Kesihatan

Siapa yang Rentan Duduk Angin?

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami kesakitan di dada seperti ditekan? Sebaiknya jangan mengabaikan keadaan ini. Kesakitan seperti ini boleh menjadi tanda angin duduk. Kesakitan ini disebabkan oleh gangguan aliran darah ke tisu otot jantung. Biasanya, penyakit ini juga dikenali sebagai angina. Perlu memperhatikan sakit dada yang disebabkan oleh angina. Secara amnya, keadaan ini akan muncul ketika penghidapnya melakukan aktiviti.

Baca juga: Mitos atau Angin Duduk Fakta Boleh Menyebabkan Kematian

Duduk angin atau angina dapat diatasi dengan kaedah rawatan perubatan atau gaya hidup sihat di rumah. Walau bagaimanapun, jenis rawatan akan ditentukan dari gejala dan keadaan penghidap angina. Keadaan ini yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan komplikasi, seperti serangan jantung. Lalu, siapa yang cenderung mengalami keadaan angin? Tidak ada salahnya untuk mengetahui lebih banyak mengenai angin yang duduk di sini.

Inilah yang terdedah kepada angin yang sedang duduk

Duduk angin adalah sakit di dada yang disebabkan oleh pengurangan aliran darah ke jantung kerana penyempitan saluran darah. Sebenarnya, darah cukup penting kerana membawa bekalan oksigen ke jantung sehingga tubuh dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Keadaan sakit dada kadang-kadang tidak akan dirasakan oleh penghidap ketika mereka sedang berehat atau diam. Tetapi, apabila penghidapnya kembali melakukan aktiviti yang disertai dengan peningkatan permintaan oksigen, biasanya sakit dada akan kembali.

Baca juga: Bahaya Duduk Angin yang Perlu Diperhatikan

Angin duduk boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Lancarkan Persatuan Jantung Amerika , orang yang mempunyai tabiat ini sebenarnya sangat mudah terkena angin, seperti:

  1. Berat badan berlebihan atau gemuk.
  2. Telah lama menjadi perokok aktif.
  3. Menghidap penyakit kronik, seperti kolesterol, diabetes, hingga darah tinggi.
  4. Tidak dapat menguruskan tekanan dengan baik.
  5. Kurang bersenam.
  6. Mempunyai sejarah keluarga angina.
  7. Memasuki usia tua.
  8. Mempunyai tabiat minum alkohol.

Tetapi jangan risau, tentu saja angin kencang dapat dicegah dengan melakukan beberapa tindakan. Elakkan merokok dan minum alkohol, bersenam secara teratur, minum makanan yang sihat dengan diet seimbang, menguruskan tekanan dengan baik, dan memeriksa keadaan tekanan darah, kadar glukosa, dan kolesterol dalam darah secara berkala. Anda boleh menggunakan aplikasi dan buat janji temu dengan hospital terdekat untuk pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Kenali Gejala Angin Duduk

Selain menjalani gaya hidup sihat dan beberapa tabiat yang baik, tidak ada salahnya mengenali gejala angina sehingga anda dapat mengatasi keadaan ini dengan tepat. Lancarkan Klinik Mayo Terdapat beberapa gejala yang harus dipertimbangkan berkaitan dengan keadaan angin duduk.

Secara amnya, angin duduk akan menyebabkan gejala yang agak tipikal, seperti sakit dada, seperti ditekan, merasa kenyang, atau panas. Apabila anda mengalami gejala ini, anda harus segera menggunakan aplikasi tersebut dan minta doktor secara langsung untuk mengetahui rawatan dan punca keadaan tidak selesa di dada yang anda rasakan.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan angin duduk

Bukan hanya itu, gejala yang disertai dengan tanda-tanda lain, seperti sakit di leher, rahang, bahu, tangan, ke belakang harus segera diperiksa di hospital terdekat. Jangan ragu untuk mendapatkan pertolongan cemas untuk keadaan ini, terutamanya jika anda merasa pening, letih, mual, sesak nafas, dan berpeluh. Sudah tentu, gejala ini memerlukan rawatan perubatan segera untuk mengelakkan komplikasi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Angina.
Persatuan Jantung Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Angina (Sakit Dada).
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Angina.