Kesihatan

5 Fakta Unik Tentang Maine Coon Kucing Dengan Bulu

"Kucing Maine Coon berukuran sederhana hingga besar, dan jantan pada umumnya lebih besar daripada betina. Tubuh kucing ini panjang, seperti juga ekornya. Ketahui banyak fakta unik lain mengenai kucing ini dengan bulu tebal. "

Jakarta - Maine Coon adalah kucing berotot dan bertulang berat. Pada mulanya dia adalah kucing luar, kemudian dia menjadi kucing yang berfungsi menjaga rumah dari tikus. Kepala besar dengan telinga tinggi. Dada lebar dan kaki tebal.

Sementara itu, bulu kucing jenis ini cenderung berat, tetapi licin. Ciri yang menarik ialah bulu tebal dan menutupi perut dan belakang kaki lebih lama, tetapi lebih pendek daripada bahagian atas bahu. Kucing ini boleh dikatakan sebagai baka pilihan bagi banyak orang.

Fakta Maine Coon

Walaupun saiznya besar, kucing Maine Coon mempunyai perangai yang manis dan lembut. Dia mencintai pemiliknya dan dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran apa pun selagi dia mempunyai ruang untuk bergerak. Semasa berlari, dia boleh menjadi sangat cepat, tetapi suaranya lembut dan tenang.

Lalu, apakah fakta unik lain mengenai kucing berambut panjang ini yang menarik untuk diketahui? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  1. Selamat Bermain Lumba Kucing

Waktu bermain adalah keutamaan bagi kucing pelik ini. Mereka suka bermain dengan orang, jadi bersiaplah untuk banyak interaksi. Maine coons juga merupakan binatang peliharaan yang sangat pintar, dan dapat dilatih untuk melakukan trik mudah mengikut perintah. Mereka gemar bermain tangkapan dan lemparan, menjadikannya sesuai untuk pemilik haiwan peliharaan yang lebih aktif.

Baca juga: Seberapa penting kucing peliharaan mengambil vitamin?

  1. Suka "Menyanyi"

Kucing ini berkomunikasi dengan suara kicauan yang aneh, sangat berbeza dengan kucing meow yang biasa. Baka kucing ini jelas tidak mengalami gangguan komunikasi. Sebenarnya, mereka tidak malu mengeluarkan suara untuk mendapatkan perhatian pemiliknya.

  1. Tidak Takut Air

Kebanyakan baka kucing takut akan air, tetapi bukan Maine Coon. Mungkin kerana bulunya kalis air, tetapi kucing ini memang suka bermain dengan air. Maine coon adalah perenang yang kuat, dan mereka akan lebih bekerjasama ketika anda memandikannya daripada kucing biasa.

  1. Mengadaptasi Cuaca Sejuk

Maine coons mengembangkan sifat fizikal tertentu untuk menolong mereka bertahan di musim sejuk New England yang keras. Mereka mempunyai cakar seperti kasut salji dan bulu kalis air yang sangat panjang di bahagian bawah badan. Bulu mewah ini membuat mereka tetap hangat di salji dan ais.

Bukan hanya itu, kucing cantik ini juga dapat membungkus ekornya yang panjang dan lebat di sekitar badan mereka untuk kehangatan tambahan. Sudah tentu ia menjadikan mereka sangat selesa ketika musim sejuk tiba.

Baca juga: Punca Mata Kucing Webbed, Adakah Berbahaya?

  1. Haiwan peliharaan yang pertama berjaya diklon

Seekor kucing Maine Coon bernama Little Nicky menjadi haiwan peliharaan pertama yang diklon secara komersial pada tahun 2004. Little Nicky berasal dari DNA kucing Maine Coon milik Julie, pemiliknya, yang meninggal pada tahun 2003 pada usia 17 tahun. Julie kemudian menyimpan rangkaian Nicky di bank gen. Julie membayar $ 50,000 kepada Genetic Savings & Clone, Inc. berpusat di California untuk memindahkan DNA Nicky ke dalam telur.

Kucing ibu pengganti membawa embrio dan melahirkan anak kucing yang serupa dengan perangai dan penampilannya dengan kucing kecil Julie. Menurut wawancara di sebuah akhbar, Julie sangat gembira ketika kucingnya menjadi kucing yang diklon pertama.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Penempatan Kucing

Setiap kucing mempunyai keunikan tersendiri, termasuk Maine Coon. Walau bagaimanapun, apa sahaja keturunan atau keturunan, anda tidak boleh lupa untuk memberi perhatian kepada kesihatan haiwan comel ini. Sekarang, anda boleh meminta doktor haiwan di aplikasi , jadi tidak perlu panik jika haiwan kesayangan anda sakit. Pastikan muat turunaplikasinya, ya!

Rujukan:
Katastik. Diakses pada tahun 2021. 11 Fakta Menarik mengenai Maine Coon Cats.
Orang Anjing. Diakses pada tahun 2021. 11 Fakta Mengejutkan Mengenai Maine Coon Cats.
Hills Pet. Diakses pada tahun 2021. Maine Coon Sepintas lalu.