Kesihatan

Petua Mendaki Dinding Untuk Pemula

, Jakarta - Sekiranya anda bosan dengan jenis sukan yang sama, cubalah sukan yang lebih menarik dan mencabar seperti panjat dinding . Tidak seperti mendaki gunung, panjat dinding adalah sukan panjat tebing yang media telah dimodifikasi dari tebing gunung ( memanjat batu ) menjadi papan buatan atau dinding yang tidak kurang mencabar. Anda tidak hanya dikuasai oleh lelaki, sukan ini juga sangat diminati oleh wanita. Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, baca dahulu petua panjat dinding untuk pemula ini.

Memanjat dinding termasuk jenis sukan lasak yang dilakukan dengan memanjat dinding buatan yang dilengkapi dengan batu buatan sebagai pijakan kaki dan tangan. Konsep dinding buatan ini pertama kali diciptakan di England pada tahun 1946 oleh Don Robinson, seorang pensyarah Fizik. Berbanding dengan pendakian batu, panjat dinding dianggap jauh lebih selamat kerana mempunyai persekitaran yang lebih selesa, jauh berbeza dengan pendakian batu yang mesti mempertimbangkan keadaan cuaca dan persekitaran semula jadi. Inilah faedah yang anda dapat daripada berlatih panjat dinding :

 • Mengamalkan Keberanian

Semasa melakukan panjat dinding , anda harus menghadapi medan yang sangat tinggi yang dapat merangsang adrenalin. Awalnya memang menakutkan, tetapi dengan latihan panjat dinding secara berkala, lama-kelamaan keberanian anda akan meningkat.

 • Memupuk Sikap Sukar

Dinding panjat dinding semakin tinggi, semakin sukar untuk dicapai. Jadi, secara tidak sedar, sukan ini juga melatih kesediaan anda untuk menghadapi semua rintangan yang ada dan menjadikan anda orang yang lebih kuat.

 • Latih Koordinasi Pergerakan Badan

Semasa mendaki, anda akan menggunakan hampir semua pergerakan badan anda untuk sampai ke puncak. Anda juga harus meletakkan tangan dan kaki di kaki kanan sehingga anda boleh naik tanpa jatuh.

Baiklah, bagi anda yang melakukannya buat pertama kalinya panjat dinding Berikut adalah petua yang perlu anda ikuti untuk tetap selamat:

 • Latih Kekuatan Fizikal

Seperti jenis sukan lasak lain, panjat dinding Ia juga memerlukan kesediaan fizikal yang kuat. Jangan fikir pendakian hanya memerlukan kekuatan lengan. Tetapi seperti yang telah disebutkan di atas, hampir semua otot badan memainkan peranan utama untuk mencapai bahagian atas panjat dinding . Jadi, sebelum mencuba sukan ini, berikut adalah beberapa latihan fizikal yang perlu anda lakukan:

 • Mulakan dengan berlari secara berkala untuk berlatih pernafasan.
 • Selepas itu, lakukan latihan berat badan sederhana seperti tolak naik dan duduk untuk membina kekuatan dan daya tahan otot.
 • Kemudian teruskan dengan latihan fizikal menggunakan alat seperti dumbbells .
 • Meningkatkan Kelenturan Badan

Selain kekuatan fizikal, kelenturan badan juga diperlukan dalam sukan panjat dinding supaya anda dapat melepasi halangan yang ada dengan mudah dan cepat. Untuk meningkatkan fleksibiliti, selalu biasakan memanaskan badan sebelum mula mendaki. Lebih baik jika anda melakukan kardio secara berkala.

 • Persiapkan Secara Mental

Salah satu faktor yang menentukan kejayaan dalam panjat dinding kuat dari segi mental dan tidak mudah berputus asa. Mental yang suka mengeluh adalah letih, letih, dan tidak dapat dikeluarkan. Anda harus meyakinkan diri anda bahawa anda pasti boleh mencapai puncak. Sekiranya anda jatuh dan gagal, jangan menyerah dan terus mencuba lagi.

 • Ke arah keselamatan

Semasa anda ingin melakukan sukan lasak, anda masih harus mengutamakan keselamatan dan keselamatan. Oleh itu, sebelum memulakan pendakian, periksa semula peralatan keselamatan yang anda gunakan. Berikut adalah beberapa peralatan utama panjat dinding apa yang anda mesti tahu:

 • Tali . Jenis tali yang digunakan biasanya tali statik yang mempunyai tahap kelenturan 0-6 peratus. Selain itu, anda juga diminta memakai tali karmantel yang mana tahap fleksibiliti hingga 30 persen sebagai alat keselamatan utama.
 • abah . Alat yang satu ini berguna sebagai keselamatan bagi pendaki dan pendaki belayer . Terdapat dua jenis abah itu dia Harness Tempat Duduk dan Seluruh badan abah . Ikat tali pinggang ke tali atau sauh .
 • Carabiner . Alat ini seperti mata kail yang digunakan untuk menghubungkan titik keselamatan dengan tali. Carabiner diperbuat daripada aloi aluminium sangat kuat tetapi ringan.
 • Kasut . Sebaiknya anda memakai kasut sukan yang mempunyai tapak kaki dengan fleksibiliti tinggi, untuk memudahkan anda melompat dari satu penunjuk ke penunjuk yang lain.
 • Topi keledar . Anda mesti menggunakan peralatan ini untuk melindungi kepala anda dari perlanggaran.

Nah, itulah petua panjat dinding untuk pemula (Baca juga: Petua Kesihatan Sebelum Mencuba Mendaki Gunung). Sekiranya perkara yang tidak diingini berlaku semasa anda berada panjat dinding , seperti kecederaan atau kecederaan, anda boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan melalui aplikasi , kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.