Kesihatan

Tidak mahal, ini adalah cara merawat luka muka di rumah

, Jakarta - Kehadiran luka di badan dianggap mengganggu penampilan, terutama jika memberi kesan pada wajah. Ini tentu membuat anda merasa tidak selamat. Luka di wajah biasanya disebabkan oleh jerawat, radang, jangkitan, kemalangan, luka bakar, atau kesan pembedahan yang dilakukan di kawasan muka. Luka ini akan menjadi parut dan akan hilang dalam masa yang lama.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah cara yang tepat untuk merawat luka

Parut adalah tisu parut dari proses semula jadi tubuh menyembuhkan luka. Luka biasanya sembuh dengan sendirinya. Namun, ada sebilangan orang yang lebih suka menjalani prosedur perubatan untuk menghilangkan atau menyembunyikan bekas luka yang mereka alami. Untuk wajah, jangan membuat pilihan yang salah, kerana boleh merosakkan kulit wajah anda.

Oleh itu, lebih baik melakukan rawatan semula jadi untuk mendapatkan kulit yang licin dan cerah. Nah, bahan-bahan semula jadi di bawah ini dapat anda temui untuk merawat parut di wajah:

  • Noni dan Timun

Timun dan noni diketahui berkesan dalam merawat parut pada wajah atau bahagian badan yang lain. Anda boleh melakukannya dengan melicinkan kedua-dua bahan ini dan membalutnya pada parut selama 20 minit, kemudian bilas dengan air. Anda boleh melakukan ini pada waktu tidur, kemudian bilas pada waktu pagi. Untuk hasil maksimum, lakukan dengan kerap, ya!

  • Epal sider cuka

Baru-baru ini, rawatan dengan cuka sari apel semakin meningkat. Nampaknya, bahan semula jadi yang satu ini juga dapat digunakan untuk menghilangkan parut pada wajah. Caranya ialah mencampurkan cuka sari apel dengan air, dengan nisbah 1: 1. Kemudian cuci muka dengan campuran ini, kemudian keringkan dengan tuala bersih.

Atau anda juga boleh mengambil kapas dan melembapkannya dengan cuka sari apel. Anda boleh menggunakan kapas ini untuk mencuci kulit yang bermasalah, kemudian biarkan selama 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih. Untuk hasil maksimum, anda boleh menggunakan kedua kaedah sekali sehari.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul Merawat Luka pada Kulit Bayi

  • Minyak Zaitun dan Madu

Minyak zaitun dan madu juga sering digunakan untuk merawat parut. Cara menghilangkan parut di wajah dengan minyak zaitun dan madu adalah dengan menggunakan madu atau minyak zaitun di kawasan luka, kemudian diamkan selama 20 minit. Untuk hasil yang maksimum, anda boleh mengurut kawasan wajah sehingga minyak zaitun dan madu dapat menyerap ke dalam kulit dengan cepat.

  • Lidah Buaya

Lidah buaya dapat membantu menguatkan struktur pada tisu parut. Sekiranya lidah buaya digunakan pada luka untuk penyembuhan, gel dalam lidah buaya akan membantu mempromosikan proses penyembuhan dan mencegah parut. Kandungan glikoprotein dalam lidah buaya juga dapat membantu menghentikan keradangan, serta membantu pembaikan dan pertumbuhan kulit.

Anda boleh menggunakannya dengan memotong lidah buaya dan mengambil gel. Kemudian, kisar sehingga tekstur menjadi halus. Selepas itu, cuci muka dan keringkan dengan tuala. Kemudian, sapukan gel ini pada parut dan biarkan meresap ke kulit. Untuk hasil maksimum, gunakan lidah buaya ini yang disebarkan 2-3 kali sehari.

Baca juga: Ini adalah rawatan yang tepat apabila anda mengalami luka bakar

Sekiranya kaedah semula jadi yang anda gunakan tidak berfungsi dan anda ingin menjalani prosedur perubatan, boleh menjadi penyelesaian! Melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video Anda boleh mengemukakan soalan anda kepada pakar. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di Google Play atau App Store!