Kesihatan

Mengeluh Terlalu Tanda-Tanda Gangguan Mental?

, Jakarta - Adakah anda suka mengadu? Mengeluh sebenarnya adalah perkara semula jadi yang hampir semua orang lakukan. Mengeluh juga merupakan cara untuk melepaskan keluhan yang ada di hati, sehingga tidak menjadi tertekan dan bahkan merosakkan kesihatan. Namun, berhati-hatilah jika anda sering mengadu. Contohnya, apa sahaja yang perlu dikeluhkan, mulai dari perkara remeh hingga masalah besar. Sebenarnya, hampir setiap minit anda mengeluh. Sebabnya, mengeluh terlalu kerap boleh menjadi tanda gangguan mental. Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Menurut pakar psikiatri, mengeluh adalah bentuk " mekanisme mengatasi Untuk menghilangkan tekanan, seperti kegelisahan atau ketakutan. Walau bagaimanapun, aduan yang dikeluarkan secara berlebihan boleh menjadi tanda negatif kesihatan mental seseorang. Ini kerana orang yang sihat secara mental cenderung dapat menerima diri mereka sebagaimana adanya, dapat menerima orang lain dan keadaan di sekeliling mereka sebagaimana adanya dan juga optimis. Walaupun orang yang sering mengeluh, merasa tertekan, sering melakukan protes dan mengalami penurunan fungsi kognitif atau emosi, orang itu dapat disyaki mengalami masalah dengan jiwa.

Yang juga menjadi masalah ialah kebanyakan orang mengeluh lebih daripada menyelesaikan masalah. Akibatnya, banyak orang mengadu melepaskan sesuatu, tetapi tidak menyelesaikan masalah atau membuat perubahan, jadi membuat aduan sama sekali tidak berkesan. Masalahnya berlanjutan, jadi aduan akan berlanjutan.

Luangkan sedikit masa untuk memikirkan berapa banyak perkara yang anda adukan dalam satu hari. Cuaca buruk, kesesakan lalu lintas, pasangan anda, anak-anak anda, rakan sekerja, bos di tempat kerja, dan mungkin banyak lagi. Jika anda mempunyai banyak rasa tidak puas hati dan kecewa, tetapi juga percaya bahawa anda tidak berdaya untuk membuat perubahan yang diinginkan, anda akan terus merasa tidak berdaya, putus asa, menjadi mangsa, dan merasa tidak enak terhadap diri sendiri. Mungkin merasa seperti itu sesekali bukan masalah, tetapi berbeza jika anda mempunyai banyak keluhan sehingga perasaan ini muncul beberapa kali sehari. Kekecewaan dan ketidakberdayaan yang terkumpul ini dapat bertambah dari masa ke masa dan mempengaruhi mood anda, harga diri anda, bahkan kesihatan mental anda secara umum.

Baca juga: Berurusan dengan Mengeluh Anak pada Hari Pertama Puasa

Petua Tidak Kerap Mengeluh

Kerana mengeluh boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mental anda, maka berhenti mengeluh. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba agar anda tidak mengeluh dengan mudah:

  • Pastikan Fikiran Anda Positif

Biasakan mengeluh sama dengan membiarkan diri anda dipenuhi dengan pemikiran negatif. Itulah sebabnya semakin banyak anda mengeluh, fikiran negatif akan mengalir di kepala anda. Oleh itu, agar tidak mudah mengeluh, anda harus berfikiran positif. Dengan berfikiran positif, anda akan lebih bersemangat untuk hidup dan lebih optimis. Apabila anda menghadapi masalah, anda pasti ingin mencari jalan keluar.

  • Bersyukurlah

Mengeluh juga bermaksud anda tidak bersyukur dengan apa yang anda ada. Contohnya, anda mengeluh kerana hidup selalu sukar, atau kerana gaji selalu biasa-biasa saja, dan sebagainya. Dengan rasa syukur, anda akan dapat lebih menghargai dan berpuas hati dengan apa yang anda ada sekarang.

Baca juga: Berasa gembira? Cuba Lakukan Ini

  • Buat perubahan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika anda hanya mengeluh tanpa mengambil tindakan untuk membuat perubahan, maka aduan tidak akan efektif. Masalahnya berlanjutan, dan anda akan terus mengeluh. Oleh itu, walaupun kecil, buat perubahan bermula dari diri anda sendiri. Contohnya, anda sering mengeluh kerana cuaca semakin panas dari hari ke hari. Anda boleh "menyejukkan" bumi lagi dengan mengurangkan sampah plastik, sebagai contoh.

Baca juga: 9 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mental

Nah, itulah penjelasan mengenai sering mengeluh yang boleh memberi kesan kepada kesihatan mental. Sekiranya anda mempunyai masalah atau mengalami tekanan yang membuat anda sering mengeluh, berbincanglah dengan pakar psikiatri . Anda boleh memberitahu semua aduan anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses 2019. Adakah Mengeluh merosakkan Kesihatan Mental Kita?