Kesihatan

Seberapa Pentingnya Minum Susu Khas untuk Ibu Menyusu?

Jakarta - Untuk menyokong proses penyusuan, ibu memerlukan pengambilan nutrien yang banyak. Pelbagai produk susu untuk ibu menyusu bersaing untuk menawarkan faedah dan kandungan nutrisi yang dipercayai penting. Tidak jarang ibu juga terdorong untuk membeli, malah merasakan keperluan untuk memakannya.

Memenuhi keperluan pemakanan adalah penting bagi ibu yang menyusu. Namun, adakah benar perlu mengambil susu khas untuk ibu menyusu? Baca terus untuk lebih banyak ulasan!

Baca juga: 4 Faedah Minum Susu untuk Orang Dewasa

Susu Khas untuk Ibu Menyusu: Antara Yang Perlu dan Tidak Perlu

Segala sesuatu yang dimakan oleh ibu menyusu, lebih kurang mempengaruhi kualiti dan kuantiti susu ibu. Oleh itu, perlukah ibu mengambil susu khas untuk ibu menyusu? Jawapannya, mungkin perlu, dan mungkin tidak.

Pada asasnya, pengambilan nutrisi terbaik yang dapat diperoleh oleh ibu menyusu adalah dari makanan sihat yang dimakan setiap hari. Sekiranya ibu bimbang terdapat beberapa nutrien, seperti vitamin dan mineral, yang tidak dapat dipenuhi dengan diet harian, minum susu ibu mungkin diperlukan.

Walau bagaimanapun, jika ibu menjaga pengambilan makanan diet harian yang sihat, tidak minum susu ibu tidak menjadi masalah. Sebenarnya, dalam keadaan tertentu, di mana pengambilan susu boleh memberi kesan kepada bayi (seperti reaksi alahan), ibu tidak boleh mengambil susu.

Secara amnya, susu ibu dibuat dari susu lembu. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien dijumpai, alergi susu lembu adalah salah satu jenis alergi yang paling kerap berlaku pada usia awal seseorang.

Susu ibu yang menyusu umumnya mengandungi pelbagai nutrien seperti kalsium, vitamin, protein, dan ekstrak daun katuk atau ekstrak daun kurma untuk membantu melancarkan pengeluaran susu ibu. Nutrien ini tentu diperlukan oleh ibu untuk menyokong proses penyusuan.

Baca juga: Susu lembu atau kacang soya terbaik?

Namun, harus difahami bahawa pelbagai nutrien dalam susu juga dapat diperoleh secara semula jadi dari makanan. Oleh itu, ibu tidak semestinya mengambil susu khas untuk ibu menyusu untuk mendapatkan nutrien ini. Perkara yang paling penting adalah mendapatkan nutrien yang mencukupi, dan itu dapat direalisasikan dengan diet yang sihat dan seimbang.

Jangan Minum Susu Ibu yang Menyusui Sekiranya Terdapat Keadaan Ini

Dalam beberapa kes, bayi boleh peka terhadap protein yang terdapat dalam susu lembu. Ini boleh menjadi pertimbangan bagi ibu, sama ada mereka mahu mengambil susu khas untuk ibu yang menyusu atau tidak. Memandangkan bahawa susu khas untuk ibu yang menyusu biasanya dibuat dari susu lembu.

Ibu harus berhenti mengambil susu lembu atau produk tenusu, jika bayi mempunyai tanda-tanda kepekaan atau alergi terhadap susu lembu, seperti:

  • Perut kembung dan gas kerap.
  • Kerap muntah atau meludah.
  • Bayi kelihatan cerewet atau mudah marah.
  • Ruam merah muncul di kulit bayi.
  • Bayi mempunyai gangguan usus, seperti cirit-birit.
  • Najis bayi berwarna hijau dengan lendir atau darah.

Walau bagaimanapun, gejala ini juga boleh disebabkan oleh perkara lain. Walau bagaimanapun, ibu harus tetap berwaspada jika mereka mengesyaki bahawa ia disebabkan oleh susu lembu yang dimakan oleh ibu. Sebagai contoh, jika bayi mengalami simptom ini setelah ibu memakan susu, cubalah menghentikan pengambilan susu dan lihat apakah simptom tersebut hilang.

Baca juga: Adakah benar Susu Kambing Boleh Membuat Kulit Lebih Cerah?

Sekiranya ia hilang, itu mungkin reaksi alergi, tetapi jika tidak, ia mungkin disebabkan oleh keadaan lain. Cuba perhatikan pengambilan makanan lain yang juga berpotensi menyebabkan alergi, seperti makanan laut, daging, telur, kacang-kacangan, dan lain-lain.

Dalam beberapa kes, bayi yang alah kepada susu lembu menjadi kurang alahan setelah dewasa. Sekiranya demikian, ibu boleh memperkenalkan semula susu lembu atau makanan yang diproses kepada si Kecil ketika dia cukup tua.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa sama ada ibu perlu mengambil susu khas untuk ibu yang menyusu bergantung kepada keadaannya. Sekiranya anda memerlukan nasihat lebih lanjut, anda boleh menghubungi doktor mengenai perkara ini dalam permohonan . Sekiranya anda benar-benar perlu minum, ibu boleh membeli susu khas untuk ibu menyusu melalui aplikasi juga.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Fakta Mengenai 9 Mitos Penyusuan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Faedah penyusuan susu ibu.
Nutrien. Diakses pada tahun 2021. Epidemiologi Alergi Susu Lembu.
Benjolan. Diakses pada tahun 2021. Soal Jawab: Minum Susu Semasa Menyusu?