Kesihatan

Ingin Mengelakkan Jangkitan Cacing Pita? Ini adalah 7 petua untuk mencegahnya

Jakarta - Ingin tahu betapa seriusnya kes cacing global? Menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2017, terdapat kira-kira 1.5 bilion orang yang berisiko dijangkiti cacing. Kanak-kanak adalah kumpulan yang rentan untuk mengalaminya.

Nah, dari banyak jenis jangkitan cacing, jangkitan cacing pita atau taeniasis adalah salah satu yang perlu diperhatikan. Cacing pita ini boleh memasuki badan dan menyebabkan pelbagai aduan.

Sebenarnya jangkitan cacing ini dapat ditangani dengan mudah, tetapi jika ia telah merebak ia adalah kisah lain. Apabila merebak ke organ tubuh yang lain, taeniasis berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Contohnya, jangkitan cacing pita yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi dari gangguan pencernaan, disfungsi organ, hingga gangguan otak dan sistem saraf pusat. Menyeramkan, bukan?

Nah, persoalannya mudah, bagaimana anda mencegah jangkitan cacing pita?

Baca juga: Bahaya Penyebaran Cacing Pita kepada Manusia

Cara Mudah untuk Memerangi Taeniasis

Jangkitan cacing pita ini biasanya terjadi di persekitaran dengan sanitasi yang buruk atau negara-negara membangun. Selain itu, taeniasis cenderung terjadi pada mereka yang memakan makanan yang tidak diproses dengan betul.

Nah, inilah cara untuk mencegah jangkitan cacing pita, iaitu:

1. Mesti Kebersihan

Ingat, jangkitan cacing pita ditularkan dari makanan yang telah tercemar dengan larva cacing pita atau telur. Oleh itu, pastikan makanan yang anda beli, simpan dan makan mestilah bersih. Simpan makanan di tempat tertutup, lakukan perkara yang sama semasa menyimpannya di dalam peti sejuk.

2. Basuh Hingga Bersih

Jangan sekali-kali makan buah atau sayur tanpa mencucinya terlebih dahulu. Sekiranya perlu, proseskan sayur-sayuran dengan merebus atau memasaknya sehingga mata. Selain dicemari cacing pita, buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin masih mengandungi sebatian kimia dari semburan racun perosak.

Baca juga: Makan banyak untuk kurus kerana cacing, betul-betul?

  1. Jangan Masak

Tahukah anda bahawa cacing pita boleh hidup sebagai parasit pada beberapa jenis haiwan? Ternyata cacing pita dapat hidup di domba, babi, dan ternak. Nama cacing adalah berdasarkan di mana ia tumbuh di inang. Sebagai contoh, Taenia solium pada daging babi, dan Taenia saginata pada daging lembu.

Oleh itu, pastikan memasak daging dengan teliti sebelum memakannya. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), daging keseluruhan (tidak termasuk unggas) dimasak hingga sekurang-kurangnya 63 darjah Celsius seperti yang diukur oleh termometer makanan. Untuk daging tanah (tidak termasuk unggas) ia berbeza. Masak pada suhu 71 darjah celcius.

Jangan salah, anda tahu, terdapat beberapa jenis bakteria yang tidak mati walaupun telah dipanaskan hingga suhu tertentu. Oleh itu, pastikan makanan yang anda makan dimasak dengan betul.

  1. Elakkan Makanan Mentah

Makan makanan mentah mungkin sangat menggoda bagi sesetengah orang. Namun, kenyataannya ialah jangkitan cacing pita dapat ditularkan melalui makanan mentah. Makanan mentah meninggalkan pelbagai bakteria dan kuman di dalamnya, terutama daging.

5. Simpan dengan betul

Menyimpan daging dan ikan di dalam peti sejuk ada peraturannya. Cara yang dapat dilakukan agar larva cacing pita dan telur dapat mati adalah dengan membekukan daging selama 7 hingga 10 hari, dan memancing selama sekurang-kurangnya 24 jam pada suhu minus 35 darjah Celsius.

Baca juga: 4 Fakta mengenai Taeniasis, Gangguan akibat Cacing Pita

  1. Jaga Haiwan Peliharaan

Sekiranya haiwan kesayangan anda dijangkiti cacing pita, segera berjumpa doktor haiwan untuk mendapatkan rawatan yang betul. Di samping itu, seboleh-bolehnya elakkan sentuhan langsung dengan haiwan semasa tempoh rawatan.

  1. Pentadbiran Dadah

Memberi ubat boleh menjadi kaedah yang paling berkesan untuk mencegah jangkitan cacing pita. Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, obat-obatan yang dapat dimakan, misalnya, albendazole atau mebendazole, dalam bentuk tablet dan sirap yang dapat dikunyah.

Kanak-kanak diberikan dalam bentuk sirap, sementara untuk kanak-kanak pra-sekolah dan sekolah diberikan dalam bentuk tablet kunyah.

Selain perkara di atas, Kementerian Kesihatan mendesak untuk menerapkan gaya hidup sihat. Contohnya, mencuci tangan dengan sabun, menggunakan air bersih untuk keperluan rumah tangga, menjaga kebersihan dan keselamatan makanan, menggunakan jamban yang sihat, dan mencari keadaan persekitaran yang sihat.

Adakah anak atau ahli keluarga anda dijangkiti cacing pita? Anda sebenarnya boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi untuk meminta nasihat dan petua mengenai rawatan yang betul. Ia mudah, bukan?

Rujukan:
CDC - Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. taeniasis. Diakses pada
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia (2017). Diakses pada bulan Desember 2019. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 15 Tahun 2017 tentang Pencegahan Cacing.
WHO. Diakses pada Disember 2019. Taeniasis / cysticercosis
WHO. Mengesyorkan Deworming Skala Besar untuk Meningkatkan Kesihatan dan Pemakanan Kanak-kanak