Kesihatan

Perhatikan, ini adalah 7 tanda anda perlu segera berjumpa pakar psikologi

Jakarta - Menurut definisi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kesihatan didefinisikan sebagai keadaan yang bebas dari semua jenis penyakit, baik fizikal, mental dan sosial. Kesihatan mental bermaksud seseorang itu bebas dari semua fikiran dan perasaan negatif yang berpotensi mengganggu kehidupan dan produktiviti. Oleh itu, gangguan mental harus berhati-hati kerana mempunyai kesan negatif terhadap kehidupan penghidapnya.

Baca juga: 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu

Seseorang dikatakan sihat secara mental jika dapat menggunakan kemampuan atau potensinya sepenuhnya untuk menghadapi cabaran hidup, serta menjalin hubungan positif dengan orang lain. Sebaliknya, seseorang dengan keadaan mental yang tidak sihat menghadapi masalah untuk berfikir dan mengawal emosi. Selain mengganggu aktiviti, keadaan mental yang terganggu berpotensi mengurangkan produktiviti dan merosakkan hubungan dengan orang lain.

Jangan memandang rendah kesihatan mental, segera berjumpa dengan ahli psikologi

Gangguan mental yang tidak dapat dirawat berpotensi memburuk hingga menyebabkan ideasi bunuh diri. Oleh itu, segera berbincang dengan ahli psikologi jika anda mengalami keadaan berikut:

1. Kesedihan yang berpanjangan

Kesedihan adalah perasaan biasa, tetapi jika ia berterusan tanpa sebab yang jelas, anda perlu berbincang dengan ahli psikologi. Terutama jika perasaan sedih yang berpanjangan disertai dengan hilangnya minat dalam aktiviti dan membuat anda menarik diri dari masyarakat.

2. Tekanan Jangka Panjang

Tekanan adalah keadaan psikologi seseorang yang mengalami tekanan, baik dari segi emosi dan mental. Keadaan ini dicirikan oleh kegelisahan, kegelisahan, dan mudah marah. Dalam kes tekanan jangka panjang, penghidapnya menarik diri dari persekitaran, mengurangkan selera makan, mudah marah, dan melakukan tingkah laku yang tidak sihat untuk mengurangkan tekanan seperti merokok, minum alkohol, dan penyalahgunaan dadah.

Tekanan yang dialami oleh seseorang memberi kesan negatif terhadap keadaan fizikal. Contohnya, menyebabkan gangguan tidur, keletihan, sakit kepala, sakit perut, sakit dada, sakit otot, penurunan keinginan seksual, kegemukan, darah tinggi, diabetes, hingga masalah jantung.

3. Kebimbangan sukar dikawal

Kegelisahan adalah perasaan semula jadi yang ada. Namun, sekiranya kegelisahan berlaku secara berlebihan dan sukar dikawal, keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian. Gangguan kegelisahan biasanya dicirikan oleh gegaran badan, berdebar-debar, sesak nafas, keletihan, ketegangan otot, berpeluh badan, sukar tidur, sakit perut, pening, mulut kering, kesemutan, dan kehilangan kesedaran.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

4. Mood Perubahan Melampau

Perubahan mood yang melampau ( perubahan emosi ), serius, dan tanpa alasan yang jelas. Mood swing dicirikan oleh perubahan mood yang tiba-tiba dan berubah-ubah, bergantian antara perasaan kebahagiaan (positif) dengan perasaan marah, kerengsaan, atau kemurungan (negatif) dalam jangka waktu yang singkat. Dalam kes yang teruk, perubahan emosi Ini menyebabkan kegelisahan, mudah marah, kesukaran untuk fokus, terdedah kepada pemikiran negatif, halusinasi, dan kemurungan.

5. Menjadi Paranoid

Seseorang yang mengalami paranoia menganggap bahawa orang lain akan mengeksploitasi, menyakiti, atau menipu tanpa bukti dan alasan. Gejala paranoia termasuk ketidakpercayaan orang lain, kecenderungan untuk menarik diri dari hubungan, dan kesukaran untuk bersantai kerana hidup dipenuhi dengan kecurigaan.

6. Halusinasi Muncul

Halusinasi adalah gangguan persepsi di mana seseorang merasakan mereka mendengar, mencium, atau melihat sesuatu yang sebenarnya tidak ada. Halusinasi tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menjadi ancaman kepada diri sendiri dan orang lain.

7. Susahkan Diri Anda

Contohnya memukul atau menggaru benda tajam ke kulit. Sekiranya anda secara sedar atau tidak sedar mempunyai kebiasaan untuk mencederakan diri sendiri, segera berjumpa dengan ahli psikologi. Dalam kes yang teruk, tindakan ini boleh menyebabkan cubaan bunuh diri.

Baca juga: Jaga kesihatan mental anda, ini adalah perbezaan antara psikologi dan psikiatri

Ini adalah beberapa tanda bahawa anda perlu segera berjumpa dengan ahli psikologi. Sekiranya ada sesuatu yang mengganggu fikiran dan perasaan anda, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan psikologi atau psikiatri . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi ahli psikologi atau psikiatri pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!