Kesihatan

Kesan Gangguan Mood Terhadap Percintaan

, Jakarta - Romantik adalah satu perkara yang dianggap 'sukar dan senang' dilakukan. Ini dilakukan untuk menyatukan dua orang dalam satu ikatan. Sesungguhnya, penting untuk menerima pasangan anda untuk siapa mereka sebenarnya. Namun, bagaimana jika ternyata pasangan anda sering mengalami perubahan mood dengan cepat? Apa yang harus anda lakukan mengenai hubungan cinta? Berikut adalah perbincangan mengenai kesan gangguan mood pada hubungan pasangan!

Kesan Gangguan Mood pada Pasangan Romantik

Gangguan mood adalah gangguan yang berkaitan dengan perubahan mood yang melampau. Umumnya dikaitkan dengan serangan gangguan bipolar. Penyakit mental boleh mempengaruhi cara seseorang berfikir, merasakan, dan berkelakuan. Sebenarnya, kesan buruk ini juga boleh mempengaruhi tindakan seseorang ketika melakukan hubungan romantis dengan pasangannya.

Baca juga: Jangan menganggap, ini adalah cara untuk mendiagnosis gangguan bipolar

Perubahan mood yang besar disebabkan oleh gangguan mood boleh menyukarkan komunikasi dengan pasangan anda. Walaupun begitu, gangguan mood yang berkaitan dengan gangguan bipolar jika dikendalikan dengan baik tidak akan menjadi halangan untuk menjalin hubungan yang sihat. Yang perlu diketahui ialah beberapa gejala yang boleh timbul disebabkan oleh beberapa episod, iaitu:

  • Episod Mania

Ketika mengalami episod manik, penghidapnya boleh mempunyai banyak tenaga dan bahkan tidak dapat tidur kerana itu. Ini juga dapat membuatnya lebih mudah marah dan terlibat dalam beberapa aktiviti yang menimbulkan risiko berbahaya. Apabila simptom ini berlaku, pasangan anda sering tidak bersetuju dengan pendapat anda, sehingga menimbulkan ketegangan dalam hubungan.

  • Episod Kemurungan

Seseorang yang berpengalaman gangguan mood Kerana gangguan bipolar juga dapat mengalami gejala kemurungan yang teruk. Ini boleh menjadikannya kurang berkomunikasi semasa mengalami gejala ini. Penderita juga kelihatan letih dan sedih sehingga tidak mahu melakukan apa-apa. Ia juga dapat mengurangkan dorongan seks dan menjadi kurang kasih sayang. Kadang-kadang, sukar bagi pasangan untuk mengetahui apa yang harus dikatakan atau dilakukan untuk meringankan beban.

  • Episod Campuran

Apabila gejala ini berlaku, seseorang yang menghidapnya gangguan mood boleh mengalami simptom mania dan kemurungan pada masa yang sama. Ini tentu membuat anda keliru tentang apa yang harus dilakukan dengan pasangan anda atau menyebabkan perasaan tertekan. Semasa anda mengambil tindakan, kadang-kadang reaksi yang tidak dijangka dapat timbul yang membuat anda merasa tidak dihargai.

Anda juga boleh meminta doktor atau psikologi dari berkaitan dengan impak gangguan mood . Dengan memanfaatkan ciri-ciri tersebut Berbual atau Suara / Panggilan video , interaksi menjadi lebih mudah. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga: Perubahan Mood Kerap, Waspada terhadap Gejala Bipolar

Cara Berurusan dengan Rakan Kongsi dengan Gangguan Mood

Sekiranya pasangan anda mempunyai gangguan mood yang disebabkan oleh gangguan bipolar, hubungan itu pasti dapat memberi kesan. Dia mungkin sukar menentukan waktu yang tepat untuk mengetahui apakah dia mengalami gangguan bipolar. Walaupun begitu, ini mesti dilakukan agar setiap pasangan mempunyai hubungan yang sihat dan mengetahui apa halangan yang mereka hadapi.

Untuk itu, anda mesti tahu perkara-perkara apa yang boleh dilakukan untuk berurusan dengan pasangan yang mempunyai gangguan mood disebabkan oleh gangguan bipolar. Inilah ulasannya:

  • Pastikan anda mengetahui gangguan yang menyerang: Untuk mempunyai hubungan yang berjaya dan komited dalam jangka masa panjang, anda mesti mengetahui gangguan mental yang menyerang pasangan anda. Dengan cara itu, rintangan yang dapat timbul diketahui dengan pasti yang dapat menentukan bagaimana menghadapinya.
  • Tetap aktif dalam komunikasi: Anda harus selalu memastikan pasangan anda memberitahu anda jika sesuatu berlaku gangguan mood adalah kambuh. Ini membuat anda tidak terkejut dengan perubahan sikap secara tiba-tiba.

Baca juga: Gangguan Bipolar dan Perubahan Mood, Inilah Perbezaannya

Itulah kesan buruk yang boleh berlaku disebabkan oleh gangguan mood untuk mencintai urusan. Dengan mengetahui perkara ini, anda akan lebih bersedia menghadapi rintangan yang ada di hadapan. Di samping itu, seseorang yang mengalami gangguan ini memerlukan sokongan daripada orang terdekat untuk melakukan pemulihan yang lebih cepat.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana gangguan bipolar boleh mempengaruhi hubungan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panduan Mengenai Gangguan dan Hubungan Bipolar.