Kesihatan

5 Gangguan Darah yang Berkaitan dengan Platelet

, Jakarta - Gangguan darah adalah gangguan yang terjadi pada satu atau lebih sel darah. Ini menyebabkan penurunan kuantiti dan fungsi darah. Sebelumnya, perlu diketahui bahawa darah mengandungi zat cair dan padat yang terdiri dari plasma darah, sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Oleh itu, gangguan darah apa yang boleh berlaku?

Terdapat beberapa jenis gangguan darah, bergantung pada bahagian darah yang rosak, dan penyebabnya. Gangguan darah tidak hanya mempengaruhi sel darah merah dan sel darah putih. Gangguan darah juga boleh berlaku pada platelet. Untuk lebih jelas, lihat ulasan dalam artikel berikut!

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Darah Yang Mempengaruhi Sel Darah Merah

Gangguan Darah Mempengaruhi Platelet

Terdapat keadaan tertentu yang boleh mencetuskan gangguan darah. Selain mempengaruhi sel darah merah dan putih, gangguan darah juga dapat mempengaruhi platelet. Berikut adalah jenis gangguan yang berkaitan dengan platelet dan proses pembekuan darah:

  • Purpura Trombositopenik Idiopatik (ITP)

ITP adalah gangguan autoimun yang menyebabkan badan mudah memar atau berdarah dengan mudah. Ini berlaku kerana jumlah platelet dalam tubuh rendah, sehingga proses pembekuan darah untuk menghentikan pendarahan tidak dapat berfungsi.

Gejala utama ITP dicirikan oleh kemunculan ruam merah atau lebam. Di samping itu, gejala umum gangguan darah ini adalah mimisan, keletihan berlebihan, bintik darah dalam air kencing atau najis, gusi berdarah, dan jumlah darah yang berlebihan semasa haid.

  • penyakit von Willebrand

Penyakit ini adalah penyakit yang diwarisi yang memudahkan penderita pendarahan. Gangguan darah ini terjadi kerana kekurangan protein yang disebut von Willebrand, yang diperlukan semasa proses pembekuan darah. Walaupun tidak dapat disembuhkan, perawatan yang tepat dapat membuat penderita menjalani kehidupan yang normal.

Gejala biasa termasuk pendarahan berat selepas pencabutan gigi, mimisan yang berlangsung lama, darah dalam air kencing dan tinja, pendarahan haid yang berat, dan gejala anemia, seperti kelemahan, keletihan, atau sesak nafas.

Baca juga: Mengenali Pelbagai Jenis Gangguan Darah

  • hemofilia

Hemofilia adalah penyakit yang menyebabkan gangguan pendarahan dan disebabkan oleh kekurangan protein yang merupakan faktor pembekuan darah. Kesannya, penderita hemofilia akan mengalami pendarahan yang berlangsung lebih lama ketika badan cedera.

Gejala utama penghidap hemofilia dicirikan oleh pendarahan yang sukar dihentikan atau pendarahan yang berlangsung lama dengan jumlah darah yang sangat besar. Di samping itu, gejala dicirikan oleh lebam pada kulit yang mudah, pendarahan di kawasan sekitar sendi, serta kesemutan dan sakit di bahagian siku, pergelangan kaki, dan lutut.

  • Thrombocythemia penting

Penyakit ini berlaku apabila terlalu banyak platelet dihasilkan oleh saraf tunjang. Akibatnya, pembekuan darah berlaku di dalam badan kerana proses pembekuan darah meningkat.

Penyakit ini dicirikan oleh gejala seperti sakit dada, sakit kepala, badan terasa lemah, gangguan penglihatan, lebam pada kulit, kesemutan di kaki atau lengan, dan pendarahan dari mulut, hidung, gusi, dan saluran pencernaan.

  • Sindrom antiphospholipid

Sindrom ini adalah keadaan apabila terdapat gangguan pada sistem imun yang mencetuskan pembekuan darah. Orang dengan sindrom antiphospholipid akan menghasilkan antibodi yang tidak normal yang disebut antibodi antiphospholipid yang menyerang protein lemak, menyebabkan darah membeku lebih cepat.

Baca juga: Ketahui Jenis Gangguan Darah Talasemia

Jenis gangguan darah yang berkaitan dengan platelet akan berbeza-beza. Oleh itu, usaha rawatan, pencegahan, dan komplikasi yang berlaku akan sangat beragam. Sekiranya anda mengalami pelbagai gejala, segera buat temu janji dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi untuk diagnosis dan rawatan awal, agar komplikasi dari gangguan darah dapat dielakkan. Muat turun sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Darah: Sel Darah Putih dan Merah, Platelet dan Plasma.
Gambaran keseluruhan Gangguan Kanser dan Darah. Diperoleh pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Gangguan Sel Darah Merah.