Kesihatan

3 Pilihan Rawatan untuk Kanser Lidah

, Jakarta - Kanser boleh muncul di mana sahaja di badan kita, salah satunya di lidah. Kanser jenis ini yang berasal dan tumbuh di lidah juga dikenali sebagai barah lidah. Sama seperti barah pada umumnya, barah lidah juga berbahaya dan boleh mengancam nyawa sekiranya sel-sel barah telah menyebar ke orang-orang penting dalam tubuh. Itulah sebabnya penting untuk mengesan barah lidah lebih awal agar rawatan dapat dilakukan secepat mungkin untuk mencegah penyebaran sel barah. Lihat pilihan rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat barah lidah di sini.

Kanser lidah adalah sejenis barah yang berkembang dari tisu lidah yang tidak normal, kemudian tumbuh dengan tidak normal. Kanser ini boleh muncul di hujung lidah atau pangkal lidah. Gejala yang merupakan tanda barah lidah termasuk penampilan sariawan, tompok merah atau putih di lidah, dan sakit tekak yang tidak hilang.

Kanser lidah lebih kerap berlaku pada perokok dan orang yang ketagihan minuman beralkohol. Di samping itu, orang yang mempunyai jangkitan HPV ( Virus Papilloma Manusia ) juga berisiko tinggi terkena barah lidah.

Baca juga: Canker luka selama berminggu-minggu, berhati-hati dengan barah lidah

Tahap Kanser Lidah

Kanser lidah adalah keadaan serius yang tidak boleh dipandang remeh kerana boleh menjadi lebih teruk dan berpotensi menyebabkan kematian. Berdasarkan keparahan dan tahap penyebaran sel-sel barah, barah lidah dapat dibahagikan kepada empat peringkat, iaitu:

  • Tahap 1

Sel barah sudah mulai tumbuh, tetapi diameter barunya masih kecil dan belum melebihi 2 sentimeter, dan belum merebak ke tisu sekitarnya.

  • Tahap 2

Ukuran barah telah mencapai diameter sekitar 2-4 sentimeter, tetapi belum merebak ke tisu sekitarnya.

  • Tahap 3

Diameter barah lebih dari 4 sentimeter dan telah merebak ke tisu sekitarnya, termasuk ke kelenjar getah bening yang berdekatan.

  • Tahap 4

Kanser telah merebak ke tisu di sekitar mulut dan bibir, bahkan ke organ tubuh lain yang berada jauh, seperti paru-paru dan hati.

Baca juga: Hati-hati, Rokok Boleh Menyebabkan Kanser Mulut

Cara Merawat Kanser Lidah

Rawatan untuk barah lidah ditentukan berdasarkan lokasi dan tahap barah. Sekiranya perlu, doktor juga akan menggabungkan beberapa jenis rawatan untuk hasil yang maksimum. Berikut adalah kaedah rawatan yang boleh digunakan oleh doktor untuk merawat barah lidah:

1. Operasi

Pada barah yang masih dalam tahap awal atau diameternya masih kecil, pembedahan dapat dilakukan dengan membuang tisu barah dan tisu di sekitarnya. Namun, apabila barah lidah telah memasuki peringkat akhir, pembedahan dilakukan dengan memotong lidah atau glosektomi.

Lidah dengan barah terminal boleh dikeluarkan secara sebahagian atau sepenuhnya. Setelah menjalani glosektomi, pesakit akan mengalami kesukaran untuk makan, menelan, dan bercakap. Oleh itu, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan rekonstruktif untuk memperbaiki lidah yang dipotong.

Pembedahan rekonstruktif dilakukan dengan mengambil sebahagian tisu kulit untuk dicantum ke lidah yang telah dipotong. Selepas pembedahan rekonstruktif, penghidap juga dapat menjalani terapi yang berguna untuk menolong mereka makan dan bercakap, serta mengatasi masalah psikologi kerana kesukaran makan dan bercakap.

2. Kemoterapi

Kemoterapi adalah kaedah rawatan barah yang menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Kaedah ini juga dapat digunakan untuk meredakan gejala barah.

Untuk hasil yang maksimum, doktor juga boleh menggabungkan kemoterapi dengan pembedahan atau radioterapi. Kemoterapi yang digabungkan dengan pembedahan biasanya dilakukan untuk mengecilkan barah sebelum dikeluarkan secara pembedahan atau untuk membasmi sel barah yang masih tersisa setelah menjalani pembedahan.

Sementara itu, untuk merawat barah lidah yang telah merebak (metastasized) ke organ lain, doktor biasanya akan melakukan kemoterapi yang digabungkan dengan radioterapi. Dadah yang digunakan untuk kemoterapi termasuk: cisplatin, fluorouracil, bleomycin, methotrexate, carboplatin , dan docetaxel .

3. Radioterapi

Radioterapi adalah rawatan barah yang menggunakan sinar bertenaga tinggi. Sinar ini boleh datang dari mesin khas yang berada di luar badan pesakit (radiasi luaran) atau alat yang dipasang di badan pesakit berhampiran tempat barah (radiasi dalaman).

Radioterapi boleh digunakan untuk merawat barah lidah yang sukar diobati, mengecilkan ukuran barah sebelum pembedahan, atau membunuh sel barah yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Radioterapi juga dapat membantu melegakan simptom barah lidah, terutama pada orang yang menghidap barah lidah.

Baca juga: Ini adalah kaedah rawatan bagi penghidap barah

Nah, itu 3 pilihan rawatan untuk barah lidah. Anda harus berbincang dengan doktor anda mengenai rawatan yang paling sesuai untuk keadaan anda. Selain itu, jika anda mengalami simptom yang disyaki sebagai barah lidah, cubalah segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.