Kesihatan

Petua Mencerahkan Muka dengan Air Kelapa

Jakarta - Kelapa muda sering dimakan untuk menghilangkan dahaga. Kelapa adalah bahagian pokok kelapa yang telah lama dikenali sebagai pokok serbaguna. Hampir semua bahagiannya dapat digunakan. Namun, tahukah anda bahawa air kelapa bukan sahaja dapat menghilangkan dahaga, tetapi juga dapat bermanfaat untuk kecantikan?

Air kelapa, yang biasanya diminum, tinggi antioksidan dan sitokinin, yang dapat mencegah tanda-tanda penuaan dini, mengurangi pigmentasi, dan meningkatkan kadar kolagen kulit. Kandungan omega-3 dan vitamin di dalamnya juga mampu mengelupas sel kulit mati, mengecilkan pori, dan mencerahkan kulit. Sebenarnya, kandungan mineral di dalamnya, seperti magnesium, kalium, dan asid amino mampu menghidrat kulit, yang akan menjadikan kulit kusam, kelihatan lebih segar dan cerah.

Nah, selain minum, air kelapa juga dapat digunakan untuk kecantikan. Keliru bagaimana? Inilah petua yang boleh anda lakukan:

Sapukan Air Kelapa di Muka

Jerawat yang degil pasti menghisap. Tetapi, bukannya bimbang bagaimana menghilangkan jerawat dengan cepat, air kelapa dapat digunakan untuk menghilangkan jerawat kerana sifat air kelapa sebagai anti-toksin dan anti-radang. Cukup sapukan air kelapa di wajah, dan biarkan semalaman semasa tidur. Pada waktu pagi, bilas wajah anda dengan air bersih.

Basuh Muka dengan Air Kelapa

Perkara mudah yang boleh dilakukan adalah mencuci muka menggunakan air kelapa muda. Sekiranya dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali sehari, mencuci muka dengan air kelapa muda dapat menjadikan kulit wajah anda kusam, kelihatan lebih cerah dan segar.

Menjadi Topeng Muka

Sekiranya anda suka menggunakan topeng muka, anda boleh menggunakan air kelapa sebagai topeng. Caranya adalah dengan mencampurkan susu, jus timun, dan air kelapa, kacau hingga merata hingga menjadi krim, kemudian sapukan ke wajah sebagai krim. Penggunaan topeng air kelapa dapat membantu menghilangkan bintik-bintik hitam di wajah.

membuat toner

Anda juga boleh membuat air kelapa sebagai toner untuk membuang sisa alat solek, habuk, dan kotoran pada wajah. Ia sangat mudah. Anda hanya perlu merendam bebola kapas dalam air kelapa sejuk, oleskan ke wajah anda, kemudian biarkan air kelapa kering secara semula jadi pada kulit anda.

Gaulkan dengan Kunyit

Sekiranya anda mempunyai bintik hitam, anda boleh menggunakan air kelapa tua untuk membantu menghilangkan bintik hitam. Campurkan air kelapa tua dengan beberapa keping kunyit, kemudian basuh di wajah anda dua kali sehari untuk hasil yang optimum.

Bukankah senang menggunakan air kelapa untuk kecantikan? Walaupun hasilnya tidak segera, penggunaan air kelapa secara teratur untuk kecantikan dapat membantu mengatasi keluhan pada wajah.

Sentiasa perhatikan keadaan kulit anda, meminta doktor anda juga disyorkan untuk menjaga kulit yang sihat, anda tahu. Anda boleh menggunakan aplikasi dan menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa melalui aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.