Kesihatan

Ibu perlu tahu, ini adalah fungsi utama gigi kebijaksanaan

Jakarta - Gigi bijak adalah geraham terakhir yang biasanya tumbuh pada usia 17-25 tahun. Pertumbuhan gigi bijak sering menyebabkan masalah kerana ruang gusi yang terhad, sehingga gigi tumbuh rapat atau hanya sebahagian tumbuh. Dalam kes yang teruk, gigi yang tumbuh disertai dengan rasa sakit dan menyebabkan masalah gigi.

Sebab Pertumbuhan Gigi Kebijaksanaan Menyebabkan Kesakitan

Gigi manusia tumbuh secara beransur-ansur. Bermula dari usia 6 bulan (gigi pertama muncul) hingga usia 20-an (gigi bijak tumbuh). Walaupun sering disertai demam, gigi pada bayi dan anak kecil biasanya tidak disertai dengan rasa sakit kerana masih banyak ruang di gusi untuk gigi tumbuh. Tetapi apabila semakin banyak gigi tumbuh, ruang gusi menjadi semakin sempit dan kurang memberi ruang untuk gigi terakhir tumbuh. Keadaan ini menyebabkan pertumbuhan gigi bijak tumbuh ke samping dan menyebabkan gejala seperti sakit, demam, dan bengkak gusi.

Kedudukan pertumbuhan gigi bijak yang tidak sempurna boleh menyebabkan plak menumpuk, sehingga meningkatkan risiko masalah gigi. Bermula dari kerosakan gigi, perikoronitis (jangkitan tisu lembut di sekitar gigi), abses gigi, dan selulitis (jangkitan pada lapisan dalam yang menyerang tekak, lidah dan pipi). Dalam kes yang jarang berlaku, pengumpulan plak berisiko menyebabkan kista, dan tumor pada gusi. Anda perlu segera berjumpa doktor jika pertumbuhan gigi bijak menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Kerana jika gigi kebijaksanaan tumbuh terlalu condong dan merosakkan gigi dan gusi, gigi kebijaksanaan baru perlu diekstrak.

Gigi Bijak Memainkan Peranan Penting dalam Mengekalkan Keselarasan Gusi

Semasa tumbuh, umumnya terdapat empat gigi kebijaksanaan yang muncul untuk menyelaraskan gigi dan gusi. Selain itu, gigi kebijaksanaan juga membantu proses mengunyah makanan dan mencegah gigi menjadi lusuh. Untuk maklumat tambahan, jenis dan fungsi gigi berikut selain gigi bijak mesti diketahui:

  • gigi palsu. Jumlah gigi seri adalah 8, iaitu 4 di bahagian atas dan 4 di bahagian bawah. Fungsinya adalah menggigit makanan. Pertama kali muncul pada usia 6 bulan.

  • Taring, gigi yang paling tajam dan digunakan untuk merobek makanan. Terdapat 2 secara keseluruhan, pasti 1 di atas dan 1 di bawah. Ini pertama kali muncul antara usia 16 - 20 bulan.

  • Gigi premolar digunakan untuk mengunyah dan mengisar makanan. Terdapat 8 premolar, 4 di rahang atas dan 4 di rahang bawah. Premolar pertama muncul pada usia 10 tahun, sementara premolar kedua muncul sekitar 1 tahun kemudian.

  • Gigi molar, untuk mengunyah dan mengisar makanan. Terdapat 8 keseluruhan, iaitu 4 di atas dan 4 di bawah. Pertama kali muncul antara usia 12 - 28 bulan.

Itulah fungsi utama gigi kebijaksanaan yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami aduan mengenai gigi anda, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 7 Punca Gusi Pendarahan
  • 6 Tanda Anak Kecil Anda Memulakan Gigi
  • Mengenal Impak, Gigi Bijak yang Tidak Boleh Berkembang