawasan epidermis kulit di bawah sel skuamosa. Walaupun karsinoma sel skuamosa membentuk sebahagian besar sel barah di lapisan atas kulit yang dikenali sebagai epidermis.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Karsinoma
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Karsinoma?