Kesihatan

Berikut adalah 2 kesan mandi selepas bersenam

, Jakarta - Setelah bersenam, kebanyakan orang biasanya ingin mandi cepat-cepat kerana merasakan badan mereka berbau dan melekit. Tetapi tahukah anda bahawa mandi sebaik sahaja selepas bersenam sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan?

Setelah melakukan senaman yang kuat untuk beberapa waktu, jantung akan berdegup lebih cepat dan mengepam lebih banyak darah kaya oksigen daripada biasa ke otot yang aktif. Bersenam juga menjadikan suhu badan anda meningkat, jadi anda akan banyak berpeluh kerana cara tubuh untuk mengembalikan suhu menjadi normal. Sekiranya keadaan badan masih panas, segera disiram dengan air sejuk, kesan buruk berikut mungkin berlaku:

1. Kapal Darah Melambung

Anda berisiko mengalami serangan jantung dan mati mendadak jika anda mandi sebaik sahaja bersenam. Ini kerana air sejuk membuat saluran darah melebar, jadi anda rentan terhadap berbagai penyakit yang dapat menyerang secara tiba-tiba, seperti serangan jantung.

Baca juga: 4 Punca Serangan Jantung yang Tidak Sedar

2.Fungsi Kelenjar Peluh Terjejas

Semasa bersenam, pori-pori kulit akan terbuka dan berpeluh cecair sehingga suhu badan kembali normal. Nah, jika anda menyejukkan kulit secara tiba-tiba dengan mandi, fungsi kelenjar peluh akan terganggu dan menyebabkan prestasinya menurun. Pengeluaran haba badan begitu dihambat.

Peraturan Mandi Selepas Bersenam

Itu tidak bermakna anda tidak boleh mandi selepas bersenam. Mandi sebenarnya penting untuk menjaga kulit bersih dari peluh dan bakteria yang timbul akibat bersenam. Walau bagaimanapun, ikuti peraturan berikut:

  • Sebaiknya jangan mandi sebaik sahaja bersenam, tetapi berehat sekitar 20-30 minit sehingga peluh kering dan suhu badan anda kembali normal.
  • Sementara menunggu masa, anda boleh melakukan penyejukan dalam bentuk regangan. Menyejukkan badan adalah penting untuk membantu mengembalikan badan ke keadaan semula dan mencegah sakit selepas bersenam. Baca juga: Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan dalam Sukan
  • Mandi selepas bersenam boleh menggunakan air suam atau air sejuk. Kedua-duanya dapat memberikan faedah masing-masing. Menurut Dr. Kristin Maynes, ahli terapi fizikal di California, mandi air suam dapat meningkatkan aliran darah ke seluruh badan, membantu menenangkan otot, dan memulihkan otot dan sendi. Selain itu, mandi air panas juga dapat membuat anda lebih santai setelah penat bersenam.

Walau bagaimanapun, mandi sejuk juga dapat memberikan banyak manfaat, termasuk menolong tubuh melindungi organ dalaman dengan mendorong darah ke kulit, menghilangkan panas yang timbul dari bersenam, dan mencegah keradangan otot atau sakit yang disebabkan oleh bersenam terlalu banyak. Selain itu, pancuran sejuk juga dapat membantu menyekat saluran darah yang melebar dan mengurangkan aktiviti metabolik yang boleh menyebabkan kerosakan dan pembengkakan tisu.

Kelebihan mandi selepas bersenam

Apabila dilakukan pada waktu yang tepat, mandi selepas bersenam sebenarnya dapat memberikan pelbagai manfaat untuk tubuh anda, anda tahu:

  • Badan Menjadi Bersih dan Segar

Semasa anda bersenam, anda tentu akan banyak mengeluarkan banyak bakteria dan kuman. Itulah sebabnya mandi selepas bersenam sangat penting agar badan bebas daripada kuman yang melekat. Selain mencegah bau badan dan jerawat pada kulit, anda juga akan berasa lebih segar.

  • Meningkatkan Metabolisme

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, sudah tentu anda ingin membakar kalori sebanyak mungkin. Nah, setelah membakar lemak dengan bersenam, teruskan mandi air sejuk kerana badan akan membakar beberapa kalori lagi untuk mengembalikan suhu badan yang telah jatuh kerana tersiram di dalam air sejuk.

  • Meningkatkan Kekebalan

Air sejuk juga dapat memicu tubuh untuk meningkatkan bekalan antioksidan yang dipanggil glutathione yang berguna untuk meningkatkan sistem imun anda.

Jadi, mandi selepas bersenam tidak membahayakan kesihatan selagi dilakukan pada waktu yang tepat. Sekiranya anda mengalami keluhan tertentu setelah berolahraga, jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya iya. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.