Kesihatan

Hati-hati dengan Teror Caterpillar, Kenali Penanganan Awal di Rumah

Jakarta - Kemunculan ratusan ulat di Perumahan Hakiki Jalan Raya Bukit Indah, Ciputat, Tangerang Selatan, minggu lalu membuat penduduk tempatan panik. Mereka diserang gatal dan lebam akibat ulat. Nampaknya, penduduk yang mengalami gatal-gatal dan lebam kerana pengendalian hanya menggunakan minyak angin.

Baca juga: Mendapatkan Ulat Boleh Menyebabkan Gatal-gatal, Benarkah?

Keganasan ulat berlaku di Ciputat, Tangerang Selatan, bermula dari salah satu tanah kosong di daerah itu. Setelah seminggu, ulat tersebut merebak dan memasuki kawasan perumahan dan menyebabkan masalah kesihatan bagi masyarakat sekitar. Jadi, apakah cara yang tepat untuk mengatasi masalah kesihatan yang disebabkan oleh racun dari ulat? Inilah ulasannya!

Elakkan Menyentuh Ulat Secara Langsung

Ulat mempunyai bulu atau duri yang mempunyai jenis racun khas sebagai alat pertahanan diri dari mangsa. Sebahagian besar, ulat mempunyai rambut yang sangat halus. Sekiranya anda menyentuh rambut ulat secara tidak sengaja, rambut halus boleh menusuk kulit dan racun merebak ke badan menyebabkan gatal dan ruam.

Menurut Michael Merchant, ahli entomologi dari Texas A&M University, racun di ulat boleh menyebabkan sakit pada kulit selama 12 jam. Kami mengesyorkan agar apabila ada ulat yang melekat pada badan, jangan lepaskannya dengan tangan kosong. Mengeluarkan ulat dari bahagian badan dengan tangan kosong adalah sama dengan memindahkan racun ulat ke tangan.

Kami mengesyorkan agar anda mengeluarkan ulat dari badan dengan menggunakan peralatan lain di sekitar anda. Jangan memukul ulat pada kulit kerana boleh membuat racun ulat merebak ke bahagian tubuh yang lain. Setelah ulat dikeluarkan, pastikan tidak ada rambut halus yang tersisa dengan mencuci bahagian badan dengan air yang mengalir dan sabun anti-bakteria.

Baca juga: Sebab-sebab Angioedema boleh menyebabkan pernafasan sukar

Rawatan Awal untuk Mengatasi Racun Caterpillar

Gejala yang dialami ketika anda terkena racun ulat, iaitu ruam dan lebam muncul di kulit dan kulit terasa gatal dan sakit. Tidak hanya pada kulit, rambut dari ulat dapat memasuki mata dan menyebabkan kerengsaan. Sekiranya memasuki saluran pernafasan, ia boleh menyebabkan muntah, dan juga kerengsaan pada mulut dan bibir.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan , keadaan ini dapat sembuh dengan sendirinya dan melakukan rawatan sederhana di rumah untuk melegakan simptom, seperti:

1. Kompres dengan Ice Cubes

Anda boleh memampatkan kulit gatal dengan ketulan ais yang dibalut dengan kain lembut. Elakkan menggaru kulit gatal kerana menyebarkan kegatalan. Tidak hanya gatal, menggaru kulit gatal dapat menyebabkan kerengsaan dan jangkitan pada kulit.

2. Sapukan Aloe Vera

Selain menggunakan ketulan ais, anda boleh menggunakan lidah buaya untuk memampatkan kulit yang dijengkelkan oleh ulat. Lidah buaya dapat mengurangkan rasa gatal yang dirasakan.

3. Basuh dengan air suam

Elakkan menggaru gatal yang anda alami. Sebaiknya basuh kulit yang gatal dengan air suam. Jangan lupa menggunakan sabun anti-bakteria agar racun itu hilang dan tidak merebak.

Baca juga : Ini adalah 5 Kesan Gigitan Serangga Tidak Beracun untuk Tubuh

Itulah rawatan yang tepat untuk mengatasi racun ulat. Tidak ada salahnya berhati-hati ketika melakukan aktiviti luar. Sekiranya kulit terkena nanah racun ulat semula jadi atau kelihatan melepuh, tidak ada salahnya mendapatkan pemeriksaan kesihatan di hospital terdekat. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui permohonan .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Aloe Vera merupakan Rawatan Berkesan untuk Ruam
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Harus Diketahui oleh Ibu Bapa Mengenai Ulat
Penyelesaian Berkebun Universiti Florida. Diakses pada tahun 2020. Ulat Menyengat dan Berbisa
Kerajaan Wilayah Utara. Diakses pada tahun 2020. Ulat Gatal