Kesihatan

Komplikasi Bahaya Sinusitis Kronik

“Sinusitis kronik terjadi apabila gejala sinusitis berlanjutan selama lebih dari 12 minggu. Walaupun simptomnya serupa dengan selesema, sinusitis kronik tidak semudah keadaan seperti selesema biasa. Sekiranya tidak dirawat, ada beberapa komplikasi serius yang boleh terjadi akibat penyakit pernafasan ini. Komplikasi sinusitis kronik jarang berlaku, tetapi boleh membahayakan. "

, Jakarta - Penyakit yang agak biasa, sinusitis adalah keradangan pada dinding sinus, yang merupakan rongga berisi udara kecil yang terletak di struktur tulang wajah. Keradangan ini menyebabkan rongga dipenuhi dengan cecair dan bakteria, menyebabkan penyumbatan.

Sinusitis diklasifikasikan sebagai kronik jika gejala berlangsung lebih dari 12 minggu. Jadi, adakah komplikasi yang mungkin berlaku disebabkan oleh sinusitis kronik?

Sinusitis Kronik Boleh Menyebabkan Komplikasi

Ya, walaupun gejalanya hampir sama dengan selesema, sinusitis kronik adalah keadaan yang lebih serius daripada selesema biasa. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, masalah kesihatan ini boleh menyebabkan beberapa komplikasi berbahaya.

Sebilangan besar sinusitis disebabkan oleh virus yang dapat hilang dalam masa sekitar seminggu. Walau bagaimanapun, apabila gejala sinusitis berterusan selama 10 hari atau lebih, perhatikan jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan komplikasi. Gejala yang biasanya diadukan ketika mengalami sinusitis adalah hidung tersumbat atau tekanan pada wajah dan sakit kepala.

Sekiranya anda mengalaminya, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda, agar anda mendapat rawatan yang tepat. Sekarang, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan di aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Berbual dengan Doktor , anda dapat memberitahu gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Sinusitis Kronik dan Sinusitis Akut

Komplikasi Sinusitis Kronik

Komplikasi serius dari sinusitis kronik jarang berlaku. Namun, apabila ia berlaku, ia boleh membahayakan. Beberapa komplikasi yang boleh disebabkan oleh sinusitis kronik adalah:

1. Jangkitan rongga mata

Jangkitan soket mata adalah keadaan jangkitan pada tisu di bahagian belakang soket mata. Keadaan ini adalah komplikasi sinusitis yang paling biasa yang dicirikan oleh pembengkakan kelopak mata, gangguan penglihatan, kesukaran menggerakkan bola mata, dan gangguan mata lain berdasarkan lokasi jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah penglihatan, dan bahkan kebutaan kekal.

2. Jangkitan Kapal Darah di sekitar Sinus

Keadaan ini juga dikenali sebagai trombosis sinus kavernous . Gejala yang mungkin berlaku termasuk kelopak mata yang terkulai, sakit di sekitar mata, sakit kepala, dan demam.

3. Osteomielitis

Ia adalah jangkitan pada tulang di bahagian depan kepala yang menyebabkan pembengkakan kelopak mata, demam tinggi, sakit kepala yang teruk, mual dan muntah dan sakit ketika melihat cahaya. Diagnosis komplikasi sinusitis kronik ini perlu disahkan oleh: Imbasan CT . Selain menggunakan antibiotik, rawatannya memerlukan pembedahan dan mengalirkan cairan di sinus.

Baca juga: Ini adalah perkara yang mesti dipertimbangkan dalam rawatan Osteomielitis

4. Meningitis

Meningitis adalah jangkitan yang berlaku apabila terdapat keradangan membran yang melindungi otak, cairan yang mengelilingi otak, dan sistem saraf pusat. Gejala yang mungkin timbul ialah demam tinggi, sakit kepala yang teruk, leher kaku, sukar berjalan, kekeliruan, mual dan muntah.

5. Kehilangan daya penciuman

Keradangan hidung dan pembengkakan saraf yang digunakan untuk deria bau. Kehilangan kemampuan ini boleh bersifat sementara, atau bahkan kekal.

Itu adalah beberapa komplikasi berbahaya yang mungkin berlaku akibat sinusitis kronik. Jadi, sinusitis kronik tidak boleh dipandang rendah. Pastikan anda mengetahui tanda-tanda komplikasi, jadi anda boleh mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Salah satu gejala komplikasi awal sinusitis yang biasanya muncul adalah bahawa mata dan bahagian di sekitar mata tidak dapat berfungsi dengan normal. Satu atau kedua mata kelihatan merah atau bengkak, yang kadang-kadang disertai dengan sakit kepala yang teruk, demam tinggi, dan mengantuk. Di samping itu, gejala lain yang diklasifikasikan sebagai berbahaya seperti mual dan muntah, sukar berjalan, dan bahkan kesedaran menurun.

Baca juga: Adakah Pembedahan Satu-satunya Cara Mengubati Sinusitis Kronik?

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan agar komplikasi berbahaya dapat dicegah. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun permohonan di telefon bimbit anda, ya, jadi anda boleh mendapatkan penyelesaian kesihatan dengan mudah.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang anda perlu ketahui mengenai jangkitan sinus
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis kronik
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Gejala Jangkitan Sinus