Kesihatan

Kegelisahan Berlebihan, Berhati-hati dengan Gangguan Kecemasan

, Jakarta - Kegelisahan adalah emosi yang sering timbul ketika seseorang mengalami tekanan. Mengalami tekanan sekali sekala adalah perkara semula jadi dan umumnya dialami oleh hampir semua orang. Namun, ketika tingkat kegelisahan yang dialami semakin tidak proporsional, maka situasi tersebut dapat berubah menjadi gangguan kesehatan yang disebut gangguan kecemasan.

Baca juga: Selalu Tidak Puas, Sindrom Penipu Membuat Orang Takut Tampak Gagal

Gangguan kecemasan adalah penyakit kesihatan mental yang dicirikan oleh kegelisahan, kegelisahan, kebimbangan, dan ketakutan yang berlebihan. Keadaan ini dapat mengubah emosi dan tingkah laku penghidapnya. Sebenarnya, gejala gangguan kecemasan boleh berkembang menjadi gejala fizikal yang berisiko mempengaruhi kehidupan seharian. Jadi, apakah penyebab gangguan kecemasan? Inilah penjelasannya.

Punca Gangguan Kecemasan

Terdapat banyak faktor pencetus yang menyebabkan gangguan kecemasan. Pelbagai penyebab gangguan kecemasan boleh berlaku secara serentak atau satu penyebab timbul kerana dicetuskan oleh sebab lain. Kemungkinan penyebab gangguan kecemasan adalah:

 • Keadaan persekitaran, seperti kesukaran di tempat kerja, masalah hubungan, atau masalah keluarga.
 • Keadaan perubatan, seperti menderita penyakit tertentu, kesan sampingan dari ubat-ubatan, tekanan akibat pembedahan, atau tempoh pemulihan yang lama.
 • Tindak balas kimia otak yang timbul kerana ketidakseimbangan hormon dan isyarat elektrik di otak.
 • Cuba berhenti menggunakan bahan terlarang yang boleh mencetuskan penyebab kegelisahan yang lain.
 • Faktor genetik, di mana ahli keluarga penghidapnya mempunyai sejarah gangguan kecemasan.

Permulaan gangguan kecemasan pada setiap orang boleh berbeza. Gejala boleh mula muncul pada masa kanak-kanak, remaja, atau pada orang dewasa. Gejala gangguan kecemasan boleh merangkumi:

 • Rasa gugup, gelisah, atau tegang.
 • Sentiasa merasakan bahawa akan ada bahaya yang akan datang.
 • Mengalami panik secara tiba-tiba.
 • Denyutan jantung meningkat.
 • Nafas cepat (hiperventilasi).
 • Berpeluh.
 • gementar.
 • Rasa lemah atau letih.
 • Kesukaran menumpukan perhatian atau memikirkan perkara lain selain dari kebimbangan semasa.
 • Masalah tidur.
 • Mengalami masalah gastrousus.
 • Sukar untuk mengawal kebimbangan.
 • Mempunyai keinginan untuk mengelakkan perkara yang mencetuskan kegelisahan.

Baca juga: Fobia Boleh Menyebabkan Gangguan Kecemasan, Inilah Sebabnya

Bagaimana Mengubati Gangguan Kecemasan?

Ketergantungan alkohol, kemurungan, atau keadaan lain kadang-kadang boleh memberi kesan yang kuat terhadap kesihatan mental, jadi merawat gangguan kecemasan harus menunggu sehingga semua keadaan mendasar dikendalikan. Rawatan gangguan kecemasan mungkin terdiri daripada kombinasi psikoterapi, terapi tingkah laku, dan ubat-ubatan.

Dalam beberapa kes, pesakit boleh berada di rumah tanpa pengawasan klinikal. Walau bagaimanapun, rawatan di rumah mungkin tidak berkesan untuk gangguan kecemasan yang teruk atau jangka panjang. Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi gangguan kecemasan yang masih dalam skala sederhana:

1. Pengurusan Tekanan

Menguruskan tekanan dengan baik dapat mencegah pencetus kegelisahan. Bagaimana menguruskannya? Anda boleh menguruskan masa yang digabungkan dengan membuat senarai tugas yang cukup sukar untuk menjadikannya lebih mudah diuruskan. Di samping itu, luangkan masa untuk belajar atau bekerja yang cukup memberi tekanan kepada anda.

2. Teknik Relaksasi

Aktiviti sederhana dapat membantu mengurangkan tanda-tanda kecemasan mental dan fizikal. Teknik ini merangkumi meditasi, latihan pernafasan dalam, spa, rehat dan yoga.

3. Latih Minda

Buat senarai pemikiran negatif yang boleh mencetuskan kegelisahan. Selepas itu, tulis senarai lain di sebelahnya yang mengandungi pemikiran positif yang anda percayai dapat menggantikan pemikiran negatif tersebut.

4. Dapatkan Sokongan

Bercakap dengan orang yang anda kenal untuk mendapatkan sokongan daripada mereka, seperti ahli keluarga atau rakan. Anda juga mungkin menemui kumpulan sokongan di kawasan tempatan dan dalam talian.

5. Bersenam

Aktiviti fizikal dapat meningkatkan imej diri dan melepaskan bahan kimia di otak yang mencetuskan perasaan positif.

Baca juga: Gangguan Kecemasan Menjadi Mimpi Buruk, Inilah Sebabnya

Sekiranya anda merasa mempunyai gejala gangguan kecemasan, anda harus segera berjumpa dengan ahli psikologi . Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!