Kesihatan

Ketahui Fakta Embolisasi, Prosedur Merawat Varicocele

Jakarta - Masalah kesihatan pada testis sering membuat lelaki merasa gelisah. Sebabnya, organ yang satu ini berkait rapat dengan kesuburan sperma. Testis sendiri berperanan dalam menghasilkan sperma dan hormon testosteron. Oleh kerana peranan ini sangat penting, kesihatan testis mesti dijaga.

Walaupun begitu, ada kalanya testis boleh terkena beberapa masalah. Salah satunya, varicocele. Varikokel adalah pembengkakan urat di skrotum (skrotum). Saluran darah yang membawa darah dari testis ke zakar tidak boleh dirasakan atau dirasakan. Walau bagaimanapun, urat dan urat akan kelihatan seperti banyak cacing di skrotum apabila varikokel menyerang seseorang. Boleh dikatakan, keadaannya serupa dengan urat varikos di kaki.

Baca juga: Hati-hati mengalami kemandulan, ini adalah cara untuk mencegah penyakit varikokel

Masalah dengan testis boleh timbul dari usia 15 hingga 25 tahun. Dalam kebanyakan kes, ia lebih biasa di skrotum kiri. Walaupun sering tidak simptomatik dan tidak membawa maut, varicoceles dapat membuat testis mengecut. Pada akhirnya boleh mengganggu kesuburan.

Jadi, bagaimana menyelesaikan masalah yang satu ini? Apakah jenis rawatan varikokel yang boleh dipilih oleh penghidapnya?

Perhatikan Simptom

Dalam kebanyakan kes, ia tidak menimbulkan gejala. Tetapi, beberapa penderita boleh menyebabkan aduan, seperti:

  • Benjolan di salah satu buah zakar.

  • Ketidakselesaan di skrotum.

  • Kesakitan semakin teruk ketika berdiri atau melakukan aktiviti fizikal untuk jangka masa yang lama.

  • Urat yang membesar akan kelihatan seperti cacing di skrotum dari masa ke masa.

  • Skrotum menjadi bengkak.

Baca juga: Waspada, ini menyebabkan lelaki mendapat varikokel

Jenis Rawatan Varicocele

Varicoceles dapat dirawat dengan ubat penghilang rasa sakit. ibuprofen atau parasetamol ), untuk mengurangkan kesakitan. Selain itu, doktor juga boleh meminta penghidapnya memakai seluar sokongan testis untuk menghilangkan tekanan.

Walau bagaimanapun, jika keadaan ini menyebabkan kesakitan yang teruk, mengecilkan testis, atau kemandulan, itu adalah cerita yang berbeza. Rawatan varicocele dalam kes ini boleh dilakukan melalui:

  • Pelambangan. Rawatan dilakukan dengan memasukkan tiub untuk mencapai urat di mana varikokel terletak melalui pangkal paha atau leher. Di sini doktor akan memasukkan bahan untuk meningkatkan aliran darah dan varikokel. Prosedur embolisasi dilakukan di bawah anestesia umum. Embolisasi ini adalah operasi kecil dan boleh dilakukan secara rawat jalan. Pemulihan secara amnya tidak memerlukan masa yang lama.

  • Operasi. Di sini doktor akan mengepit atau membuang saluran darah yang menjadi varicoceles. Tujuannya adalah untuk menyekat aliran darah ke saluran-saluran ini sehingga dapat mengalir ke saluran darah normal yang lain. Operasi ini dapat dilakukan dengan pembedahan terbuka, atau teknik sayatan minimum dengan bantuan alat khas.

Baca juga: Mengenali Penyakit Varicocele, Boleh Menyebabkan Kemandulan bagi Lelaki

Bagaimana dengan proses penyembuhan? Biasanya proses penyembuhan pasca operasi sekitar 1-2 hari. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengelakkan aktiviti berat selama 10 hingga 14 hari. Bukan hanya itu, pemeriksaan susulan kepada pakar urologi tidak boleh dilupakan. Sebagai contoh, dilakukan selama tiga hingga empat bulan, terutama pada orang yang mengalami varicocele dengan kemandulan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!