Kesihatan

Inilah sebab mengapa makan lewat membuat anda mual

, Jakarta - Rutin harian yang sibuk seperti pekerja pejabat kadangkala membuat mereka mengabaikan aspek kesihatan. Manakala kesihatan adalah modal penting untuk dapat bekerja secara produktif. Cara menjaga kesihatan sebenarnya tidak sukar, makan secara sihat tepat pada waktunya adalah satu cara.

Selain memenuhi keperluan pemakanan harian, makan tepat pada waktunya bertujuan untuk mengelakkan rasa mual yang biasanya menyerang mereka yang mempunyai penyakit ulser.

Aduan mual dan muntah yang dialami oleh seseorang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Penyebab yang paling biasa adalah penyakit gastrik, iaitu ketika asid perut meningkat dan menyebabkan aduan pedih ulu hati dan sensasi sesak nafas.

Penyakit ulser adalah gangguan perut yang terjadi apabila terdapat peningkatan asid perut disebabkan oleh beberapa perkara seperti jangkitan bakteria, tekanan, dan kebiasaan menangguhkan makan atau makan lewat. Perkara-perkara ini menyebabkan bisul (luka di perut) sehingga gejala yang muncul adalah mual.

Baca juga: Tidak Mual dan Muntah Semasa Kehamilan, Adakah Itu Biasa?

Cara mengatasi bisul perut yang menyebabkan mual yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Elakkan memakan makanan pedas, berasid dan berair seperti kubis, sayur sawi, atau minuman bersoda.

 • Elakkan minum selama beberapa waktu selain air seperti kopi atau teh.

 • Cuba makan bahagian kecil tetapi kerap. Seperti misalnya anda makan tiga kali sehari, sekarang anda boleh mencuba makan lima kali sehari.

 • Jangan menangguhkan makan atau makan lewat. Cara untuk menjangka ini, anda boleh mencuba membawa bekalan makanan anda sendiri, atau jika anda tidak mempunyai masa anda boleh melanggan katering makanan sihat yang kini banyak dijual.

 • Cuba makan makanan berkhasiat seperti makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, serta karbohidrat, lemak sihat. Juga cuba mengelakkan makanan dari daging yang diproses seperti sosej, nuget ayam , atau sosej .

 • Elakkan tekanan dengan beralih ke aktiviti lain yang menyeronokkan.

Baca juga: Dari Cegukan hingga Mual, Gejala Gastritis Jangan Dipandang Rendah

Mengatasi Perut dengan Ubat Perubatan

Ubat untuk merawat ulser perut yang menyebabkan mual boleh dibeli dengan atau tanpa preskripsi doktor. Ubat over-the-counter untuk bisul adalah antasid. Sekiranya ulser tidak membaik dalam masa dua minggu setelah mengambil ubat bebas, segera berjumpa doktor. Manakala ubat preskripsi yang diberikan oleh doktor sekiranya anda menghidap ulser adalah ubat kelas H2 antagonis reseptor (H2RA), perencat pam proton (PPI), atau prokinetik. Doktor juga boleh memberikan antibiotik sekiranya disyaki terdapat jangkitan kuman pada perut.

Berikut adalah beberapa ubat yang boleh anda gunakan:

 • Antasid. Ubat over-the-counter ini disyorkan untuk meneutralkan asid perut. Jenis antasid termasuk kalsium karbonat, aluminium hidroksida, magnesium hidroksida, simethicone, dan natrium bikarbonat.

 • Antagonis reseptor H2 (H2RA). Ubat ini dapat mengurangkan pengeluaran asid perut.

 • Inhibitor pam Proton (PPI). Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang berkesan melawan bisul, terutama jika anda juga mengalami pedih ulu hati. Ubat kelas PPI dapat mengurangkan asid perut. Terdapat sekurang-kurangnya lima jenis ubat yang termasuk dalam kelas PPI, iaitu omeprazole, lansoprazole, rabeprazole, pantoprazole, dan esomeprazole.

 • Antibiotik. Ubat ini digunakan untuk merawat bisul yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria Helicobacter pylori. Antibiotik berfungsi dengan membunuh bakteria ini. Jenis ubat yang tergolong dalam kelas antibiotik untuk merawat ulser termasuk amoksisilin, klaritromisin, metronidazol, tetrasiklin, tinidazol.

 • Ubat prokinetik. Ubat ini membantu merawat bisul dengan mempercepat proses pengosongan gastrik. Ini termasuk bethanechol dan metoclopramide.

Baca juga: 9 Cara Mengubati Gastritis

Jadi, jika anda sering menangguhkan makan atau makan lewat, maka ini boleh mencetuskan rasa mual dan gejala lain akibat penyakit ulser. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di Apps Store atau Google Play Store