Kesihatan

4 Masalah Kesihatan X-Ray Yang Boleh Dikesan

, Jakarta - Pemeriksaan sinar-X adalah ujian pencitraan menggunakan jenis radiasi yang disebut gelombang elektromagnetik. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk melihat keadaan dalam badan melalui gambar yang dihasilkan. Prosedur sinar-X pendek dan tidak menyakitkan. Ujian pencitraan ini membantu doktor menyelesaikan diagnosis penyakit dan memerhatikan keadaan badan. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang dapat dikesan melalui pemeriksaan sinar-X:

Baca Juga : Mengetahui sinar-X, sinar-X untuk Diagnosis Penyakit

 1. Masalah Perut

X-ray perut bertujuan untuk mencari kelainan pada sistem pencernaan atau organ di sekitar perut. Masalah pencernaan berikut dapat dikesan dengan pemeriksaan sinar-X:

 • Sistem penghadaman . Imbasan perut dibantu dengan bahan yang disebut barium. Bahan ini menjadikan gambar lebih jelas sehingga masalah pencernaan mudah dikesan.

 • Organ di sekitar perut . Batu ginjal dan pundi hempedu adalah penyakit yang berlaku di perut. X-ray membantu mengenal pasti punca kesakitan.

 • Mual . Masalah perut disertai dengan loya, muntah, dan bengkak sering sukar didiagnosis, jadi sinar-X mungkin diperlukan untuk menentukan penyebabnya.

 1. Masalah dengan Organ Dada

X-ray dada adalah ujian pencitraan yang paling biasa digunakan. X-ray dada dapat menunjukkan pelbagai keadaan di badan, seperti:

 • Sakit dada . Sama seperti perut, dada boleh mengalami kesakitan yang sukar didiagnosis tanpa sinar-X atau proses pencitraan lain.

 • Masalah jantung . Sekiranya sistem pencernaan menggunakan barium, ujian pencitraan pada jantung menggunakan iodin. X-ray dapat mengesan saluran darah yang tersumbat.

 • Masalah paru-paru . Sebilangan besar masalah paru-paru dikesan menggunakan sinar-X, seperti barah paru-paru, tuberkulosis, dan cystic fibrosis.

 • Kanser payudara . Pemeriksaan sinar-X pada payudara disebut mamografi.

Baca Juga : Keadaan Kesihatan Ini Dapat Diketahui Melalui CT SCAN

 1. Masalah dengan Ekstremitas, Tulang, dan Gigi

Anggota badan atas dan bawah yang boleh dilakukan sinar-X adalah tangan, kaki, lutut, kaki, dan pinggul. X-ray anggota badan ini biasanya diperlukan untuk memeriksa kecederaan dan penyakit seperti patah tulang atau pergeseran sendi. Masalah berikut di hujung kaki, tulang, dan gigi dapat dikesan pada sinar-X:

 • Gigi . Biasanya doktor gigi melakukan pemeriksaan sinar-X untuk memeriksa rongga gigi. Melalui sinar-X, masalah pada gigi dapat dilihat dengan lebih jelas.

 • Patah tulang dan jangkitan . Selain masalah di dada, sinar-X juga sering dilakukan untuk mengesan patah tulang atau jangkitan. Jangkitan menyebabkan reaksi pada tisu sehingga mudah dilihat pada sinar-X.

 • Osteoporosis dan tumor tulang . Ramai orang bimbang tentang pendedahan radiasi kerana pemeriksaan sinar-X. Sebenarnya, memeriksa tumor dan kepadatan tulang secara keseluruhan lebih bermanfaat untuk kesihatan jangka panjang.

 • Artritis : X-ray dilakukan untuk memantau perkembangan arthritis.

 1. Perkara yang ditelan

Terdapat beberapa kes benda asing ditelan atau masuk ke dalam tubuh manusia. Kes ini biasanya berlaku pada kanak-kanak. Melalui pemeriksaan sinar-X, objek asing yang tersimpan di dalam badan mudah dikesan.

Baca Juga : Sering Merokok Perlu Membuat X-ray Paru?

Itu adalah pelbagai jenis masalah kesihatan yang dapat dikesan melalui pemeriksaan sinar-X. Jangan malu bertanya kepada doktor anda mengenai jenis ujian ini. Anda boleh berbincang dengan doktor melalui ciri-cirinya Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found