Kesihatan

Selalunya Adakah Sakit Kepala Semasa Bangun? Inilah penyebabnya

, Jakarta - Adakah anda sering sakit kepala ketika bangun tidur? Tidak semua sakit kepala dikaitkan dengan keadaan kesihatan. Cuba lihat dahulu apa jenis kesakitan yang anda alami. Sama ada kepala berputar, sakit kepala, kepala yang berdenyut di dahi atau berdenyut biasa.

Pening ketika bangun tidur mempunyai banyak makna dan beberapa sebab yang biasa berkaitan dengan tingkah laku atau kebiasaan anda malam sebelumnya, seperti:

1. Tidur dengan Rambut Basah

Tidur malam dengan rambut basah boleh menyebabkan sakit kepala ketika anda bangun. Kerana kelembapan pada rambut dapat membuat perubahan suhu badan secara tiba-tiba. Ini mempengaruhi peredaran darah di kawasan kepala, menjadikan kepala pening atau sakit.

2. Tidur dalam Satu Kedudukan Sahaja

Sakit di kepala disertai dengan sakit di bahu tertentu kerana anda salah tidur, terutamanya jika anda hanya tidur dalam satu posisi. Tekanan pada bahagian kepala yang berlaku secara intensif terutama selama berjam-jam akan memberi sensasi pening ketika anda bangun. Untuk mengelakkan keadaan ini, biasakan tidur dengan menukar posisi atau mula tidur di punggung. Supaya peredaran darah dapat berjalan dengan lancar dan tidak dapat ditahan kerana tekanan pada satu sisi sahaja.

3. Kurang tidur

Adalah normal bagi anda untuk mengalami sakit kepala ketika anda bangun jika anda tidak tidur malam sebelumnya. Sensasi kesakitan akan segera menyerang dan membuat kepala anda sakit sebagai tindak balas kepada kekurangan rehat. Oleh itu, adalah mustahak untuk memberi perhatian kepada kualiti tidur anda agar anda mendapat rehat yang cukup.

4. Mimpi ngeri

Mengalami masalah tidur atau bangun dari mimpi buruk boleh menjadi penyebab sakit kepala ketika anda bangun. Membiarkan fikiran anda mengembara dan memikirkan perkara berat sebelum tidur boleh membawa kesan sakit kepala. Akan lebih baik sebelum tidur anda menyingkirkan pemikiran negatif sehingga anda tidak terbawa ke alam mimpi yang menjadikan waktu tidur tidak berkualiti.

5. Tekanan Darah Rendah / Tinggi

Peningkatan tekanan darah atau penurunan tekanan darah dapat menyebabkan sakit kepala ketika anda bangun. Perbezaannya adalah sensasi sakit kepala. Sekiranya tekanan darah anda rendah, rasa sakit biasanya disertai dengan perasaan gelisah atau perasaan pingsan yang sangat tidak selesa. Anda akan merasa kepalanya berpusing dan sedikit mual. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, sakit kepala akan ditandakan dengan berdenyut di bahagian belakang kepala.

6. Dehidrasi

Salah satu penyebab terbangun dengan sakit kepala adalah dehidrasi. Sekiranya anda minum alkohol sebelum tidur, anda biasanya akan mengalami dehidrasi semasa anda bangun. Selain alkohol, pengambilan teh atau kopi dapat memicu anda menjadi kekurangan air. Terutama jika anda tidak minum air secukupnya. Kemungkinan besar anda akan mengalami sensasi sakit kepala pada waktu pagi.

7. Bangun Secara Tiba-tiba

Sekiranya anda bangun secara tiba-tiba dari posisi tidur, keadaan ini dapat membuat anda merasakan sensasi sakit kepala. Sebabnya, badan yang sebelumnya dalam keadaan terlentang dan tidur berjam-jam terpaksa bangun secara tiba-tiba, ia akan bertindak balas terhadap sensasi pening.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab sakit kepala ketika anda bangun atau maklumat kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Anda juga boleh meminta maklumat berkaitan kesihatan lain di sini. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 5 Perkara Mengenai Migrain Yang Anda Perlu Tahu
  • Pening dan Letih setelah Menangis, Kenapa?
  • Sakit Kepala Muncul Semasa Orgasme, Apa yang Menyebabkannya?