Kesihatan

Bolehkah Menggunakan Lensa Kenalan Menjadikan Mata Silinder Lebih Buruk?

Jakarta - Mata silinder disebut astigmatisme, yang merupakan gangguan mata yang ditandai dengan penglihatan kabur dan hantu. Keadaan ini disebabkan oleh bentuk kornea atau lensa mata yang tidak cembung dengan sempurna, sehingga cahaya yang masuk tidak menyebar secara merata ke seluruh mata. Selain penglihatan yang tidak fokus, ciri lain dari silinder mata adalah sakit kepala, ketegangan mata, dan keletihan setelah membaca dan menggunakan alat.

Kanta lekap untuk Silinder Mata

Anggapan bahawa kanta lekap boleh memburukkan mata silinder tidak benar. Orang yang mempunyai mata silinder sebenarnya disyorkan untuk menggunakan kanta lekap untuk membantu penglihatan. Pada masa ini, terdapat kanta lekap khas untuk orang dengan mata silinder, mulai dari penggunaan tunggal hingga penggunaan bulanan, termasuk:

  • Kanta lekap RGP sfera biasa , banyak digunakan untuk pesakit silinder -1.00 hingga +1.00. Lensa RGP adalah sejenis lensa tegar (kaku) digunakan untuk membetulkan penglihatan, termasuk memperbaiki minus, rabun jauh, dan silinder.

  • Kanta lekap torik yang direka khusus untuk orang yang mempunyai silinder mata, hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor. Lensa ini dapat menekuk cahaya ke arah mata, sehingga membantu meningkatkan penglihatan bagi orang yang mempunyai silinder. Di dalam lensa terdapat dua lengkungan, sehingga dapat menutupi penglihatan jauh dan dekat.

Diagnosis dan Rawatan Mata Silinder

Selain memakai cermin mata atau kanta lekap, mata silinder dapat dirawat dengan cara berikut:

1. Pembedahan LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis)

Pembedahan pesakit luar untuk merawat rabun jauh, rabun jauh, dan silinder mata. Prosedur LASIK menggunakan laser untuk membentuk kornea dan memperbaiki cara mata memfokuskan sinar cahaya ke retina di bahagian belakang mata. Doktor akan membuka lapisan nipis pada kornea ( kepak ), kemudian lipat kepak dan keluarkan sebahagian tisu kornea yang berada di bawah kepak menggunakan laser excimer . Peringkat seterusnya adalah kembali kepak ke tempat asal.

Sebelum melakukan prosedur pembedahan LASIK, anda tidak digalakkan untuk:

  • Gunakan kanta lekap lembut selama 2 minggu sebelum penilaian awal.

  • Memakai lensa sentuh torik atau RGP selama 3 minggu sebelum penilaian pertama.

  • Gunakan kanta keras selama 4 minggu sebelum penilaian pertama.

  • Menggunakan krim, losyen, alat solek , dan minyak wangi sebelum pembedahan.

2. Keratektomi Photorefractive (PRK)

Prosedur PRK dilakukan dengan menggunakan laser untuk membentuk semula kornea. Melalui prosedur PRK, lapisan epitelium dikeluarkan tanpa membuat kepak. Prosedur ini dilakukan lebih jarang setelah pembedahan LASIK dan LASEK ditemui.

3. Pembedahan LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis)

Prosedur ini menggabungkan dua teknik pembedahan, iaitu LASIK dan PRK. Pembedahan LASEK bukan sahaja dilakukan untuk rabun jauh, tetapi juga rabun jauh dan mata silinder. Doktor akan melonggarkan lapisan paling luar kornea dengan menggunakan alkohol, kemudian lapisan tebal di tengah kornea dikeluarkan dengan laser. Tujuannya adalah agar gambar objek dapat jatuh tepat di retina, sehingga orang yang mengalami gangguan mata dapat melihat dengan lebih jelas.

4. AK atau LRI (Keratotomi Astigmatik)

Prosedur ini dilakukan dengan membuat satu atau dua sayatan di bahagian paling curam kornea, sehingga kornea menjadi lebih santai dan bulat. Prosedur ini dapat dilakukan dengan atau tanpa menggabungkan prosedur lain.

Itulah jenis rawatan yang disyorkan untuk orang yang mempunyai mata silinder. Sekiranya anda mengalami aduan mata, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 6 Cara Penjagaan Mata Anda Semasa Menggunakan Kanta Sentuh
  • Hati-hati, ini adalah 7 kesalahan memakai kanta lekap yang perlu dielakkan
  • Sebelum Menggunakan Softlens, Ketahui Bahaya Softlens untuk Mata