Kesihatan

Jangan salah, ini adalah pertolongan cemas untuk keracunan makanan

, Jakarta - Keracunan makanan boleh disebabkan oleh makan makanan yang tercemar. Dalam kebanyakan kes, makanan belum dimasak dengan betul dan tercemar dengan bakteria, seperti Salmonella atau Escherichia coli (E. coli) yang terdapat terutamanya dalam daging.

Seseorang mungkin merasakan kesan keracunan makanan dalam beberapa jam dan akan sering jatuh sakit atau mengalami cirit-birit. Tetapi dalam beberapa kes, boleh memakan masa hingga tiga hari. Kesan keracunan makanan boleh membuat seseorang merasa sangat sakit. Apakah pertolongan cemas untuk keracunan makanan?

Rawatan Keracunan Makanan

Sekiranya anda atau seseorang yang berdekatan dengan anda mengalami keracunan makanan, berikut adalah langkah-langkah yang harus diambil.

 1. Mengawal Mual dan Muntah

Elakkan makanan pejal sehingga muntah berakhir. Kemudian, makan makanan ringan dan hambar, seperti keropok garam, pisang, nasi, atau roti. Minum air boleh membantu mencegah muntah.

Baca juga: Atasi Keracunan Makanan dengan Petua Ini

Kemudian, jangan makan makanan goreng, berminyak, pedas, atau manis. Jangan minum ubat anti-loya atau anti-cirit-birit tanpa meminta doktor anda. Ini mungkin mempunyai kesan sampingan dan boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

Sebaiknya berjumpa pakar. Sekiranya anda berada dalam situasi seperti ini, tanyakan terus ke . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

 1. Mencegah Dehidrasi

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, minum air sangat penting. Mulakan dengan meneguk kecil dan minum lebih banyak secara beransur-ansur. Sekiranya muntah dan cirit-birit berterusan selama lebih dari 24 jam, ambil penyelesaian rehidrasi oral.

 1. Pergi ke Doktor

Anda memerlukan bantuan pakar sekiranya anda mengalami gejala berikut:

 • Sakit perut yang teruk.

 • Demam.

 • Cirit-birit berdarah atau najis gelap.

 • Muntah yang berpanjangan atau berdarah.

 • Tanda-tanda dehidrasi, seperti mulut kering, kencing berkurang, pening, keletihan, atau peningkatan degupan jantung atau pernafasan.

Kesan jangka panjang yang serius yang berkaitan dengan beberapa jenis keracunan makanan yang biasa termasuk:

 • Kegagalan buah pinggang.

 • Artritis kronik.

 • Kerosakan otak dan saraf.

 • Kematian.

Orang tertentu mempunyai risiko keracunan makanan yang lebih tinggi. Ini bermaksud bahawa mereka cenderung jatuh sakit dari makanan yang tercemar jika mereka jatuh sakit, kesannya jauh lebih serius. Mereka adalah:

Baca juga: Ketahui 8 Jenis Makanan Yang Mudah Terhadap Keracunan Makanan

 • Perempuan mengandung.

 • Kanak-kanak di bawah 5 tahun.

 • Dewasa 65 tahun ke atas.

 • Orang yang sistem imunnya lemah kerana sakit atau rawatan perubatan.

Perlu diingat bahawa terdapat beberapa sebab keracunan makanan, dan ia adalah:

 • Bakteria dan Virus

Bakteria dan virus adalah penyebab keracunan makanan yang paling biasa. Gejala dan keparahan keracunan makanan berbeza-beza bergantung pada bakteria atau virus yang telah mencemari makanan.

 • Parasit

Parasit adalah organisma yang memperoleh makanan dan perlindungan dari organisma hidup lain yang dikenali sebagai inang. Di Amerika Syarikat, parasit bawaan makanan yang paling biasa adalah protozoa, cacing gelang, dan cacing pita.

 • Acuan, Toksin dan Bahan Pencemar

Sebilangan besar keracunan makanan disebabkan oleh bakteria, virus, dan parasit daripada bahan toksik dalam makanan. Walau bagaimanapun, beberapa kes keracunan makanan boleh dikaitkan dengan racun semula jadi atau bahan tambahan kimia.

 • Alergen

Alergi makanan adalah tindak balas yang tidak normal terhadap makanan yang dipicu oleh sistem imun. Beberapa makanan, seperti kacang, susu, telur, ikan, kerang krustasea, kacang pokok, kacang tanah, gandum atau soya, boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang mengalami alahan makanan.

Rujukan:
Ambulans St John. Diakses pada tahun 2019. Keracunan Makanan.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Rawatan Keracunan Makanan.
Foodsafety.org. Diakses pada tahun 2019. Keracunan Makanan.