Kesihatan

Kerap membuang air kecil, ini adalah cara merawat pundi kencing yang terlalu aktif

, Jakarta - Kerap membuang air kecil (BAK) kerana terlalu banyak minum tidak menjadi masalah. Namun, bagaimana jika anda kerap membuang air kecil walaupun anda hanya minum sedikit air? Hati-hati, ini mungkin merupakan gejala pundi kencing yang terlalu aktif. Sering pergi dan balik tandas untuk membuang air kecil pastinya mengganggu aktiviti harian anda. Oleh itu, ketahui bagaimana merawat pundi kencing yang terlalu aktif di sini.

Apa itu Pundi kencing yang terlalu aktif?

Pundi kencing yang terlalu aktif atau pundi kencing yang terlalu aktif (OAB) adalah masalah dengan fungsi penyimpanan pundi kencing yang menyebabkan keinginan buang air kecil secara tiba-tiba. Dorongan untuk buang air kecil kerana OAB sering sukar ditolak, dan bahkan boleh menyebabkan kencing atau inkontinensia.

Anda perlu tahu bahawa sistem kencing melibatkan beberapa organ, mulai dari buah pinggang, ureter atau tiub yang menghubungkan buah pinggang ke pundi kencing, pundi kencing, dan uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing keluar dari badan). Terdapat juga banyak otot yang terlibat dalam proses membuang air kecil. Nah, masalah dengan kesihatan pundi kencing dan buah pinggang, penyumbatan atau masalah otot semuanya boleh menyebabkan pundi kencing yang terlalu aktif.

Baca juga: Kerap Bangun, Ini adalah Gejala Pundi kencing yang terlalu aktif

Punca Pundi kencing yang terlalu aktif

Biasanya, buah pinggang menghasilkan air kencing yang akan mengalir ke pundi kencing. Semasa anda membuang air kecil, air kencing dari pundi kencing akan melalui bukaan di bahagian bawah dan terus mengalir keluar dari tiub yang disebut uretra. Pada wanita, bukaan uretra terletak tepat di atas faraj. Pada lelaki, bukaan uretra berada di hujung zakar.

Apabila pundi kencing penuh, saraf akan menghantar isyarat ke otak yang akhirnya mendorong anda membuang air kecil. Semasa anda membuang air kecil, isyarat saraf juga menyelaraskan otot-otot dasar pelvis dan otot-otot uretra untuk berehat, sementara otot-otot pundi kencing berkontraksi untuk mendorong air kencing keluar.

Walau bagaimanapun, dalam kes pundi kencing yang terlalu aktif, otot-otot pundi kencing mula berkontrak secara sukarela, walaupun tidak terdapat terlalu banyak air kencing di pundi kencing. Pengecutan yang tidak disengajakan ini menimbulkan keperluan untuk membuang air kecil.

Dalam kebanyakan kes, penyebab pundi kencing yang terlalu aktif tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, gejala mungkin bertambah buruk semasa tekanan dan setelah minum minuman berkafein, seperti teh, kopi, dan soda.

Keadaan berikut juga berperanan dalam berlakunya gejala pundi kencing yang terlalu aktif:

 • Gangguan neurologi, seperti strok dan sklerosis berganda.

 • Diabetes.

 • Dadah yang menyebabkan peningkatan pengeluaran air kencing atau ubat yang mesti diminum dengan banyak air.

 • Jangkitan saluran kencing akut juga boleh menyebabkan gejala serupa pundi kencing yang terlalu aktif .

 • Kelainan pada pundi kencing, seperti tumor atau batu pundi kencing.

Baca juga: Kerap membuang air kecil, Boleh Disebabkan oleh 6 Penyakit Ini

Cara Merawat Pundi kencing yang terlalu aktif

Doktor anda akan menggabungkan beberapa strategi rawatan untuk merawat pundi kencing yang terlalu aktif. Pelbagai rawatan ini merangkumi:

1. Intervensi Tingkah Laku

Intervensi tingkah laku adalah pilihan rawatan pertama untuk pundi kencing yang terlalu aktif . Rawatan ini sering berkesan dan tidak menyebabkan kesan sampingan. Intervensi tingkah laku merangkumi:

  • Latihan Asas Pelvis

Contohnya, senaman Kegel dapat membantu menguatkan otot-otot lantai panggul dan sfinkter kencing anda. Dengan menguatkan otot, anda dapat menghentikan pengecutan pundi kencing secara tidak sengaja.

  • Mengekalkan berat badan yang ideal

Sekiranya anda berlebihan berat badan, makan untuk menurunkan berat badan adalah cara mengatasi pundi kencing yang terlalu aktif.

  • Menetapkan Jadual Urinasi

Menetapkan jadual untuk membuang air kecil, misalnya setiap dua hingga empat jam, membolehkan anda membuang air kecil pada waktu yang sama setiap hari dan bukannya menunggu keinginan untuk kencing datang.

  • Kateterisasi Berselang

Menggunakan kateter secara berkala untuk mengosongkan pundi kencing anda dapat membantu pundi kencing anda berfungsi dengan baik. Tanya doktor anda jika rawatan ini sesuai untuk anda.

2. Dadah

Ubat-ubatan yang melonggarkan pundi kencing juga dapat membantu melegakan gejala pundi kencing yang terlalu aktif dan mengurangkan episod inkontinensia. Ubat-ubatan ini, antara lain, tolterodin , oxybutynin (dalam bentuk tampalan atau gel kulit), trospium , solifenacin , darifenacin .

Walau bagaimanapun, kebanyakan ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti mata kering dan mulut kering. Walaupun minum terlalu kerap, boleh memburukkan lagi gejala pundi kencing yang terlalu aktif.

3. Suntikan Pundi kencing

Onabotulinumtoxin A, juga dikenal sebagai botox, adalah protein dari bakteria yang menyebabkan botulisme. Botox boleh digunakan dalam dos kecil yang disuntik terus ke tisu pundi kencing. Protein ini berguna untuk melumpuhkan beberapa otot, menjadikannya berkesan untuk merawat peningkatan urgensi yang teruk.

4. Rangsangan Saraf

Mengatur impuls saraf ke pundi kencing dapat memperbaiki gejala pundi kencing yang terlalu aktif.

5. Operasi

Pembedahan dilakukan untuk orang yang mengalami gejala pundi kencing yang terlalu aktif dan tidak tahan terhadap rawatan lain.

Baca juga: Mesti tahu! Ini adalah cara mengatasi kencing yang kerap semasa mengandung

Itulah cara yang boleh dilakukan untuk merawat pundi kencing yang terlalu aktif. Bercakap dengan doktor anda mengenai rawatan yang tepat untuk keadaan anda. Sekiranya anda kerap membuang air kecil, anda mesti berjumpa doktor dengan segera. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Pundi kencing yang terlalu aktif - Diagnosis & Rawatan.