Kesihatan

Ini adalah 4 kecederaan yang dilanggan oleh pemain bola sepak

Jakarta - Setiap sukan mempunyai risiko kecederaan, walaupun sukan itu dilakukan oleh atlet profesional. Dalam Piala Dunia 2018 sahaja, pembela Bahagian kiri pasukan kebangsaan Republik Korea, Joo-Ho Park, terpaksa meninggalkan padang kerana kecederaan yang dialaminya. Sudah tentu, Park bukan satu-satunya yang harus menerima kenyataan keras ini. Sebabnya, ada juga beberapa pemain dari pasukan lain yang cedera walaupun dalam kejadian itu Piala Dunia 2018 baru sahaja bermula. Lalu, kecederaan apa yang dilanggan oleh pemain bola sepak?

1. Kecederaan Hamstring

Melancarkan dari halaman fifa, kecederaan hamstring adalah kecederaan yang sering dialami oleh pemain bola sepak. Kecederaan ini adalah keadaan memusingkan otot hamstrings, atau boleh terkoyak. Hamstring ia sendiri terbahagi kepada tiga kumpulan otot di bahagian belakang paha. Bukan hanya dalam bola sepak, kecederaan ini juga sering dialami oleh atlet dalam sukan lain di seluruh dunia. pakar berkata, hamstring biasanya berlaku kerana gerakan menendang seperti pada pemain bola sepak.

Di luar arena Piala Dunia 2018, Pemain bintang seperti Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi tidak terlepas dari kecederaan yang satu ini. Kedua-duanya mesti keluar selama beberapa minggu untuk pulih dari kecederaannya.

Apa yang membuat saya ngeri, kecederaan ini adalah momok yang menakutkan kerana kadar berulang kecederaan ini sangat tinggi. Di samping itu, masa yang diperlukan untuk menyembuhkan lebih lama daripada kecederaan hamstring pertama kali.

Baca juga : 5 Kecederaan Sering Dialami oleh Pelari

2. Kecederaan ACL

ACL bermaksud ligamen cruciate anterior, salah satu ligamen yang menyatukan sendi lutut. Dalam dunia bola sepak, kecederaan ini biasanya disebabkan oleh hubungan langsung seperti mengatasi dari pemain lawan. Sebagai tambahan kepada hubungan langsung, penyebabnya juga disebabkan oleh tidak bersentuhan seperti pergerakan cepat dan mendarat di posisi yang salah.

Boleh dikatakan, kecederaan ini termasuk bencana yang mengerikan bagi pemain bola sepak. Sebabnya jelas, tempoh penyembuhan untuk kecederaan ACL memerlukan masa yang lama, sekurang-kurangnya enam bulan. Ini bermakna pemain yang mengalami kecederaan ACL mesti melepaskan penampilan selama separuh musim. Selain itu, kecederaan ini juga dapat meredakan karier sebagai pemain bola sepak, anda tahu.

Baca juga : Harus Tahu, Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan dalam Sukan

3. Kecederaan kepala

Kesan trauma pada kepala memang sangat menakutkan. Lihat saja contoh penjaga gawang Arsenal (Liga Inggeris), Petr Cech, yang hingga kini masih menggunakan pelindung kepala. Sebenarnya, kecederaan itu dialami 11 tahun yang lalu, tepatnya pada Oktober 2006 ketika dia masih mempertahankan Chelsea (Liga Inggeris). Kecederaan itu disebabkan oleh perlanggaran keras dengan lutut lawan. Cech mengakui bahawa pada masa itu dia hampir mati. Mengerikan, bukan?

Kecederaan ini memang sangat menakutkan, terutamanya pemain bola sepak tidak diharuskan memakai topi keledar sebagai pelindung kepala seperti pemain hoki ais. Kecederaan kelapa di dunia bola sepak biasanya berlaku kerana perlanggaran antara pemain, tiang gol, tanah, atau bola. Jadi, apa kesan kecederaan kepala? Pakar mengatakan, kecederaan ini boleh menyebabkan gegar otak, kecederaan pada mata, atau patah tulang tengkorak.

4. Keseleo

Yang ini boleh dikatakan sebagai kecederaan yang menjadi langganan pemain bola sepak. Kes keseleo, keseleo, atau taburkan yang biasa dikenali dalam dunia perubatan, boleh terjadi di bahagian luar pergelangan kaki, apabila posisi telapak kaki berubah secara tiba-tiba ke dalam, atau di bahagian dalam kerana telapak kaki menghala ke luar. Gejala kecederaan ini boleh merangkumi bengkak dan sakit di pergelangan kaki.

Sekiranya anda mengalami kecederaan ini, semasa proses penyembuhan, terutamanya dalam dua hari pertama selepas kecederaan, anda harus mengelakkan perkara yang boleh membuat kecederaan lebih teruk. Contohnya, berlari, mengurut, atau mengelakkan susu panas. Contohnya, berendam di dalam air panas, sauna, atau menggunakan tampalan panas

Baca juga : Demam Piala Dunia, 6 Pemain Ini Mempunyai Ritual yang Unik

Anda boleh membincangkan masalah di atas atau ingin meminta aduan perubatan lain dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!