Kesihatan

Ia bukan serangan jantung, ini adalah penyebab sakit dada

, Jakarta - Sakit dada bukan hanya disebabkan oleh serangan jantung. Terdapat banyak penyebab sakit dada yang lain, seperti gangguan pencernaan, refluks, ketegangan otot, keradangan sendi tulang rusuk berhampiran tulang dada, dan sirap. Sistem saraf badan adalah kompleks, penyebab sakit dada boleh datang dari tempat lain di dalam badan seperti perut.

Namun, jika sakit dada disebabkan oleh serangan jantung, setiap minit penting. Rawatan segera diperlukan untuk mengelakkan kerosakan pada jantung. Maklumat lanjut mengenai sakit dada boleh dibaca di sini!

Tanda-tanda Sakit Dada akibat Serangan Jantung

Sakit dada boleh menjadi tanda amaran serangan jantung. Keadaan ini berlaku apabila bekalan darah ke jantung tersekat dan merosakkan otot jantung. Semakin lama serangan jantung tidak dapat dirawat, semakin banyak kerosakan yang berlaku.

Dalam beberapa kes, serangan jantung boleh membawa maut. Untuk membezakan sakit dada akibat serangan jantung dan keadaan lain, sakit dada akibat serangan jantung juga disertai dengan keadaan berikut:

Baca juga: Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara angin duduk dan serangan jantung?

  • Kesakitan teruk di bahagian tengah dada atau di belakang tulang dada. Anda mungkin merasakan ini sebagai perasaan tekanan, sesak, sesak nafas atau tekanan.
  • Kesakitan memancar ke bahu, lengan, leher, tekak, rahang atau belakang.
  • Berpeluh.
  • Rasa cemas, pening, atau tidak sihat.
  • Sensasi loya di perut.
  • Susah bernafas.
  • Gejala sering berlangsung 10 hingga 15 minit atau lebih.

Perlu diingat bahawa gejala serangan jantung boleh berbeza-beza dari orang ke orang, dan beberapa orang mempunyai sedikit atau tidak ada gejala. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai serangan jantung, tanyakan sahaja . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan memberikan jawapan terbaik untuk anda. Perlukan ubat tetapi malas untuk meninggalkan rumah? Juga boleh menghubungi ya!

Punca Sakit Dada Selain Serangan Jantung

1. Ketegangan Otot

Keradangan otot dan tendon di sekitar tulang rusuk boleh menyebabkan sakit dada yang berterusan. Sekiranya rasa sakit semakin teruk dengan aktiviti, ia mungkin merupakan gejala ketegangan otot.

2. Tulang rusuk yang cedera

Kecederaan pada tulang rusuk, seperti lebam, patah tulang, dan patah tulang, boleh menyebabkan sakit dada. Seseorang mungkin pernah mendengar bunyi retak atau merasa sakit yang luar biasa pada waktu kecederaan sekiranya tulang rusuknya patah.

Baca juga: Perjalanan Jauh Dengan Motosikal Bolehkah Menyebabkan Angin Duduk?

3. Ulser peptik

Ulser peptik, yang luka di lapisan perut, biasanya tidak menyebabkan kesakitan yang besar. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dada berulang.

4. Penyakit Refluks Gastroesofagus (GERD)

GERD merujuk kepada ketika kandungan perut naik kembali ke kerongkong. Boleh menyebabkan sensasi terbakar di dada dan rasa masam di mulut.

5. Asma

Asma adalah gangguan pernafasan yang biasa dicirikan oleh radang saluran udara, yang boleh menyebabkan sakit dada. Gejala lain termasuk sesak nafas, batuk, dan mengi.

6. paru-paru koyak

Apabila udara terbentuk di ruang antara paru-paru dan tulang rusuk, paru-paru boleh runtuh, menyebabkan sakit dada tiba-tiba ketika bernafas. Sekiranya seseorang mengalami paru-paru yang runtuh, dia juga akan mengalami sesak nafas, keletihan, dan degupan jantung yang cepat.

Baca juga: Sebelum Serangan Jantung, Tubuh Anda Menunjukkan 6 Perkara Ini

7. Costochondritis

Ini adalah keradangan tulang rawan tulang rusuk. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit dada. Kesakitan Costochondritis boleh bertambah teruk ketika duduk atau berbaring di posisi tertentu, begitu juga ketika seseorang melakukan aktiviti fizikal.

8. Gangguan Pengecutan Esofagus

Gangguan pengecutan esofagus adalah kekejangan atau pengecutan saluran makanan. Gangguan ini juga boleh menyebabkan sakit dada.

9. Hipersensitiviti esofagus

Perubahan tekanan pada paip makanan atau kehadiran asid kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan yang teruk. Pada masa ini, pakar tidak pasti apa yang menyebabkan kepekaan ini.

10. Pecahnya Esofagus

Sekiranya paip makanan pecah, ia boleh menyebabkan sakit dada yang tiba-tiba dan teruk. Pecah esofagus boleh berlaku selepas muntah teruk atau pembedahan yang melibatkan esofagus.

Ini hanya beberapa penyebab sakit dada selain daripada serangan jantung. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sistem badan ini kompleks dan saling berkaitan. Oleh itu, jangan lupa menjaga kesihatan anda dan jangan membuat diagnosis diri. Tanyakan kepada pakar untuk diagnosis yang tepat!

Rujukan:

Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit Dada.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang boleh menyebabkan sakit dada?