Kesihatan

Mengenal pasti Karakter dan Jenis Keperibadian ENFP

"Adakah anda atau orang yang dekat dengan anda mempunyai jenis keperibadian ENFP? Terdapat beberapa watak yang paling menonjol dari mereka, seperti mempunyai kemahiran sosial yang baik, tidak suka rutin, mudah terganggu, dan fleksibel. Terlepas dari banyak kelebihan mereka, mereka juga mempunyai beberapa kekurangan. "

, Jakarta - Jenis keperibadian ENFP adalah salah satu daripada 16 jenis keperibadian yang dikenal pasti oleh penunjuk jenis Myers-Briggs (MBTI). Akronim untuk ENFP adalah berlebihan, intuitif, perasaan, dan memahami. Jenis keperibadian ini juga dikenali sebagai juru kempen atau juru kempen.

Orang dengan jenis keperibadian ini sering digambarkan sebagai bersemangat, berkarisma dan kreatif. Orang dengan jenis keperibadian ENFP juga sangat menawan, bertenaga, dan berdikari. Mereka kreatif dan melakukan yang terbaik dalam situasi di mana mereka mempunyai kebebasan untuk kreatif dan inovatif. Dianggarkan 5 hingga 7 peratus populasi manusia mempunyai keperibadian ENFP.

Baca juga: Keibubapaan Anak Mempengaruhi Perkembangan Perwatakan

Karakter Keperibadian ENFP

Berikut adalah beberapa ciri utama jenis keperibadian ENFP

 1. Kemahiran Sosial yang Baik

Jenis keperibadian ENFP mempunyai kemahiran sosial yang sangat baik. Selain mempunyai semangat yang tinggi, mereka juga sangat mementingkan orang lain. Mereka pandai memahami apa yang dirasakan oleh orang lain. Memandangkan mereka mempunyai semangat, karisma, dan kreativiti yang luar biasa adalah kekuatan mereka, selain itu mereka juga dapat menjadi pemimpin yang hebat.

 1. Tidak suka Rutin

Jenis keperibadian ENFP yang paling terkenal adalah mereka sangat tidak suka rutin dan lebih suka menumpukan perhatian pada masa depan. Ini kerana mereka cukup pandai menjana idea baru, tetapi kadangkala mereka menangguhkan tugas penting hingga saat-saat terakhir.

Baca juga: Kepentingan Peranan Ibu dalam Membentuk Perwatakan Anak

 1. Mudah terganggu

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jenis keperibadian ENFP sangat tidak menyukai rutin, jadi mudah untuk terganggu ketika melakukan pekerjaan. Terutama ketika mereka mengerjakan sesuatu yang nampaknya membosankan atau tidak menarik.

 1. Fleksibel

ENFP cukup fleksibel dan suka membuka pilihannya. Mereka boleh menjadi spontan dan sangat mudah disesuaikan dengan perubahan. Walau bagaimanapun, mereka mungkin menghadapi masalah dengan penyusunan dan sering menunda.

Baca juga: 4 Tanda Seseorang Mempunyai Perwatakan Sociopath

Di samping itu, berikut adalah kelebihan dan kekurangan jenis keperibadian ENFP:

 1. Keunggulan:
 • Hangat dan bersemangat.
 • Empati dan penyayang.
 • Kemahiran orang kuat.
 • Kemahiran komunikasi yang kuat.
 • Seronok dan spontan.
 • Sangat kreatif.
 1. Kelemahan:
 • Memerlukan kelulusan dari orang lain
 • Agak tidak kemas.
 • Cenderung mudah tertekan.
 • Boleh terlalu beremosi.
 • terlalu banyak berfikir.
 • Sangat sukar untuk mengikuti peraturan.

Ini adalah beberapa ciri utama jenis keperibadian ENFP. Salah satu kelemahan ENFP yang paling ketara adalah bahawa mereka sering terlalu banyak berfikir. Kadang-kadang tabiat ini boleh sangat mengganggu dan menyebabkan tekanan dan kemurungan jika tidak dikawal. Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami kemurungan dan memerlukan pertolongan, anda harus membawanya berjumpa dengan psikologi di hospital. Anda juga boleh membuat janji temu di hospital atau klinik dengan mudah . Praktikal bukan? Ayuh muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:
NERIS Analytics Terhad. Diakses pada tahun 2021. Personaliti Kempen: ENFP-A / ENFP-T.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. ENFP: Juara (Extraverted, Intuitive, Feeling, Perceiving).