Kesihatan

Bolehkah Jantina Janin Dikenali Tanpa Ultrasound?

, Jakarta - Wanita hamil tentu tahu bahawa salah satu fungsi ultrasound kehamilan dapat digunakan untuk mengetahui jenis kelamin bayi. Namun, bayangkan sebelum teknologi ultrasound diciptakan, bagaimana seseorang mengetahui jantina bayi dalam kandungan?

Nah, berikut adalah beberapa cara yang digunakan untuk mengetahui jantina bayi. Walau bagaimanapun, kaedah di bawah ini tidak seratus peratus tepat, ada juga yang belum terbukti secara saintifik.

Baca juga: Seberapa besar kemungkinan untuk meneka jantina bayi pada ultrasound?

1. Sakit pagi

Walaupun tidak selalu dialami oleh wanita hamil, sakit pagi adalah keluhan kehamilan yang agak biasa. Sebilangan orang percaya bahawa sakit pagi dapat menunjukkan hubungan seks bayi dalam kandungan. Nah, bagaimana boleh? Dikatakan bahawa jika ibu mengalami sakit pagi yang teruk, itu bermakna bayi dalam kandungan adalah seorang gadis.

Menurut satu kajian, sistem imun wanita hamil yang mengandung anak perempuan akan mengalami lebih banyak keradangan apabila terkena bakteria. Nah, perbezaan kecenderungan keradangan ini dianggap dapat membuat wanita hamil yang membawa bayi perempuan merasa tidak sihat daripada yang mengandung bayi lelaki.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kajian yang menentangnya. Kerana, ringan atau tidak sakit pagi tidak terjejas oleh jantina. Bagi sebilangan wanita hamil, sakit pagi berpengalaman boleh menjadi lebih teruk kerana tahap hormonnya agak tinggi.

2. Tahap Tekanan

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa tahap wanita sebelum hamil, boleh mempengaruhi jantina bayi pada masa akan datang. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai tahap hormon stres (kortisol) lebih tinggi secara statistik lebih cenderung melahirkan bayi perempuan.

3. Kedudukan dan Bentuk Kehamilan

Kaedah menentukan jantina bayi adalah unik. Ada yang percaya bahawa perut wanita hamil membesar di bawah, dikatakan bahawa mereka membawa bayi lelaki. Walaupun bayi perempuan adalah cerita lain, tanda itu menonjol dari bahagian atas perut. Percaya atau tidak? Hmm, apa yang pasti adalah bagaimana meneka jantina yang satu ini tidak terbukti secara saintifik.

4. Denyutan jantung

Sebilangan orang percaya jantina bayi dapat ditentukan oleh degupan jantung ketika doktor melakukan ultrasound Doppler. Dia mengatakan jika degupan jantung bayi adalah dari 140 bpm dan ke atas, bayi kemungkinan besar adalah seorang gadis. Sementara itu, jika degupan jantung di bawah 140 bpm, itu adalah tanda bahawa wanita hamil itu mengandung bayi lelaki.

Bukan Sekadar Menentukan Jantina

Pada asasnya, ultrasound kehamilan adalah kaedah paling tepat untuk mengetahui jantina bayi. Walau bagaimanapun, peranan sebenar ultrasound kehamilan tidak hanya terhad kepada perkara itu. Kerana ultrasound mempunyai banyak faedah lain.

Penting untuk diingat bahawa wanita hamil sangat tidak digalakkan melakukan ultrasound tanpa tujuan perubatan, apalagi oleh kakitangan bukan profesional. Jadi, apa faedah peperiksaan ini?

Inilah faedah ultrasound janin:

  • Sahkan lokasi kehamilan dan janin.

  • Tentukan usia kehamilan.

  • Mengetahui jumlah janin di rahim, seperti mengesan kehamilan berganda.

  • Mengesan kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim).

  • Kenal pasti kecacatan kelahiran pada janin.

  • Menilai pertumbuhan janin semasa kehamilan

  • Pantau pergerakan janin dan degupan jantung.

  • Nilai keadaan plasenta dan cecair amniotik.

Baca juga: Selain Kehamilan, Ujian Ultrasound Dapat Mengesan 5 Keadaan Ini

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!