Kesihatan

5 Vaksin Corona Terkemuka yang Pernah Melalui Ujian Klinikal

, Jakarta - Dari penggunaan bahan dari virus flu yang dilemahkan hingga potongan kode genetik, para saintis di seluruh dunia saat ini berlomba-lomba membuat calon vaksin untuk melawan coronavirus dengan kecepatan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Pada masa ini, terdapat 160 calon vaksin di seluruh dunia, 50 daripadanya telah menjalani ujian klinikal.

Syarikat bio farmasi Jerman BioNTech bersama Pfizer dari Amerika Syarikat adalah yang pertama mengumumkan calon vaksin mereka bernama BNT162b2. Calon vaksin itu dikatakan mempunyai keberkesanan 95 peratus. Setelah itu, ada perusahaan bio-farmasi AS yang mengikuti, yaitu Moderna yang mendakwa calon vaksinnya, bernama mRNA-1273 yang mengaku mempunyai khasiat hingga 94,5 persen.

Baca juga: Ini adalah 3 Vaksin Corona yang Terhad Diluluskan

Kemajuan Pembangunan Vaksin

BioNTech telah menguji calon vaksinnya pada fasa ketiga pada kira-kira 43,000 orang tanpa menimbulkan masalah keselamatan. Sementara itu, Moderna juga telah menjalankan ujian fasa tiga pada lebih daripada 30,000 responden dan Sinovac dari China telah menjalankan ujian klinikal fasa tiga pada 29,000 responden.

Selebihnya, kebanyakan calon vaksin COVID-19 masih dalam peringkat percubaan pra-klinikal. Ini bermaksud bahawa percubaan baru telah dilakukan di makmal dan diuji pada haiwan, bukan manusia.

Sekiranya calon vaksin berjaya melewati tahap percubaan klinikal, syarikat dapat mengajukan permohonan rasmi kepada badan pengawas untuk mendapatkan izin sehingga dapat digunakan oleh masyarakat umum. Pejabat pengawalseliaan ubat ditentukan berdasarkan setiap wilayah.

Baca juga: Ini adalah peringkat pengujian global dan pengembangan Vaksin Corona

Senarai Vaksin Corona Yang Telah Melalui Ujian Klinikal Lanjutan

Dari 100 pasukan penyelidikan di seluruh dunia yang meneliti dan mengembangkan vaksin coronavirus, hanya 10 pasukan atau syarikat yang memasuki fasa tiga, yang merupakan fasa terakhir ujian klinikal calon calon vaksin COVID-19.

Dari 10 pasukan, 5 daripadanya terkenal kerana melakukan ujian klinikal yang luas dengan sampel berskala besar:

1. Vaksin Janssen atau Johnson & Johnson dari Belgium

Syarikat Janssen Pharmaceuticals menjalankan ujian klinikal fasa tiga dengan sampel 90,000 orang di AS, Argentina, Brazil, Colombia dan Belgium. Vaksin ini berdasarkan vektor virus tidak meniru , yang tidak dapat membiak dalam tubuh manusia.

2.AstraZeneca Vaccine –Universiti Oxford di England

Ujian klinikal calon vaksin AstraZeneca dilakukan pada kira-kira 60,000 orang di AS, Chile, Peru dan UK. Vaksin dibuat dari versi virus selesema yang lemah dari simpanse, yang telah diubah sehingga tidak membiak dalam tubuh manusia.

3. Vaksin Sinofarm dari China

Syarikat farmaseutikal dari China, Sinopharm dengan kerjasama Institut Beijing dan Institut Wuhan juga telah memasuki fasa tiga ujian klinikal calon vaksinnya pada kira-kira 55,000 responden di Bahrain, Jordan, Machinery, Morocco, Argentina dan Peru. Sinopharm menggunakan virus yang tidak aktif sebagai asas untuk membuat vaksinnya.

4. Vaksin BioNTech dari Jerman

Syarikat Jerman BioNTech melakukan ujian klinikal ke atas 44,000 responden di AS, Argentina dan Brazil. Vaksin ini berdasarkan teknologi yang paling maju, iaitu messenger RNA atau mRNA.

5. Vaksin CanSino dari China

Syarikat China yang lain, CanSino, sedang menguji calon vaksinnya pada sekitar 41,000 orang di Pakistan. Pada 21 November, CanSino juga mengumumkan bahawa ia akan memulakan percubaan fasa 3 vaksinnya di Argentina dan Chile.

Itulah senarai vaksin korona terkemuka yang telah melalui peringkat akhir ujian klinikal. Walaupun masih memerlukan sedikit masa bagi calon vaksin untuk mendapatkan izin untuk digunakan dan diedarkan secara meluas, pengembangan beberapa vaksin ini, yang telah memasuki tahap akhir, setidaknya cukup untuk memberi harapan kepada masyarakat di tengah-tengah pandemik semasa.

Baca juga: Perlu 18 bulan untuk membuat vaksin COVID-19, apa alasannya?

Selagi vaksin masih dalam proses percubaan, anda disarankan untuk tinggal di rumah dan terus menggunakan protokol kesihatan seperti 3M jika anda ingin meninggalkan rumah, iaitu memakai topeng, mencuci tangan, dan menjaga jarak untuk mencegah penularan virus korona.

Anda juga perlu mengekalkan sistem ketahanan badan anda dengan memakan makanan yang sihat dan menambahkan suplemen vitamin jika perlu. Anda boleh membeli makanan tambahan tanpa perlu keluar dari rumah . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
BBC. Diakses pada tahun 2020. Kemas kini vaksin Covid: Bilakah ia akan siap ?.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Berikut adalah calon vaksin coronavirus yang paling menjanjikan di luar sana.
Deutsche Welle. Diakses pada tahun 2020. Vaksin Covid-19 Sedia untuk digunakan dan Memasuki Ujian Fasa Akhir