Kesihatan

Penjelasan Psikologi Mengenai Kesan Pertama yang Baik

, Jakarta - Anda pasti pernah mendengar bahawa kesan pertama adalah penting. Ya, sama ada untuk berpacaran, berniaga, atau menjalin hubungan sosial yang lain, kesan pertama sering kali menjadi kunci kejayaan hubungan ini. Para penyelidik juga mendapati bahawa orang membuat keputusan mengenai orang dalam beberapa saat hingga minit pertama kali mereka melihatnya. Oleh itu, wajar bagi seseorang untuk mencuba kesan pertama berjalan lancar.

Kemungkinan besar kecenderungan untuk membuat penilaian cepat berakar pada keperluan evolusi awal untuk menentukan sama ada makhluk asing ini menimbulkan ancaman atau tidak. Untuk lebih memahami mekanisme kesan pertama, ada beberapa perkara yang disarankan oleh penyelidikan baru-baru ini mengenai bagaimana tingkah laku mempengaruhi kesan pertama dan bagaimana menguruskan tingkah laku ini dengan lebih baik untuk hasil positif.

Baca juga: Elakkan 6 perkara ini untuk tarikh pertama yang berjaya

Perkara Yang Dapat Anda Lihat di Mata Anda

Bagaimana cara untuk membuat kesan pertama yang dapat dilihat dari beberapa kajian ini. Penyelidik dari Princeton University mendapati bahawa orang membuat penilaian mengenai perkara seperti kepercayaan, kecekapan dan kesukaan dalam beberapa saat setelah melihat wajah seseorang.

Lancarkan Psikologi Hari Ini , dalam kajian yang dilakukan oleh Janine Willis dan Alexander Todorov didapati bahawa dari semua sifat yang dikaji, peserta menilai keyakinan sebagai yang terpantas (dalam masa 100 milisaat) untuk mengetahui. Apabila diberi lebih banyak masa, penilaian kebolehpercayaan mereka mungkin tidak berubah, yang bermaksud bahawa pertimbangan pecahan awal mereka cukup bertahan.

Todorov menjelaskan, manusia membuat keputusan dengan cepat sama ada seseorang itu mempunyai banyak sifat yang mereka rasa penting, seperti suka dan kebolehan. Ini berlaku sebelum berpeluang bertukar kata.

Walau bagaimanapun, Todorov memberi amaran bahawa hubungan antara ciri wajah dan watak mungkin paling lemah, tetapi itu tidak menghentikan minda daripada menilai orang lain sekilas. Inilah sebabnya mengapa penting untuk tampil yakin dan selesa kerana kemungkinan ini kelihatan di wajah anda.

Perhatikan Nada

Penyelidikan di University of Glasgow dari McAleer, Todorov, dan Belin (2014) menunjukkan bahawa mereka membuat penilaian mengenai keperibadian orang berdasarkan nada suara mereka. Para penyelidik mendapati bahawa lelaki dan wanita yang bercakap dengan suara bernada tinggi dinilai lebih dipercayai dan disukai. Walaupun penilaian ini tidak selalu tepat.

Walau bagaimanapun, bercakap dengan nada yang lebih tinggi tidak selalu menguntungkan. Penyelidik dari University of Miami mendapati bahawa lelaki dan wanita cenderung untuk mengaitkan suara bernada rendah dengan kepemimpinan dan memilih pemimpin yang sesuai. Para penyelidik menyatakan bahawa kerana wanita, rata-rata, memiliki suara yang lebih tinggi daripada lelaki, ini boleh menjadi faktor penyumbang kepada lebih sedikit wanita yang memegang peranan kepemimpinan daripada lelaki.

Baca juga: Berkawan kerana status sosial, inilah ciri-ciri pendaki sosial

Selamat berjabat tangan

Jabat tangan yang tegas penting untuk memberikan kesan pertama yang baik. Jabat tangan yang kuat dikaitkan dengan sifat seperti positif, keterlaluan, dan ekspresi emosi. Para penyelidik juga menyatakan bahawa wanita yang mempunyai jabat tangan yang tegas adalah cara yang baik untuk menunjukkan keyakinan dan ketegasan yang sederhana tetapi tidak keterlaluan.

Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa kajian lain menunjukkan bahawa menunjukkan dominasi melalui perkara seperti jabat tangan yang tegas dapat memberi kesan negatif terhadap kemampuan membina kepercayaan pada kali pertama anda bertemu dengan seseorang. Bersikap terlalu tegas dapat membesar-besarkan keperluan untuk dominasi dan berpotensi meletakkan pihak lain dalam posisi diserang. Ini bermaksud berjabat tangan dengan tegas tetapi tidak berlebihan.

Baca juga: Watak yang Membuat Ramai Orang Menjauh

Jadi, perkara yang perlu diberi perhatian semasa anda memasuki perjumpaan dengan orang baru, wawancara kerja, atau acara sosial adalah dengan melihat orang lain dengan yakin dan masih membuatnya merasa selesa, perhatikan nada bersuara, dan berikan jabat tangan yang tegas.

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai cara mudah masuk ke dalam kumpulan atau anda merasa tertekan untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, anda boleh meminta psikologi di mengenai cara menanganinya. Ahli psikologi boleh dihubungi melalui telefon pintar anda, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Persatuan Sains Psikologi. Diakses pada tahun 2020. Mengkaji Tayangan Pertama: Apa yang Perlu Dipertimbangkan?
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Psikologi Kesan Pertama.