Kesihatan

Ketahui punca seseorang mendapat jangkitan telinga

, Jakarta - Gangguan telinga tidak hanya mengganggu pendengaran, tetapi juga menyebabkan rasa sakit yang memancar ke kepala. Gangguan telinga boleh menyebabkan keluarnya panas dari saluran telinga, kemudian rasa kenyang di telinga, dan bahkan mual.

Dalam banyak kes, jangkitan telinga boleh berlaku apabila salah satu tiub Eustachian menjadi bengkak, tersumbat, atau terdapat penumpukan cairan di telinga tengah. Tiub Eustachian bermula dari setiap telinga dan menghubungkan terus ke belakang tekak, jadi jangkitan boleh berlaku disebabkan oleh perkara yang mempengaruhi kawasan hidung, telinga dan tekak. Beberapa penyebabnya termasuk alergi, demam, demam, jangkitan tembakau, adenoid yang dijangkiti atau bengkak, dan pengeluaran lendir yang berlebihan.

Baca juga: Kenali 7 Tanda Jangkitan Telinga pada Kanak-kanak

Adakah Jangkitan Telinga Berbahaya?

Dalam kebanyakan kes, jangkitan telinga tidak menyebabkan komplikasi jangka panjang. Walau bagaimanapun, jangkitan ini mungkin tidak sembuh sepenuhnya, menyebabkan komplikasi serius. Contohnya, gangguan pertuturan dan pendengaran, penyebaran jangkitan, robek gendang telinga, atau pada kanak-kanak boleh menyebabkan kelewatan perkembangan.

Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda merasakan ada masalah telinga. Sekarang temu janji dengan pakar ENT juga dapat dilakukan dengan mudah melalui aplikasi . Tanpa beratur, anda boleh berjumpa doktor dengan segera dan mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Baca juga: Sakit di Telinga, Mungkin Otitis Media

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami jangkitan telinga

Secara amnya, doktor akan menetapkan antibiotik, baik melalui mulut atau melalui titisan telinga. Sementara itu, doktor juga menetapkan beberapa ubat mengikut gejala yang muncul, seperti penghilang rasa sakit. Sekiranya anda masih mengalami simptom atau alahan selesema, anda dinasihatkan untuk mengambil dekongestan, steroid hidung atau antihistamin.

Cara untuk membantu mengatur tekanan udara di telinga adalah melakukannya dengan menutup atau mencubit hidung. Kemudian tutup mulut dan hembus perlahan-lahan. Kaedah ini menghantar udara ke dalam tiub eustachian dan kemudian membantu mengalirkan cecair yang terkumpul.

Sekiranya jangkitan telinga tengah cukup mengganggu, maka keadaan ini dapat diatasi jika dirawat dengan tepat dan cepat. Jangkitan telinga boleh menyebabkan masalah jangka panjang jika tidak dirawat, seperti jangkitan pada bahagian kepala yang lain, kehilangan pendengaran kekal dan juga kelumpuhan saraf muka jika betul-betul parah dan tidak dirawat.

Langkah-Langkah Mencegah Jangkitan Telinga

Perkara yang paling penting ialah sentiasa menjaga kebersihan dan keringkan telinga. Sama ada selepas mandi, atau berenang dan aktiviti lain. Keringkan sepenuhnya sehingga telinga tidak lembap. Sebabnya, keadaan lembap mencetuskan pertumbuhan mikroorganisma di telinga.

Beberapa cara lain yang perlu dilakukan termasuk berhenti merokok dan menghindari asap rokok, merawat selesema, alergi atau sinusitis sepenuhnya, jangan meletakkan benda asing di telinga. Sekiranya anda menggunakan alat tertentu, pastikan ia bersih dan selalu basuh tangan anda dengan kerap sebelum menyentuh telinga anda. Bukan hanya itu, anda juga harus mengelakkan berenang di air yang tercemar. Ini kerana air kotor boleh menjadi sarang bakteria yang dapat memasuki telinga.

Baca juga: Inilah 5 Fakta Mengenai Jangkitan Telinga Tengah

Rujukan:
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Jangkitan Telinga
WebMD (Diakses pada tahun 2019). Memahami Jangkitan Telinga - Gejala.