Kesihatan

Anyang-anyangan adalah tanda awal batu ginjal?

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami anyang-anyangan? Anyang-anyangan adalah keadaan apabila kekerapan membuang air kecil menjadi lebih kerap dengan jumlah air kencing yang sangat sedikit dan disertai dengan rasa tidak selesa. Ada yang mengalami kesakitan hingga sensasi terbakar di sekitar kawasan kemaluan.

Anyang-anyangan adalah penyakit yang hanya berlaku dalam beberapa hari dan dapat diubati dengan segera. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami anyang-anyangan untuk jangka masa yang panjang, anda tidak boleh memandang rendah keadaan ini. Jadi, adakah benar bahawa anyang-anyangan adalah tanda awal batu ginjal? Dapatkan jawapannya di sini, ya.

Baca juga: Ketahui Gejala Awal Batu Ginjal Ini

Anyang-anyangan adalah tanda awal batu ginjal, berikut penjelasannya

Anyang-anyang adalah tanda tindak balas badan terhadap gangguan atau keadaan tidak normal pada pundi kencing. Boleh dikatakan bahawa berlakunya keadaan anyang-anyangan adalah gejala awal jangkitan yang terjadi di dalam badan, misalnya pada sistem kencing di dalam badan, seperti ginjal, pundi kencing, dan saluran kencing.

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh seseorang yang mengalami keadaan anyang-anyangan, seperti keinginan untuk membuang air kecil yang selalu muncul, berasa sakit ketika membuang air kecil, merasa letih dan tidak sihat, bau air kencing yang cukup kuat, dan demam.

Selain itu, gejala yang muncul juga disesuaikan dengan lokasi bahagian sistem kencing yang dijangkiti, misalnya ginjal. Jangkitan ini umumnya disebabkan oleh bakteria, tetapi juga boleh terjadi disebabkan oleh kulat. Terdapat beberapa gejala lain, seperti sakit pinggang, demam tinggi, mual, dan muntah.

Keadaan anyang-anyang yang berlaku untuk jangka masa yang panjang boleh menjadi tanda batu karang. Batu ginjal yang terdapat di dalam badan menyekat saluran kencing, sehingga membuat seseorang merasa tidak selesa ketika membuang air kecil.

Tidak ada salahnya menjalani pemeriksaan segera di hospital terdekat untuk menangani keadaan anyang-anyangan dan mengetahui punca seseorang mengalami anyang-anyangan. Dengan cara itu, rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Batu Ginjal

Lakukan Rawatan Ini Di Rumah

Untuk mengetahui punca anyang-anyangan, biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan melalui sampel air kencing. Di samping itu, doktor memberi penggunaan beberapa ubat, salah satunya adalah antibiotik untuk mengurangkan gejala anyang-anyangan. Selain penggunaan ubat-ubatan, anda boleh melakukan rawatan untuk keadaan anyang-anyangan di rumah, dengan beberapa cara, seperti:

1. Minum banyak air

Anyang-anyangan mencetuskan kesukaran membuang air kecil pada penderita. Untuk memudahkan membuang air kecil, anda disarankan untuk minum banyak air.

2. Memakai Seluar Dalam Longgar

Langkah seterusnya dilakukan dengan menggunakan seluar dalam yang longgar. Ini dilakukan supaya tekanan pada pundi kencing dikurangkan, sehingga keinginan untuk membuang air kecil dapat ditekan.

3. Mandi Air Panas

Langkah ini dilakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada organ intim, sehingga keinginan untuk membuang air kecil dapat ditekan.

4. Elakkan Kafein dan Alkohol

Pengambilan kafein dan alkohol boleh mengganggu hormon antidiuretik, menyebabkan anda kerap membuang air kecil. Sekiranya anda diserang oleh anyang-anyangan, anda harus mengelakkan kedua-dua jenis minuman, ya.

Baca juga: Siapa yang Berisiko Mengalami Batu Ginjal?

Sekiranya gejala tidak membaik atau bertambah buruk, anda harus memeriksa diri di hospital terdekat, ya. Sementara itu, untuk mengelakkan anyang-anyangan, elakkan menahan kencing, minum air secukupnya, dan pakai pakaian yang longgar dan selesa.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2021. Dysuria.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kencing Sakit.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Tanda dan Gejala Batu Buah Pinggang.