Kesihatan

Fobia Ruang Sempit? Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Bagi sebahagian orang, berada di bilik tandas tertutup atau lif tidak akan menimbulkan masalah khusus. Namun, bagi sebilangan orang lain, berada di tempat yang sempit seperti lif atau bilik tandas menjadi perkara yang sangat menakutkan. Keadaan ini dikenali sebagai fobia ruang terkurung atau claustrophobia. Biasanya, fobia ruang tertutup ini mencetuskan reaksi berlebihan, termasuk loya, keringat sejuk, sakit kepala, dan degupan jantung yang lebih cepat.

Kebanyakan fobia biasanya disebabkan oleh pengalaman masa lalu yang tidak menyenangkan. Anda mungkin terperangkap dalam lif dalam keadaan tertutup, terkurung di bilik mandi gelap, atau terperangkap di terowong sempit. Beberapa kes fobia juga biasanya diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak mereka. Jadi, jangan terkejut jika ibu bapa yang mempunyai fobia mempunyai keturunan yang juga menderita fobia tertentu.

Bagaimana Mengatasi Fobia Ruang Terhad?

Tidak sedikit orang dengan fobia ruang sempit yang digunakan untuk mengatasi rasa takut yang berlebihan yang sering timbul ketika berhadapan dengan objek yang mereka takutkan. Walaupun begitu, tidak ada salahnya mendapatkan bantuan daripada pakar psikologi untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik. Sekiranya anda memerlukan bantuan pakar, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat.

Baca juga: Fobia Boleh Menyebabkan Gangguan Kecemasan, Inilah Sebabnya

Mengatasi rasa takut yang dirasakan secara beransur-ansur menjadi cara yang berkesan untuk mengatasi fobia, dan fobia ruang kecil tidak terkecuali. Kaedah ini biasanya dipanggil terapi pendedahan diri atau desensitisasi. Anda boleh melakukannya secara bebas atau dibantu oleh kakitangan perubatan profesional. Walaupun terapi CBT diduga cukup berkesan untuk mengatasi claustrophobia.

Biasanya, doktor juga menetapkan ubat antidepresan untuk membantu menangani gejala. Walau bagaimanapun, penggunaannya mesti dipantau oleh doktor kerana boleh menyebabkan kesan kebergantungan. Selain terapi ubat atau psikoterapi, anda dapat mengatasi fobia ruang terkurung dengan latihan relaksasi untuk menghilangkan pemikiran negatif atau menggunakan ubat semula jadi.

Baca juga: Ketakutan yang berlebihan, Inilah Fakta di Sebalik Fobia

Menghadapi Serangan Panik ketika berada di Ruang Terhad

Kadang kala, anda merasakan serangan panik ketika anda harus berhadapan dengan objek yang ditakuti dan tidak ada jalan keluar yang lain. Sudah tentu, anda mesti menghadapinya. Memang, serangan panik ini biasanya singkat, tetapi ada juga serangan panik yang berlangsung hingga setengah jam.

Sekiranya anda menaiki kapal terbang dan mempunyai fobia ruang sempit seperti bilik tandas kapal terbang, pasti mustahil untuk berhenti dan meletakkan kenderaan seperti kereta. Namun, anda dapat mengatasi ketakutan dan serangan panik yang timbul dengan petua mudah ini.

  • Jaga minda anda. Anda boleh menonton filem, mendengar lagu, atau membaca buku di kapal terbang. Melakukan perkara yang anda nikmati dapat membantu anda melupakan ketakutan atau kegelisahan anda.

  • Berehatlah. Tarik nafas dalam-dalam, dan fikirkan semua perkara yang membuat anda bahagia. Berehatlah setiap kali anda merasa panik atau ketakutan menimpa anda.

  • Dapatkan pertolongan. Sekiranya fobia ruang sempit anda benar-benar mengganggu anda, anda boleh mendapatkan bantuan. Anda boleh memberitahu orang lain, rakan, keluarga, atau pasangan.

Baca juga: Ketakutan dan Fobia Umum, Cara Membezakannya

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2019. Claustrophobia.
Baiklah. Diperoleh pada 2019. Claustrophobia: Takut pada Ruang Terlindung.
NHS UK. Diakses pada 2019. Claustrophobia.