Kesihatan

Ikuti 8 Perkara Ini untuk Meringankan Gejala Bronchiectasis

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar penyakit yang disebut bronchiectasis? Bronchiectasis adalah sejenis penyakit yang menyerang paru-paru, lebih khusus lagi pada bronkus. Keadaan ini menyebabkan gejala berupa sesak nafas, batuk kahak, sakit dada, dan batuk darah.

Baca juga: Batuk dengan kahak yang tidak mereda, berhati-hatilah dengan bronchiectasis

Sekiranya gejala tidak dirawat, bronkiektasis dapat berkembang menjadi hemoptitis, yang merupakan batuk yang berdarah dengan banyak. Oleh itu, bronchiectasis adalah keadaan yang perlu segera dirawat. Berikut adalah pilihan rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk mengurangkan gejala bronchiectasis.

Pilihan Rawatan Bronchiectasis

Rawatan bronkektasis memberi tumpuan kepada pengurangan simptom dan membantu penghidapnya menguruskan keadaan. Matlamat utama rawatan adalah memastikan jangkitan dan rembesan bronkus terkawal. Rawatan juga perlu dilakukan seawal mungkin untuk mencegah penyumbatan saluran udara dan mengurangkan kerosakan paru-paru. Pilihan rawatan yang boleh dilakukan adalah:

 • Latihan pernafasan dan fisioterapi dada untuk membantu membersihkan saluran udara;

 • Pemulihan pulmonari;

 • Penggunaan antibiotik untuk mencegah dan merawat jangkitan;

 • Menggunakan bronkodilator, seperti albuterol dan tiotropium untuk membuka saluran udara;

 • Ambil ubat untuk mengurangkan lendir;

 • Ambil ekspektoran untuk melegakan batuk lendir;

 • Terapi oksigen; dan

 • Vaksinasi untuk mencegah jangkitan pernafasan.

Sekiranya paru-paru mengalami pendarahan, doktor mungkin perlu melakukan pembedahan untuk membuang kawasan yang terjejas. Prosedur ini melibatkan pengaliran rembesan bronkus dengan bantuan graviti. Sekiranya anda mengalami batuk yang tidak sembuh, tanyakan kepada doktor anda untuk mengetahui puncanya. Muat turun permohonan di sini.

Anda mungkin tertanya-tanya, keadaan apa yang sebenarnya boleh menyebabkan bronchiectasis. Untuk lebih jelas, mari lihat penjelasan di bawah.

Baca juga: Harus Tahu, 5 Fakta Penting Mengenai Bronkitis

Punca Bronchiectasis

Paru-paru mempunyai cabang saluran udara yang disebut sebagai bronkus. Melalui bronkus, oksigen akan mengalir ke kantung kecil yang disebut alveoli. Di sana, oksigen anda diserap ke dalam aliran darah. Dinding dalaman bronkus dilapisi lendir yang melekit yang berfungsi melindungi kerosakan dari zarah yang bergerak ke dalam paru-paru.

Dalam kes bronchiectasis, satu atau lebih bronkus mempunyai lebar yang tidak normal, sehingga banyak lendir menumpuk di sana. Keadaan ini cenderung menyebabkan bronkus dijangkiti. Keadaan ini boleh berkembang menjadi bronkiektasis apabila tisu dan otot di sekitar bronkus rosak atau musnah. Terdapat beberapa sebab mengapa bronchiectasis berlaku:

 • Pernah mengalami jangkitan paru-paru, seperti radang paru-paru atau batuk rejan yang cenderung merosakkan bronkus;

 • Mempunyai masalah berkaitan sistem imun yang menjadikan bronkus lebih rentan terhadap kerosakan akibat jangkitan; dan

 • mendapat aspergillosis bronkopulmonari alahan (ABPA), yang merupakan alergi terhadap jenis kulat tertentu yang boleh menyebabkan bronkus meradang jika spora dari kulat disedut.

Langkah-langkah berikut boleh diambil untuk mencegah bronchiectasis:

Baca Juga: Ingin Mengelakkan Bronkitis? Berikut adalah 5 cara untuk mencegahnya

Langkah Pencegahan Bronchiectasis

Mendapatkan vaksinasi secara berkala terhadap penyakit tertentu dapat mengurangkan risiko jenis kerosakan yang menyebabkan bronkiektasis. Langkah pencegahan lain, seperti:

 • Elakkan asap beracun;

 • Dapatkan rawatan awal untuk masalah paru-paru lain, seperti asma atau COPD;

 • Pantau anak-anak untuk mengurangkan risiko menyedut mainan dan barang-barang kecil lain; dan

 • Berhenti merokok.