Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Agoraphobia dan Fobia Sosial

, Jakarta - Agoraphobia dan fobia sosial (gangguan kecemasan sosial) adalah dua jenis gangguan psikologi. Kedua-dua keadaan ini berkait rapat antara satu sama lain dengan sempadan yang sangat tipis, jadi agak sukar untuk membezakannya.

Perbezaan utama antara keduanya adalah bahawa agoraphobia adalah ketakutan berada dalam situasi yang tidak dikenali, memalukan, atau tidak dapat dielakkan. Sementara fobia sosial adalah ketakutan terhadap interaksi sosial.

Walau bagaimanapun, seseorang yang diserang oleh kedua-dua keadaan akan mengalami gejala yang sama berkaitan dengan kegelisahan dan panik, mengikuti corak tingkah laku penghindaran, dan membuat zon selamat mereka sendiri berdasarkan sifat ketakutan yang dialami.

Setakat ini, kaedah rawatan untuk kedua-dua gangguan tersebut masih dalam peringkat penyelidikan. Walau bagaimanapun, program terapi tingkah laku kognitif yang berbeza dan disesuaikan dapat membuat perbezaan.

Baca juga: Ketakutan dan Fobia Umum, Bagaimana Anda Boleh Membezakan Perbezaannya?

Apa itu Agoraphobia?

Ramai orang berpendapat bahawa agoraphobia berkaitan dengan ketakutan dan keengganan untuk meninggalkan rumah. Manakala, agoraphobia merujuk kepada gangguan kecemasan. Ini adalah gangguan apabila timbul perasaan takut dan mengelakkan situasi atau tempat yang boleh menyebabkan panik dan membuat anda tidak selesa.

Seseorang dengan agoraphobia sering menghindari tempat awam atau sesak seperti kereta api, bas, pameran, karnival, dan lain-lain. Orang yang mengalami gangguan selalu memilih tinggal sendirian atau bersama orang yang mereka percayai.

Pencetus Agoraphobia

Berdasarkan ketakutan mengalami serangan panik yang menjadi asas agoraphobia, pencetus gangguan adalah:

  • Berada di tempat awam yang sesak.

  • Berada di tempat di mana orang itu merasa terperangkap, seperti di dalam bas atau di lif.

  • Melawat tempat serangan panik sebelumnya.

  • Pergi ke tempat yang pelik sahaja.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Agoraphobia

Apa itu Fobia Sosial?

Fobia sosial, yang merupakan ketakutan untuk menghadapi orang lain, dicirikan oleh rasa malu dan kegelisahan yang tidak wajar dalam perjumpaan sosial yang tidak dikenali. Keadaan ini dapat membuatkan penghidap mengelakkan interaksi sosial dengan orang lain.

Contohnya, orang itu tidak akan takut untuk berjoging sendirian di pantai selagi tidak ada yang memerhatikannya. Pesakit sebenarnya akan mengalami kegelisahan ketika berjalan ke acara yang penuh sesak.

Seseorang yang mempunyai fobia sosial akan sesuai dengan masyarakat, tetapi akan berusaha sebaik mungkin untuk mengelakkan berinteraksi dengan orang lain. Orang itu mungkin juga ingin mengelakkan kehadiran rakan karib.

Orang yang mempunyai fobia sosial akan selalu merasakan bahawa orang lain akan melihat tangan mereka gemetar dan berpeluh atau suara mereka gemetar ketika mereka bercakap. Kerana alasan ini, orang tersebut menjadi murung, wajah memerah, malah mengalami gangguan pada sistem pencernaan.

Pencetus Fobia Sosial

Seseorang dengan fobia sosial dipicu oleh situasi yang memerlukan orang itu berinteraksi dengan orang lain, seperti:

  • Temu ramah untuk pekerjaan.

  • Janji temu atau acara sosial.

  • Harus berjumpa dengan orang lain atas apa jua alasan.

  • Bercakap di khalayak ramai.

  • Mesti melakukan sesuatu yang dapat dilihat oleh orang lain, seperti membuat panggilan telefon, menulis, atau makan.

Baca juga: Ketahui Jenis Fobia, Punca Ketakutan Berlebihan

Itulah beberapa perbezaan asas antara agoraphobia dan fobia sosial yang harus anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan pada telefon pintar anda!