Kesihatan

Digigit oleh Raja Cobra, ini adalah pertolongan cemas yang tepat

, Jakarta - Memiliki haiwan kesayangan memang menyenangkan, kerana dapat membantu menghilangkan tekanan dan mengurangkan kebosanan. Apabila anda mendengar "haiwan peliharaan", perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah kucing atau anjing. Namun, sekarang ini banyak orang yang berminat untuk mencuba reptilia, seperti ular.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Berbeza dengan anjing dan kucing yang mudah dijinakkan, reptilia adalah sejenis haiwan yang terkenal liar dan ganas. Walaupun telah lama disimpan dan kelihatan jinak, reptilia masih tidak dapat diramalkan dan tiba-tiba boleh menjadi agresif. Sebagai berita yang menjadi viral minggu ini, seorang remaja dari Depok menghembuskan nafas terakhirnya kerana digigit oleh haiwan peliharaannya, Raja Cobra.

Rendy Arga Yudha, yang terkenal dengan nama Rendy, telah lama menyimpan ular Raja Cobra. Nasib malang menimpanya ketika hendak memberi ular itu minuman. Rendy digigit ular peliharaannya, tidak lama setelah dia membuka sangkar peliharaannya. Menyedari bahawa dia digigit ular, sayangnya, Rendy tidak segera mendapatkan bantuan perubatan. Sejam setelah dicucuk, Rendy mula merasakan tangannya mati rasa dan kesemutan.

Setelah dia memberitahu keluarganya, Rendy segera kehilangan kesedaran dan dikejarkan ke hospital. Setelah dimasukkan ke hospital selama empat hari, Rendy akhirnya menghembuskan nafas terakhir. Melihat kes Rendy, kita dapat mengetahui bahawa gigitan ular berbisa tidak boleh diabaikan atau dibiarkan tanpa bantuan terlalu lama. Jadi, apakah pertolongan cemas yang dapat dilakukan apabila digigit ular berbisa? Inilah ulasannya.

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Orang Yang Menurunkan Kesedaran

Pertolongan Cemas Ketika Digigit oleh Raja Cobra

Sekiranya anda digigit oleh Raja Cobra, dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Jangan lupa untuk memastikan ular itu dilindungi sebelumnya sehingga tidak memakan mangsa lain dan tidak menyebabkan gigitan tambahan. Sekiranya pegawai perubatan belum ada, pertolongan cemas berikut boleh dilakukan, iaitu:

  • Cuba jangan panik terlalu banyak dan tenang. Sekiranya orang lain digigit, cubalah menenangkan mereka.

  • Berbaring di tempat yang selesa dan elakkan pergerakan sebanyak mungkin.

  • Sekiranya boleh, biarkan anggota badan yang digigit itu berada di kedudukan yang lebih rendah daripada hati.

  • Balutkan segera kawasan di sekitar kaki yang digigit bermula dari tapak gigitan dan pangkal gigitan. Pastikan pembalut rapat dan menahan pangkal gigitan.

  • Lekatkan belat ke kaki yang dibalut agar kaki tidak kaku dan tidak bergerak. Elakkan membengkokkan atau menggerakkan anggota badan secara berlebihan semasa menggunakan serpihan.

  • Jangan keluarkan belat atau pembalut sehingga mangsa gigitan ular tiba di hospital dan menerima anti-racun.

Baca juga: Percutian, Cara Mudah Menyingkirkan Toksin Badan

Memberi antivenom sebenarnya adalah kaedah paling berkesan untuk mengatasi gigitan ular berbisa seperti King Cobra, yang harus diberikan secepat mungkin setelah gigitan itu berlaku. Walau bagaimanapun, antivenom agak mahal dan hanya terdapat di tempat-tempat tertentu.

Semasa menunggu rawatan perubatan, melakukan pertolongan cemas sangat penting untuk mengelakkan racun merebak ke seluruh badan. Pertolongan cemas dalam bentuk serpihan, berehat, dan mengelakkan pergerakan cukup berkesan untuk mengurangkan pergerakan racun di kawasan yang terjejas.

Kedudukan kawasan yang terkena gigitan juga mesti disesuaikan dengan kes yang dialami oleh setiap individu. Untuk gigitan ular dengan keracunan sistemik yang teruk dan berpotensi membawa maut, racun boleh dihambat dengan meletakkan kawasan yang terkena di bawah jantung. Mengenai gigitan ular yang telah merosakkan tisu tempatan dengan teruk dan kurang ketoksikan sistemik, meletakkan kawasan di bawah jantung dapat meningkatkan kejadian keracunan tempatan.

Itulah pertolongan cemas yang perlu anda lakukan apabila digigit ular berbisa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai keadaan darurat lain, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:

Toksikologi. Diakses pada tahun 2020. BANTUAN PERTAMA untuk gigitan oleh Raja Cobra (Ophiophagus hannah).

NCBI. Diakses pada tahun 2020. Pengurusan Pertolongan Cemas dan Pra-Hospital Penyakit Bawa Ular Berbisa.