Kesihatan

6 Kebaikan Kuning Telur untuk Kesihatan

Jakarta - Ada sebilangan orang yang suka telur dan sering menjadikannya makanan dalam menu harian mereka. Selain enak, telur juga dianggap berkhasiat, murah, dan mudah diproses. Oleh itu, telur adalah salah satu makanan kegemaran banyak orang.

Namun, ada juga beberapa orang yang tidak menyukai telur dengan pelbagai alasan, seperti aroma amisnya, atau kandungannya yang sering dianggap sebagai sumber kolesterol. Harap maklum bahawa dalam satu telur, rata-rata mengandungi 72 kalori. Sebanyak 17 kalori terdapat dalam putih telur dan selebihnya 55 kalori disimpan di kuning telur. Selain itu, kuning telur biasanya mengandung sekitar 180-200 miligram kolesterol dan 6 miligram lemak, Inilah sebab mengapa kuning telur ditakuti dan dielakkan oleh banyak orang. Walau bagaimanapun, kuning telur mempunyai banyak faedah kesihatan. Lihat pelbagai faedah kuning telur di bawah ini agar anda tidak tersalah maklumat.

Kelebihan Kuning Telur

Walaupun kuning telur mengandungi banyak kolesterol dan kalori, kuning telur mempunyai banyak faedah yang baik untuk tubuh anda.

  1. Anda pasti pernah mendengar bahawa kuning telur mengandungi banyak protein. Protein dalam kuning telur hampir separuh daripada jumlah protein dalam satu telur. Selain itu, manfaat kuning telur juga berasal dari kandungan lutein yang dipercayai dapat mencegah perkembangan penyakit jantung.
  2. Salah satu sumber vitamin D semulajadi berasal dari kuning telur, yang baik untuk tulang, gigi, dan otot yang sihat, dan membantu menyerap kalsium.
  3. Seperti yang dijelaskan di atas, kuning telur memiliki banyak kolesterol, tetapi itu tidak bermaksud kolesterol selalu buruk. Kolesterol sebenarnya juga berguna untuk beberapa fungsi penting dalam badan.
  4. Satu telur mengandungi banyak vitamin A, vitamin E, asid folik, biotin, dan kolin dan kebanyakan vitamin ini disimpan di dalam kuning telur.
  5. Memang, sebahagian besar lemak telur ada di kuning telur dan sebahagian lemak itu adalah lemak omega-3 yang sihat. Seboleh-bolehnya pilih telur berlabel omega-3 yang baik untuk prestasi otak dan ingatan, menurunkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, barah, dan artritis, dan membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.
  6. Manfaat kuning telur juga berasal dari kandungan kolin yang dipercayai dapat mengurangkan risiko kecacatan saraf pada janin seperti spina bifida.

Dari penjelasan di atas, anda dapat mengetahui 6 kebaikan kuning telur yang baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, penting juga untuk tidak terlalu sering memakan kuning telur. Sekiranya badan anda sihat dan anda ingin mempunyai jantung yang kuat, disarankan untuk memakan 6 biji telur setiap minggu.

Namun, jika anda menghidap penyakit jantung dan kolesterol tinggi, elakkan makan lebih dari 4 telur setiap minggu. Kenapa? Seperti disebutkan di atas, jumlah kolesterol dalam kuning telur cukup banyak. Orang yang makan tiga atau lebih kuning telur seminggu boleh mengalami pembentukan plak atau penyumbatan di arteri, jika dibandingkan dengan mereka yang hanya makan 0-2 kuning telur seminggu. Apabila arteri tersumbat, aliran darah berkurang dan boleh menyebabkan serangan jantung atau strok strok . Bagi anda yang mempunyai kolesterol tinggi, juga harus membatasi pengambilan telur.

Pada dasarnya, makan telur tidak dilarang, tetapi jangan berlebihan. Selain itu, masak telur dengan merebus tanpa menggunakan garam. Menggoreng telur sebenarnya dapat meningkatkan kandungan lemak hingga 50%. Makan telur rebus. Kerana makan telur mentah atau telur matang (yang kuningnya masih berair) boleh menyebabkan seseorang berisiko keracunan makanan.

Sudah mengetahui banyak faedah kuning telur yang boleh anda perolehi jika anda kerap memakannya? Selain makan makanan sihat, salah satunya adalah kuning telur, cara lain untuk menjaga kesihatan badan adalah dengan memantau keadaan badan secara berkala.

Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan dan memerlukan nasihat, cubalah ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui sembang, suara, atau panggilan video . juga mempunyai perkhidmatan lain, iaitu Penghantaran Farmasi yang akan memudahkan anda membeli ubat dan juga akan menghantar pesanan anda ke destinasi anda dalam masa tidak kurang dari satu jam. Sekiranya doktor mengesyorkan melakukan ujian makmal, terdapat: Makmal Perkhidmatan yang boleh membantu anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: 5 Makanan Berlemak yang Baik untuk Kesihatan