Kesihatan

Lupus Tidak Boleh Diubati, Mitos atau Fakta

Jakarta - Jumlah penderita lupus di Indonesia tidak diketahui secara pasti. Namun, hasil tinjauan yang dilakukan di Malang oleh Prof. Handono Kalim et al menyatakan bahawa prevalensi lupus adalah 0.5 peratus. Malangnya, dari hasil ini, sangat sedikit yang menyedari bahawa mereka mempunyai lupus. Ini kerana gejala lupus pada setiap orang berbeza, bergantung pada manifestasi klinikal yang muncul.

(Baca juga: Ketahui Mengenai Lupus )

Mengenali Lupus

Lupus adalah penyakit autoimun, yang merupakan penyakit yang timbul kerana sel antibodi menyerang sel-sel tubuh sendiri, sehingga sel-sel tubuh menjadi rusak dan menjadi radang. Penyakit ini kebanyakannya dihidapi oleh wanita. Sebabnya tidak diketahui secara pasti, tetapi kajian yang diterbitkan di Sejarah Penyakit Rheumatik menyebut bahawa ini boleh berlaku kerana kromosom gen yang ada pada wanita. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai lupus:

  • Punca Lupus

Pakar tidak mengetahui punca sebenar lupus. Walau bagaimanapun, beberapa teori menunjukkan bahawa lupus boleh disebabkan oleh interaksi antara faktor genetik, hormon, dan persekitaran.

  • Gejala lupus

Penyakit ini dikenal sebagai "penyakit 1000 wajah". Ini kerana gejala lupus boleh berbeza-beza dan bergantung pada kawasan badan mana yang terjejas. Tetapi secara umum, gejala lupus adalah pembengkakan sendi, rasa sakit pada dirinya sendiri, luka di mulut atau hidung, ruam pada permukaan kulit, rambut gugur, demam, sawan, sakit dada, hingga sukar bernafas kerana radang paru-paru.

  • Diagnosis Lupus

Untuk mendiagnosis sama ada seseorang mempunyai lupus, doktor biasanya akan melihat sejarah perubatan keluarga, memeriksa kesihatan umum, dan menasihati pesakit untuk melakukan biopsi kulit dan ginjal.

Lupus Boleh Diubati: Mitos atau Fakta?

Lupus yang dapat disembuhkan adalah mitos. Kerana, lupus adalah penyakit autoimun yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya dan akan bertahan seumur hidup. Tetapi berita baiknya, penyakit ini masih dapat diatasi untuk meningkatkan kualiti hidup. Contohnya, dengan melakukan perawatan dan rawatan yang disesuaikan dengan keperluan masing-masing. Rawatan ini dilakukan untuk:

  • Mengurangkan dan mencegah munculnya gejala akibat lupus.
  • Mengurangkan kerosakan organ dan masalah lain.
  • Mengurangkan bengkak dan sakit akibat keradangan.
  • Menenangkan sistem imun.
  • Mengurangkan dan mencegah kerosakan sendi.
  • Elakkan komplikasi.

Dalam kes ringan, doktor biasanya akan menetapkan ubat penahan sakit dan ubat anti-radang. Tetapi dalam kes yang lebih teruk, misalnya jika ia menyerang organ dalaman (seperti ginjal, jantung, dan paru-paru), doktor akan memberikan ubat yang lebih kuat untuk mengatur sistem imun dan melindungi organ dalaman. Selain mengambil ubat, doktor anda boleh membuat rancangan rawatan lain yang disesuaikan dengan usia, gejala, sejarah perubatan, dan gaya hidup anda untuk mengawal lupus.

(Baca juga: Ini adalah Penyakit Autoimun yang Mempengaruhi Wanita )

Sekiranya anda mempunyai keluhan pada kulit, anda harus segera berjumpa doktor. Berita baiknya, sekarang anda boleh berbincang dengan doktor tanpa perlu keluar rumah. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Kemudian, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang untuk mendapatkan nasihat yang disyorkan daripada doktor yang dipercayai.