Kesihatan

Batu Ginjal Boleh Berakhir dalam Kegagalan Ginjal, Benarkah?

Jakarta - Jangan bayangkan penyakit batu ginjal seperti batu di tanah secara umum yang terdapat di organ ginjal. Sebenarnya, batu ginjal terbentuk dari sisa darah yang berubah menjadi kristal dan semakin sukar dari masa ke masa menyerupai batu.

Penyakit ini menyebabkan penghidap mengalami masalah semasa membuang air kecil. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, salah satu komplikasi batu karang yang boleh berlaku adalah kegagalan buah pinggang. Adakah betul? Lihat fakta di sini.

Baca juga: Kerap Memegang Pee Anda, Ketahui Bahaya

Apakah Batu Ginjal?

Sebelum mengetahui bagaimana kegagalan buah pinggang boleh menjadi salah satu komplikasi batu ginjal, anda harus terlebih dahulu mengetahui mengenai penyakit batu ginjal itu sendiri. Penyakit batu ginjal mempunyai nama perubatan lain, iaitu nefrolithiasis . Penyakit ini berlaku kerana pembentukan bahan keras yang menyerupai batu dari mineral dan garam di buah pinggang.

Sebenarnya batu ginjal tidak hanya terbentuk di ginjal, tetapi juga terjadi di sepanjang saluran kencing, bermula dari ginjal, ureter (saluran kencing yang membawa air kencing dari ginjal ke pundi kencing), pundi kencing, hingga ke uretra (saluran kencing yang membawa air kencing keluar dari badan).). Berdasarkan jenis komposisi kristal, batu ginjal dapat dikelompokkan menjadi beberapa jenis, yaitu batu kalsium oksalat, kalsium fosfat, batu asam urat, batu struvite, dan batu sistin.

Batu ginjal tidak hanya boleh tinggal di ginjal, tetapi juga dapat bergerak. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku pemindahan batu ginjal yang besar, batu akan sukar melewati ureter kecil dan halus ke pundi kencing, untuk dikeluarkan melalui uretra. Akibatnya, penderita berisiko mengalami kerengsaan saluran kencing.

Penyakit ini paling kerap dialami oleh orang yang berumur 30-60 tahun. Kira-kira 10 peratus wanita dan 15 peratus lelaki akan mengalami penyakit ini sepanjang hayat mereka.

Baca juga: Anyang-anyangan adalah tanda awal batu ginjal?

Bolehkah Batu Ginjal Menyebabkan Ginjal Gagal?

Jawapannya adalah ya. Berdasarkan hasil kajian, sebanyak 3.2 peratus kes kegagalan buah pinggang kekal yang dialami oleh orang dewasa disebabkan oleh batu karang. Jadi, batu ginjal yang semakin besar dan besar di dalam ureter, akan mengelakkan air kencing mengalir keluar. Air kencing ini yang tidak dapat keluar dari masa ke masa akan berkumpul dan memberi tekanan besar pada buah pinggang. Keadaan ini dipanggil hidronephrosis.

Akibat dari keadaan ini, buah pinggang terpaksa bekerja lebih keras dan berisiko mengalami kerosakan. Walau bagaimanapun, jika batu ginjal hanya berlaku pada satu buah pinggang, ini tidak semestinya menyebabkan kegagalan buah pinggang. Kegagalan buah pinggang baru berlaku apabila batu besar menyekat ginjal kanan dan kiri.

Selain itu, batu ginjal yang dibiarkan begitu sahaja dan tidak dirawat dengan segera juga boleh mengakibatkan komplikasi kegagalan buah pinggang kekal. Sebaliknya, jika batu ginjal dirawat dengan cepat dan tepat, kegagalan buah pinggang yang berlaku hanya sementara, maka fungsi ginjal akan pulih dalam beberapa waktu.

Baca juga: Tabiat Buruk Ini Mencetuskan Batu Ginjal

Apa yang Menyebabkan Batu Ginjal?

Deposit batu di buah pinggang boleh disebabkan oleh makanan atau masalah kesihatan yang mendasari. Walau bagaimanapun, batu ginjal juga boleh dicetuskan oleh pelbagai keadaan, termasuk:

  • Kurang minum air.
  • Berat badan berlebihan.
  • Kerap menahan kencing.
  • Banyakkan pengambilan kalsium dan vitamin C.
  • Kebiasaan minum minuman bersoda.
  • Mempunyai jangkitan saluran kencing yang berulang.
  • Kehadiran kelainan anatomi pada saluran kencing.
  • Kesan sampingan pembedahan pada organ pencernaan.

Oleh itu, segeralah berjumpa doktor di hospital sekiranya anda mengalami masalah kencing, seperti sakit atau tidak dapat membuang air kecil. Kerana, keadaan ini adalah gejala batu karang. Sentiasa menjaga kesihatan tubuh anda, dan jangan memandang rendah gejala yang muncul, oke?Rujukan:
NCBI. Diperoleh pada tahun 2021. Batu Ginjal dan Risiko Penyakit Ginjal Kronik.
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2021. Apakah Kegagalan Ginjal (Ginjal)?
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Batu ginjal.