Kesihatan

4 Petua Mengajar Kanak-kanak 5 Tahun untuk Belajar Membaca

Jakarta - Ibu bapa adalah guru pertama untuk anak-anak. Ini menjadikan ibu bapa mempunyai tanggungjawab penting untuk mendidik mereka dari rumah, supaya anak-anak membesar menjadi individu yang cerdas dan pintar. Walaupun belajar dari rumah kelihatan mudah, kadang-kadang menjadi sangat sukar ketika berhadapan dengan watak anak yang terlalu hiperaktif, sehingga mereka tidak dapat berkoordinasi dengan baik.

Untuk mengatasinya, ibu perlu mengetahui kaedah pembelajaran yang optimum untuk si Kecil. Selain memahami watak anak, ibu juga perlu menjadikan suasana pembelajaran selesa, agar anak-anak sentiasa menantikan saat itu. Jadi, bagaimana cara mengajar kanak-kanak membaca dengan langkah mudah tetapi menyeronokkan? Berikut adalah trik khas untuk mengajar anak-anak membaca, supaya mereka gembira semasa membaca:

Baca juga: Cara Melindungi Anak-anak dari Konflik Perceraian

1. Ajar Ejaan Secara Semula Jadi

Belajar membaca dapat dilakukan sesenang mungkin, di mana sahaja dan kapanpun. Walaupun ibu dan anak berjalan-jalan ke pusat membeli-belah, menonton televisyen, atau berjalan-jalan di sekitar rumah. Contohnya, jika anda melihat rambut di pinggir jalan yang bertuliskan "STOP", anda boleh mengajarnya mengeja huruf s-t-o-p sambil menunjuk ke papan tulis. Ibu dapat mengajar perkataan yang ringkas dan senang difahami. Sudah tentu dengan cara yang menyeronokkan, ya, puan.

2. Menjadikan Membaca sebagai Aktiviti yang Menyeronokkan

Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa kanak-kanak hanya dapat fokus pada waktu yang singkat. Sekarang, agar anak-anak mempunyai fokus yang lebih lama, ibu dapat meluangkan masa untuk belajar membaca sebagai permainan yang menyeronokkan. Apabila anak anda meminta untuk membeli makanan ringan, cubalah mengajarnya mengeja dan membaca nama makanan ringan pada bungkusan itu.

3. Melibatkan Anak Semasa Membaca Cerita

Sekiranya ibu pernah membaca buku cerita dan ingin membacanya kepada si kecil, cubalah melibatkan anak. Anda boleh bertanya apa yang akan berlaku dalam cerita seterusnya. Melibatkan mereka dalam cerita membolehkan kanak-kanak melihat hubungan antara perkataan yang dituturkan dan ditulis dalam buku cerita.

Baca juga: Ikuti Kembara Kanak-kanak, Waspadalah terhadap Tanda-tanda Hipotermia

4. Jadikan Membaca sebagai Aktiviti Rutin

Sebelum mengajar anak membaca, ibu perlu menanamkan minat terhadap buku terlebih dahulu. Untuk menumbuhkan cintanya, ibu perlu membiasakannya sejak usia dini. Ibu boleh memberi contoh dengan membaca buku dengan kerap, dan tidak menggunakan alat di hadapan anak-anak. Sekiranya dilakukan, mungkin kanak-kanak lebih berminat melihat alat daripada buku.

Baca juga: Bolehkah Kanak-kanak Yang Memulakan Sekolah Mengalami Gangguan Kecemasan?

Itulah beberapa langkah untuk mengajar kanak-kanak membaca. Sekiranya anak anda mengalami gangguan membaca, atau tidak dapat membaca ketika dia cukup tua, mungkin anak anda mengalami kelewatan perkembangan seperti kanak-kanak lain. Mengenai ini, anda tidak perlu terlalu risau, okey? Sila periksa anak kecil anda ke hospital terdekat untuk berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mengetahui punca mengapa kanak-kanak itu sukar membaca. Sekiranya ditangani dengan cepat dan dengan langkah yang betul, si kecil akan mengelakkan masalah yang ketara.

Rujukan:
Readingrockets.org. Diakses pada tahun 2021. 11 Cara Ibu Bapa Dapat Membantu Anak-Anak mereka Membaca.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anda Mengajar Anak Anda Membaca?
Readingeggs.com.au. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengajar Anak-anak untuk Membaca: 10 Langkah Mudah untuk Mencuba di Rumah.