Kesihatan

Vertigo lebih dialami oleh wanita, berikut adalah 5 gejala

, Jakarta - Sensasi vertigo boleh dikatakan lebih tidak selesa daripada sakit kepala biasa. Seseorang boleh mengalami gejala vertigo dalam bentuk sensasi berputar dan gangguan visual. Sensasi pening ini juga akan dirasakan ketika orang dengan vertigo berada dalam posisi berbaring.

Vertigo pada umumnya mempengaruhi orang tua, tetapi sebenarnya vertigo boleh mempengaruhi sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Orang yang mengalami vertigo lebih dialami oleh wanita berbanding lelaki. Jadi, apa simptomnya? Baca lebih lanjut di sini!

Inilah Beberapa Gejala Vertigo

Vertigo boleh berlaku dalam beberapa minit hingga beberapa jam, bergantung pada seberapa parah penghidapnya. Gejala yang mungkin berlaku termasuk:

1. Pandangan seperti berputar

Gejala vertigo yang mungkin berlaku adalah penglihatan menjadi seperti berputar dan seolah-olah persekitaran bergerak dengan sendirinya. Selain itu, mungkin penghidapnya merasa tidak seimbang, jadi dia tidak dapat bergerak.

2. Kepala terasa berat ketika anda bangun

Gejala vertigo lain adalah kepala yang berat ketika anda bangun. Apabila ini berlaku, kepala terasa pening, mata terbakar, dan sukar untuk mengimbangkan badan ketika bangun dari tidur. Rasa mata menjadi kunang-kunang disebabkan oleh nystagmus, yang merupakan keadaan ketika mata sukar dikawal.

Baca juga: Vertigo berulang di pejabat, apa yang perlu dilakukan?

3. Masalah Pendengaran

Masalah pendengaran seseorang boleh menjadi salah satu gejala vertigo. Seseorang yang menderita vertigo akan mengalami masalah pendengaran pada peringkat awal dan akan hilang ketika vertigo sembuh. Sekiranya vertigo semakin teruk, ia boleh menyebabkan perbezaan tekanan di telinga (meniere), dering di telinga, dan masalah keseimbangan.

4. Pengsan

Pingsan adalah salah satu gejala yang boleh berlaku pada orang yang mengalami vertigo. Kehilangan kesedaran disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen dan nutrien ke otak. Secara amnya, keadaan ini berlaku kerana penurunan aliran darah sementara.

5. Mual dan Muntah

Mual dan muntah juga merupakan salah satu gejala vertigo pada seseorang. Ini kerana penglihatannya pening dan sakit kepala tidak dapat ditanggung. Selain itu, orang yang mengalami vertigo juga akan mengalami kesukaran untuk menelan makanan atau minuman.

Baca juga: Inilah Yang Mencetuskan Vertigo Berulang di Tempat Kerja

Gejala Vertigo Yang Perlu Diatasi Segera

Vertigo mesti dirawat dengan segera. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, keadaan pesakit akan bertambah buruk dan boleh membawa maut. Sangat disyorkan untuk berjumpa doktor sekiranya gejala berikut muncul:

  • -Perlihatan bayangan.
  • -Sukar untuk bercakap.
  • -Badan berasa lemah.
  • -Kurang kesedaran.
  • -Kurangnya keseimbangan.

Bagaimana Merawat Vertigo?

Vertigo dapat disembuhkan tanpa mengambil ubat, kecuali jika tidak dapat ditanggung. Vertigo dapat diatasi dengan mengambil ubat yang mengandungi betahistine mesylate. Ubat ini berfungsi untuk mengatasi penglihatan berputar. Ubat ini juga berguna untuk meningkatkan aliran darah di telinga dalam.

Sekiranya gejala vertigo terus muncul selama lebih dari seminggu, anda wajib berjumpa doktor. Banyak keadaan perubatan boleh menyebabkan vertigo. Oleh itu, anda mesti mengetahui gejala setiap vertigo yang mungkin berlaku.

Baca juga: Tanda-tanda Seseorang Mempunyai Vertigo Di Tempat Kerja

Setakat ini, kira-kira 91 peratus orang dengan vertigo dirawat oleh doktor am. Sekiranya anda ingin bertanya kepada pakar, anda boleh berjumpa pakar seperti pakar otolaryngologi atau pakar neurologi untuk merawat keadaan anda. Anda juga boleh meminta doktor melalui permohonan . Tanpa masalah, anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Vertigo.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Berkaitan Vertigo dan Vertigo.