Kesihatan

Penghantaran Pertama, Pilih untuk Bersalin di Bidan atau Doktor?

“Masih bingung memilih bidan atau doktor untuk bersalin? Kedua-dua bidan dan doktor, masing-masing mempunyai kecekapan yang sama. Sekiranya anda ingin melahirkan salah seorang daripada mereka, ibu hanya perlu menyesuaikan diri dengan keadaan kehamilan. Inilah penjelasan lengkapnya. "

Jakarta - Wabak ini membuat rancangan beberapa orang untuk melahirkan tiba-tiba bubar. Terutama di bahagian tengah gelombang kedua Wabak seperti sekarang, membuat orang berfikir dua kali untuk pergi ke hospital hanya untuk memeriksa kehamilan mereka. Bidan dan doktor kedua-duanya cekap dalam bidang masing-masing. Sekiranya anda masih keliru memilih bidan atau doktor di hospital, ada baiknya anda melihat penjelasan berikut.

Baca juga: Keletihan Ibu Bapa Mencetuskan Sindrom Bayi Blues, Inilah Faktanya

Sekiranya Pilih Bidan atau Doktor, Ya?

Melahirkan di hospital masih menjadi pilihan ramai wanita hamil untuk bersalin. Sebabnya, terdapat banyak pilihan kelahiran, seperti pembedahan caesar, kelahiran vagina, kelahiran air, kelahiran lembut, dan hipnobirthing. Namun, wabak yang masih merebak hingga ke hari ini menjadikan banyak ibu mempunyai pilihan kelahiran lain, iaitu bidan.

Pilih doktor atau bidan, kedua-duanya sama. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan adalah keadaan fizikal setiap wanita hamil. Sekiranya ibu mengalami komplikasi kehamilan, seperti tekanan darah tinggi, epilepsi, penyakit jantung, diabetes, dan penyakit berbahaya lain, anda harus melahirkan dengan doktor di hospital. Ini dilakukan untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya komplikasi ketika melahirkan.

Namun, sekiranya keadaan fizikal ibu dan rahim berada dalam keadaan baik, tidak boleh bersalin di bidan berhampiran rumah. Kesimpulannya, pilih juga doktor atau bidan. Kembali kepada keadaan kesihatan ibu dan janin di dalam rahim, serta faktor lain yang mungkin mencetuskan timbulnya komplikasi kelahiran.

Apa pun pilihannya, anda harus mempertimbangkan yang paling selesa, memahami keperluan, dan sesuai dari sudut kewangan oleh ibu dan pasangan. Sekiranya anda memilih untuk bersalin di hospital, silakan kunjungi tempat terdekat, dan jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan berkala, oke? Ini dilakukan untuk menyokong kesihatan ibu dan janin di dalam kandungan.

Baca juga: Bayi yang dilahirkan Athelia, Ibu Bapa Perlu Apa?

Adakah Terdapat Perbezaan yang signifikan antara Doktor dan Bidan?

Perbezaan besar antara doktor dan bidan terletak pada jenis pendidikan yang diambil. Pakar perbidanan adalah pakar dalam kehamilan dan kelahiran anak. Doktor juga dilatih untuk melakukan pembedahan caesar. Walaupun bidan adalah pakar dalam semua perkara yang berkaitan dengan kehamilan dan kelahiran anak, tetapi tidak belajar di sekolah perubatan.

Walaupun bidan tidak mempunyai ijazah doktor, kecekapan mereka berdua tidak berbeza dari segi memberi perkhidmatan untuk kehamilan dan melahirkan anak. Bidan adalah pakar dalam kelahiran normal. Sekiranya dari awal kehamilan ibu telah dirawat oleh bidan, bidan akan merujuk kepada pakar obstetrik apabila ada masalah. Ini kerana bidan tidak dapat melakukan pembedahan caesar, kerana hanya boleh dilakukan oleh pakar obstetrik.

Baca juga: Bolehkah seseorang dengan achondroplasia melahirkan bayi yang normal?

Pakar perbidanan mempunyai pengetahuan dan kemahiran perubatan untuk menangani masalah yang mungkin timbul semasa mengandung dan melahirkan anak. Nah, ini adalah perkara yang perlu diambil kira oleh ibu dalam memilih tenaga perubatan untuk membantu proses kelahiran. Setakat ini, yang mana yang anda pilih? Pilih bidan atau doktor?

Rujukan:

Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Doktor atau Bidan: Mana yang sesuai untuk anda?

Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya Anda Memilih Ob-Gyn atau Bidan?