Kesihatan

11 Makanan Kaya Besi yang Baik untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Jangan lupa memberi anak-anak pelbagai jenis makanan. Ini dilakukan agar keperluan pemakanan dan vitamin yang diperlukan oleh anak dapat dipenuhi. Zat besi adalah salah satu mineral yang cukup penting untuk proses pertumbuhan dan perkembangan. Kandungan ini terdapat dalam banyak produk haiwan dan tumbuhan.

Baca juga : Hati-hati, 4 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Anemia pada Kanak-kanak

Di dalam badan, zat besi menjadi salah satu komponen yang cukup penting untuk darah. Kandungan zat besi akan membantu darah mengikat oksigen dan mengedarkannya ke seluruh badan. Bukan hanya itu, kekurangan zat besi memicu anak-anak mengalami keadaan anemia terhadap gangguan pertumbuhan dan perkembangan. Untuk mengelakkan keadaan ini, ibu harus memenuhi keperluan besi anak-anak dengan menyediakan beberapa makanan yang kaya dengan zat besi.

Bilangan Kanak-kanak Umur yang Diperlukan Besi

Bukan hanya orang dewasa, kekurangan zat besi dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Salah satu keadaan yang paling biasa adalah anemia. Selain itu, kekurangan zat besi pada balita juga boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan dan perkembangan. Pencegahan ini tentunya dengan memenuhi keperluan besi yang diperlukan oleh setiap anak.

Sudah tentu, setiap kanak-kanak juga mempunyai keperluan yang berbeza. Jumlah zat besi yang diperlukan oleh kanak-kanak akan disesuaikan mengikut usia. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui jumlah zat besi yang diperlukan oleh anak-anak pada usia balita.

Bayi yang baru lahir hingga 6 bulan sebenarnya memerlukan 0.27 miligram zat besi setiap hari. Walaupun kanak-kanak berumur 7-12 bulan memerlukan sekitar 11 miligram, 1-3 tahun memerlukan 7 miligram, dan 4-8 tahun memerlukan sekitar 10 miligram zat besi setiap hari.

Perhatikan beberapa tanda yang menunjukkan bahawa anak anda mengalami kekurangan zat besi. Bermula dari kesukaran untuk menambah berat badan, kulit pucat, nafsu makan yang rendah, hingga menjadi lebih cerewet.

Sekiranya anak anda mengalami beberapa tanda ini, tidak ada salahnya mengunjungi hospital terdekat dan membuat pemeriksaan mengenai keadaan kesihatan anak. Untuk memudahkan pemeriksaan dijalankan, ibu boleh membuat janji temu dengan pihak hospital melalui permohonan .

Dengan begitu, anda tidak perlu menunggu lama di hospital. Ayuh, muat turun sekarang juga melalui App Store atau Google Play.

Baca juga : 5 Nutrien Penting untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Makanan Kaya Besi untuk Kanak-kanak

Salah satu pencegahan kekurangan zat besi pada kanak-kanak adalah dengan pengambilan makanan yang betul. Lalu, bagaimana memenuhi keperluan zat besi bayi yang baru lahir hingga usia 6 bulan? Penyusuan susu ibu sebenarnya dapat membantu memenuhi keperluan zat besi bayi. Sementara itu, jika ibu menggunakan susu formula, dia boleh berjumpa dengan pakar pediatriknya mengenai jenis susu yang tepat untuk memenuhi keperluan zat besi bayi.

Nah, bagi anak-anak yang telah memulakan makanan pejal atau makan makanan keluarga, ibu dapat menyediakan pelbagai makanan yang kaya dengan zat besi. Dengan cara itu, keperluan besi kanak-kanak dapat dipenuhi dengan optimum.

 1. Daging merah;
 2. Shell;
 3. Ikan;
 4. Hati;
 5. Sayuran berdaun, seperti brokoli dan bayam;
 6. Kacang;
 7. Ketahui;
 8. Kacang soya;
 9. Tomato;
 10. Kentang; dan
 11. Telur.

Baca juga : Tiram Boleh Mencegah Anemia, Inilah Penjelasannya

Perkara yang perlu diketahui oleh ibu ketika memberi anak makanan kaya zat besi, jangan lupa memenuhi makanan yang mengandungi vitamin C. Kandungan vitamin ini dapat membantu menyerap zat besi di dalam badan.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Bayi dan Balita Memerlukan Besi untuk Berjaya.
Kesihatan Kanak-kanak Pediatrik. Diperoleh pada 2021. Keperluan Besi Bayi dan Kanak-kanak.
Keluarga Sihat BC. Diakses pada tahun 2021. Makanan Kaya Besi untuk Bayi pada Tahun Pertama mereka.